Kweek je eigen aardbeien in een handomdraai

Vers én binnen handbereik: héérlijk! (Foto Getty) © Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse mikt deze week op het kweken van je eigen aardbeien.

Waarom zou je aardbeien groeien als je een bakje kan kopen in de winkel voor maar een paar euro? Simpel: er gaat niets boven aardbeien smikkelen die nog warm zijn van de zon. Een simpele, zomerse luxe. Aardbeien die je in de winkel kan kopen zijn doorgaans in een substraat of hydrocultuur gegroeid. Biologische aardbeien daarentegen, worden in vollegrond gekweekt. Dat verschil proef je. Ga daarom gewoon zelf aan de slag. Aardbeien kweken is helemaal niet moeilijk.

Eerst en vooral: er zijn verschillende rassen. Er zijn aardbeien die een maand lang heel veel vruchten geven; ideaal voor als je graag confituur maakt. Er zijn ook soorten die vruchten dragen van eind mei tot het begin van de herfst. Je kan dus veel verschillende soorten zetten, of gaan voor de eenmalige luxe van bergen aardbeien.

Aardbeien houden van een vruchtbare en vochtige grond. Veel zon zorgt voor een betere smaak, maar ook op een iets meer schaduwrijk plekje kunnen ze het goed doen. Véél water geven is belangrijk. Wanneer er bloemetjes beginnen te groeien, kan je de grond bedekken met stro, zodat de aardbeien niet op de grond liggen. Vogels zijn verzot op aardbeien, dus van zodra er vruchten aan de planten komen, leg je er het best een net over.

In de moestuin kunnen aardbeiplanten wat tricky zijn, in die zin dat je goed moet opletten waar je ze zet. Ze mogen niet in grond geplant worden waar er het vorige jaar ook aardbeien werden gegroeid, want dan zijn de planten erg gevoelig voor ziektes. Een goede oplossing kan dan zijn om ze in potten te groeien. Er bestaan potten die speciaal voor de aardbeienteelt gemaakt zijn, waar er ook aan de zijkanten plantjes komen. Na een tweetal jaar hebben de planten wel hun beste leven gehad en is het tijd voor verse plantjes. Je hoeft niet ver te lopen, want aardbeiplanten maken voortdurend uitlopers nieuwe plantjes aan. En dan rest er eigenlijk niet veel meer dan wachten tot de vruchten rijp zijn, ze plukken en genieten van de állerbeste aardbeien die je ooit gegeten hebt.

Een tip als je geen aardbeien groeit: laat ze op kamertemperatuur komen vooraleer je ze eet. Of nog beter: zet ze even in de zon om zo het maximale aroma naar boven te halen. Geen plaats om aardbeien te groeien? Er zijn heel wat boerderijen waar je ze zelf kunt gaan plukken. Een aanrader!

Maak eens iets anders dan confituur

Confituur maken van aardbeien is simpel en lekker, maar denk ook eens na over andere desserts. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze specialist in recepten met aardbeien. In de zomer staan er langs de weg stalletjes waar ze bakjes aardbeien en kersen verkopen. Altijd de moeite om te stoppen.

Een summerpudding is een heerlijk fris dessert gemaakt met aardbeien, frambozen, bessen, bramen, suiker en oud brood. Perfect voor een zomerse dag, met extra slagroom. Of een Eton mess met aardbeien. Of een cheesecake of… De mogelijkheden zijn eindeloos!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier