Kinderkledij met een hoekje af: perfect!

Tine Vanparijs met zonen Charles en Victor: "Onze kledij zet kinderen met een beperking in de kijker, maar elk kind kan dit dragen."
Nancy Boerjan

Tijdens het pop-upevenement De Vitrine in Brugge komen weer heel wat lokale webshops aan bod. Een daarvan is de kinderkledingcollectie From Paris: een initiatief van het Knokse koppel Tine Vanparijs en Tim De Taeye, die hiermee de schoonheid van het onvolmaakte in de kijker zetten.

Tine en Tim zijn beiden dertigers, geboren en getogen in Knokke-Heist, en de ouders van drie zonen: Charles (3,5), Victor (2,5) en de drie maanden jonge Arnaud. Tine geeft les aan de kleuters van het Sint-Leocollege in Brugge, Tim is architect en allebei houden ze van mode: twee creatieve zielen dus, die al eerder speelden met het idee om een kledingcollectie voor kinderen te ontwerpen. “Maar er is al veel kindermode op de markt en we wilden vooral niet de zoveelste collectie bedrukte sweaters uitbrengen, het idee geraakte op de achtergrond”, vertelt Tim. Ze rakelden het niettemin weer op nadat hun eerste zoontje het syndroom van Down bleek te hebben. “Door Charles kwamen we in de wereld van kinderen met een beperking terecht. En zelfs al wisten we vanop de zijlijn wat dat betekent, het is toch nog heel anders om er zelf deel van uit te maken. Het is een tegelijk confronterende en heel mooie wereld. Charles evolueert trager dan andere kinderen, ondanks alle inspanningen om hem extra te stimuleren. Als ouder loop je dus constant tegen een muur en moet je leren aanvaarden dat die muur er is. Dat zorgt soms voor frustraties, bij ons maar zeker ook bij hem. Een kind met een beperking opvoeden is niet evident. Maar daar staat tegenover dat Charles ons voortdurend zijn onvoorwaardelijke liefde toont, en dat ervaren we dan weer als enorm positief.”

Perfectly imperfect

Het koppel zette zich over de beperking van Charles heen en vond precies in zijn onvolmaaktheid de unieke insteek voor de kledingcollectie waar het al lang naar zocht: “We zouden een collectie maken die weergeeft wat Charles voor ons is: ‘perfectly imperfect’. We tekenden ontwerpen waar iets fout aan lijkt te zijn: een sweater met een streepje dat net iets anders is dan de andere, een hemdje waarvan de achterkant langer is dan de voorkant, een letter die fout geschreven is, een uitgerafeld zoompje… Het lijken productiefoutjes, maar dat zijn ze niet. En dat is ook precies wat we kinderen met een beperking willen meegeven: ze zijn perfect zoals ze zijn. Daarom ook laten we hen de kledij showen in onze campagne.”

“We hopen dat onze boodschap nog meer weerklank kan krijgen”

Wat niet betekent dat de collectie alleen voor kinderen met een beperking is bedoeld, benadrukt Tine: “Elk kind kan dit dragen. We willen gewoon aantonen dat iets niet volmaakt hoeft te zijn om mooi te zijn.”

Tine stelt moodboards samen, Tim tekent, er worden samples gemaakt en stoffen gekozen. De productie zelf gebeurt in een Nederlands atelier dat aansluit bij hun visie op kleding fabriceren: geen massaproductie tegen lage lonen maar een systeem waarbij huismoeders die enkele uurtjes tijd overhebben een pakket met patroon en stof in elkaar naaien. Een naam voor de collectie vonden ze in Tines achternaam: From Paris.

Kinderkledij met een hoekje af: perfect!

“De interesse groeit gestaag, al blijft het moeilijk om eruit te springen in het grote aanbod kinderkleding. We voegen regelmatig nieuwe ontwerpen toe aan de capsulecollectie, en hopen dat onze boodschap nog meer weerklank krijgt.”

De collectie, voor kinderen tot 8 jaar, is te koop online op http://www.fromparis.be en in enkele verkooppunten die je op de site terugvindt.

Pop-up shoppingevent De Vitrine in Brugge

Op zaterdag 24 en zondag 25 november kan je opnieuw een kijkje nemen op wat tal van lokale webshops en ontwerpers te bieden hebben tijdens De Vitrine, in La Brugeoise in Brugge. Met opnieuw heel wat nieuwe standhouders maar ook workshops voor volwassenen: van beton gieten tot je eigen onderbroekje naaien…

www.devitrine.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier