Knusjes de herfst door

Trenchcoat met contrasterende inzetstukken, van MbyM. © Sarah Stenfeldt Hansen
Redactie KW

We hebben dit jaar lang van onze zomerkleren kunnen genieten, maar nu wordt het tijd om ze te ruilen voor de nieuwe herfstmode. Tussenseizoensmode is er een van compromissen: niet te warm, maar ook niet te koud, zo net tussenin. Bestand tegen plensbuien, maar ook geknipt voor een heerlijke wandeling in de natuur.

Met Odette hebben we al de eerste herfststorm met de bijhorende buien achter de rug. Hoog tijd om ons te wapenen tegen de regen. Chic en tijdloos in een trenchcoat, vlotjes en al even klassiek in een waxcoat, praktisch in een technische parka of hip in een jas met een glanzende coating.

Net zoals veel klassiekers in de mode, is ook de trenchcoat een erfenis uit een ver militair verleden. De trenchcoat was een officiersmantel die in de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven gedragen werd, vandaar zijn naam. Het model van de jas zou al eerder bestaan hebben. Het oorspronkelijke ontwerp wordt zowel door Burberry als door Aquascutum geclaimd, allebei Britse bedrijven die al in de tweede helft van de negentiende eeuw waterdichte kledij maakten. Aquascutum weefde waterdichte wollen stoffen en was ook de eerste fabrikant die waterdichte overjassen en capes maakte voor vrouwen. Die jassen maakten furore bij de suffragettes zodat het merk geassocieerd werd met de vrouwenemancipatie. Vele decennia later, in de jaren tachtig en prille jaren negentig, waren de overjassen van dit merk te zien in het gezelschap van dé powerwoman uit de Britse politieke geschiedenis: Margaret Thatcher.

Zacht ribfluweel is helemaal terug, van stijlvolle broekpakken tot korte jasjes in jeansstijl

Ongeacht of hij al dan niet de trenchcoat uitvond, feit is dat Thomas Burberry in 1901 een ontwerp voor een nieuwe officiersjas indiende bij het Britse ministerie van Defensie. Tijdens de oorlog werd de jas praktischer gemaakt: er kwamen verschillende zakken bij, een riem in de taille, gespen aan de mouwen en schouderflappen om insignes aan te bevestigen. Na de oorlog verscheen de mantel in het modebeeld, maar ook in de film. Helden van het witte doek zoals Peter Sellers in de rol van inspecteur Clouseau, Warren Beatty als detective Dick Tracy en Humphrey Bogart in Casablanca waren te zien in een trenchcoat en maakten zo de regenjas nog populairder.

Engelse roots

Al even bekend en geliefd is de waxcoat, de regenjas die geassocieerd wordt met herfstwandelingen in de natuur. Net als de trench, heeft de waxcoat zijn roots in het regenachtige Engeland. Deze jas uit katoen die waterdicht gemaakt is doordat de stof behandeld is met was, was oorspronkelijk bedoeld als werkkledij voor vissers, boeren en al wie weer en wind moest trotseren. De jas blijft verbonden met het buitenleven. Sommige modellen hebben ook typische details zoals een zak op de rug die eigenlijk bestemd is om het geschoten wild van de jacht in op te bergen. Net zoals de trenchcoat is het een jas die alle trends overstijgt en die ook lang meegaat: de waslaag op de stof kan immers gemakkelijk vernieuwd worden. Een van de bekendste fabrikanten is Barbour, opgericht in 1894 door John Barbour, een Schot die zijn bedrijf enkele jaren later in Wimbledon vestigde. Aan de stijl van de jas is weinig veranderd: de gewaxte stof, vaak in kaki uitvoering, de ribfluwelen kraag, de koperen knopen en de gewatteerde voering in geruite stof vormen het DNA van het merk. Daarnaast is het label uitgebreid tot een totallook die een en al het countrygevoel uitstraalt.

Nieuwe stoffen

Het is opmerkelijk dat deze klassiekers in natuurlijke materialen overeind blijven, ondanks alle technologische ontwikkelingen in de textielsector. Het ademende en water- en winddichte Gore-Tex-membraan is een van de meest revolutionaire stoffen van de laatste decennia. Sindsdien zijn er gelijkaardige materialen op de markt gekomen zoals SympaTex. Ze worden verwerkt in jassen voor vrije tijd en voor sport waaronder de wintersport maar ook in gekledere jassen. Een voordeel van deze en andere technische materialen is dat ze alsmaar dunner en lichter worden, wat bijdraagt aan het comfort. Sommige laten zich gemakkelijk opvouwen, zoals K-Way dat nog altijd de iconische modellen in zijn aanbod heeft, nu weliswaar uitgevoerd in de nieuwste technische, ademende materialen. En zoals vroeger bestaan ze nog altijd in een brede waaier van frisse kleuren, ideaal om de grijze dagen wat op te vrolijken.

Roestkleurig ribfluwelen broekpak van Mayerline.
Roestkleurig ribfluwelen broekpak van Mayerline.© Mayerline

Fluwelen nostalgie

Wanneer het frisser wordt, mogen stoffen best wat zachter en knusser zijn. Zoals ribfluweel, een ietwat nostalgische stof die deze herfst alomtegenwoordig is. Van stijlvolle broekpakken over landelijk aandoende pantalons tot korte jasjes in jeansstijl. Ook de fluwelen rok die succesvol was in de eighties, is helemaal terug.

Hemdjas in warme bruintinten, van Vince.
Hemdjas in warme bruintinten, van Vince.© Vince

Tussen hemd en jas

Mode voor het tussenseizoen is vooral een kwestie van meerdere lichte lagen. Een laagje meer bij frisse ochtenden, een laagje minder wanneer de zon erdoor piept in de middaguren. De hemdjas is zo’n ideaal element binnen de laagjeslook. Nu ruiten weer razend populair zijn, zien we de comeback van het stoere houthakkershemd. Dit warme werkhemd is geëvolueerd tot coole vrijetijdskledij, niet alleen voor mannen maar ook voor vrouwen die houden van een stoere no-nonsensestijl.

Geknipt om nonchalant te dragen over een T-shirt, een trui of een hoodie. De modellen variëren van warme overhemden tot lichte jassen in zachte materialen, met knopen en borstzakken zodat ze eruitzien als een hemd. Ideaal voor frisse herfstdagen of als extra laagje voor een winterse outfit. (Lut Clincke)