Leiestreek brengt ‘volkse cultuur’

'Twins' door Isabella De Paep
Nancy Boerjan

Nog tot 30 september tonen 53 hedendaagse kunstenaars hun werk op diverse locaties in de Leiestreek tijdens de Kunstzomer. Deze laagdrempelige combinatie van kunst en toerisme is aan haar tiende editie toe en kent een nog altijd groeiend succes.

De Kunstzomer die nog elk jaar op meer belangstelling kan rekenen, werd opgestart vanuit vzw Ontdekkings-reizen. “Daar maakte ook een aantal kunstenaars op zoek naar een podium deel van uit”, schetst organisator José Sintobin het ontstaan van het evenement. Wat inspelend op die vraag begon als een bescheiden tentoonstelling in een lokale bibliotheek, groeide – mee dankzij de steun van Toerisme Leiestreek – uit tot een zomerevenement waar op vandaag negen steden en gemeenten in de Leiestreek verschillende locaties voor beschikbaar stellen. Je kan er kennismaken met het werk van 53 moderne, hedendaagse kunstenaars.

“Kunstzomer combineert kunst met een terrasje, dat werkt”

“Hoofdgedachte achter de Kunstzomer was en is mensen die zelden of nooit kunst gaan bezichtigen kennis te laten maken met wat er op dat vlak in onze contreien leeft”, aldus José Sintobin. “Je kan van de ene naar de andere locatie rijden of fietsen, soms zelfs wandelen, en onderweg halt houden op een terrasje. Die combinatie werkt erg drempelverlagend. Wie niet zo gauw een kunstgalerie binnenstapt, kan op deze manier toch van kunst genieten. Ik omschrijf ons project dan ook graag als ‘volkse cultuur’.”

De selectie van deelnemende kunstenaars maakt hij in samenspraak met enkele kunstacademies, zodat een mix van jong talent, gevestigde namen en minder bekende namen met niettemin een mooie portfolio tot stand komt. Blikvangers voor deze editie zijn een minicartoonfestival in Moorslede en werk van natuurfotograaf Tom Linster in de kunstkerk van Bossuit. Intussen is met de elfde editie in 2019 de toekomst verzekerd, met voor het eerst ook de deelname van Stad Gent. (NBB)

kunstzomer-leiestreek.be