Afhalen bij Va et Vient in Kortrijk: feestelijk lekker

GF
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Dit weekend viert het Kortrijkse restaurant Va et Vient zijn zesde verjaardag. Niet in mineur, maar met een origineel driegangenmenu. Wij proefden vorige week al eens voor. “De klant eet zoals ter plaatse, zonder extra werk.”

Bij Va et Vient wordt de keuken geleid door ‘jong keukengeweld’ Matthias Speybrouck, die eerder zijn strepen verdiende bij Piet Huysentruyt in de Ardèche, Sergio Herman van Oud Sluis en Kobe Desramaults van In De Wulf. Geen kleine namen, toch zijn vergelijkingen niet aan de orde. Speybrouck verdiende in zes jaar zijn eigen strepen, zijn eigen stijl. ‘Rough and refined’, klinkt de huisslogan en vat tevens de identiteit van de keuken samen. Eigenzinnig en origineel met een prominente rol voor seizoensgebonden producten van lokale telers en producenten.

Hun zesde verjaardag vieren ze niet in het restaurant zelf, maar met een driegangenafhaalmenu, deze week voor de vierde keer intussen. Op de Facebookpagina van het restaurant bekijk en bestel je voor woensdagavond het menu om tijdens het weekend af te halen. Op ons programma staan Belgische asperges met handgepelde noordzeegarnaaltjes en shisso van Le Monde des Milles Couleurs, parelhoenrollade, aardappelmousseline en biologische daslookolie, uit eigen tuin. Als dessert een tartelette met kalamsi, basilicum en Belgische aardbeitjes.

Zoals op restaurant

“In de eerste week van de lockdown heb ik voornamelijk geëxperimenteerd in de keuken”, aldus Matthias. “Het heeft veel ideeën opgeleverd, die ik ook snel in de praktijk wilde omzetten. Koken om te laten afhalen is niet hetzelfde als in het restaurant, maar ook nu houden we rekening met de seizoenen en het weer. Voorts leren we om compromissen te sluiten. A la minute serveren gaat niet, dus kiezen we ervoor alles mooi apart te verpakken, om alle ingrediënten in topvorm te houden. Zaken zoals asperges of de rollade zijn op voorhand perfect klaargemaakt en staan helemaal op punt qua bite, zo hoeft de klant enkel kort op te warmen. Met de handleiding die bijgevoegd zit, kan er niets meer misgaan. Dat is ook een bewuste keuze. Mensen willen lekker eten, maar daarom geen extra werk. Een restaurantervaring, maar dan thuis.” Wij beamen. De temperatuur, de smaken, de bite, de hoeveelheden en zelfs de presentatie in de doosjes (die we nabootsten op ons bord) zijn van dezelfde kwaliteit alsof we aan een van Matthias’ tafeltjes zouden zitten. “We weten niet wat de toekomst zal brengen, maar zijn intussen wel van plan de afhaalformule voort te zetten, zelfs al mag het restaurant weer -gedeeltelijk open. Het is een creatieve oplossing en een antwoord op een duidelijke vraag van de klant”, besluit Matthias.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier