“Kanker wordt niet langer weggestopt”

Redactie KW

Vorig jaar was de slotshow van ‘Iedereen tegen kanker’ goed voor een opbrengst van 3.352.253 euro. De zender, de organisatie Kom op tegen Kanker en boegbeeld Frank Deboosere hopen dat bedrag op zijn minst te evenaren. “Kanker wordt niet langer weggestopt.”

Frank Deboosere, wiens vader overigens afkomstig is van Waregem en wiens dochter vandaag in Ardooie woont, is al sinds jaar en dag een van de bekendste gezichten van de organisatie Kom op tegen Kanker en bijgevolg ook van de slotshow, dat alle acties van heel Vlaanderen bundelt. Na zestien edities praat de bekende weerman nog altijd gedreven en vol enthousiasme over zijn kerntaak. Voor de ondersteuning van de acties is hij vaak in onze provincie te vinden. Zo brengt hij komende zomer ook een bezoekje aan het kinderkankerkamp aan onze kust. “Dat zijn echt wel fijne dingen om te doen. ‘s Avonds heb je het gevoel dat je een verschil hebt kunnen maken. Dat is een gevoel dat heel wat vrijwilligers delen, dat ze niet machteloos moeten toekijken. En vaak schuilt dat in kleine dingen, zoals een luisterend oor bieden.”

“‘s Avonds heb je het gevoel dat je een verschil hebt kunnen maken”

“Maar het komt ook binnen, ja. Gelukkig heb ik een hele lieve vrouw die emotioneel heel wat opvangt. Want soms zijn er ook zware verhalen en moet je je gedachten even verzetten. De – overigens schitterende – reeks ‘Gevoel voor tumor’ heb ik in uitgesteld relais moeten kijken, omdat ik het zwaar vond om met dat verhaal op mijn maag te gaan slapen.”

Na meer dan 15 edities is de ziekte bespreekbaarder dan ooit. “Dat is de grote verdienste van Kom op tegen Kanker”, stelt Frank. “Eind vorige eeuw nog werd de ziekte, en de mensen die eraan leden, zoveel mogelijk weggestopt. Vandaag zijn er veel mensen die daarmee naar buiten komen. Het is cru, maar Kom op tegen Kanker moet geen ‘reclame’ maken voor kanker, de ziekte doet dat zelf. Kanker spaart ook niemand, oud of jong, arm of rijk. We kennen allemaal iemand met een verhaal. Maar Kom op tegen Kanker doet zoveel meer. Zo hebben we onlangs een studie gefinancierd om een mal te maken voor mensen die tijdens de bestraling stil moeten liggen. Als de mensen comfortabel liggen, liggen ze ook stil en kunnen de stralen veel efficiënter ingezet worden. En tenslotte doen we er ook alles aan om kanker te vermijden en proberen we ook te wegen op het beleid. Er is nog een hele lange weg af te leggen, maar het doel blijft om van de dodelijke ziekte een chronische ziekte te maken. De acties en de slotshow zijn een bewijs dat er een grote solidariteit heerst in Vlaanderen. Dat zagen we onlangs nog tijdens de 100 km en 1.000 km tegen kanker. En daar kan ik alleen maar blij om zijn.”

Iedereen tegen Kanker, op zondag 27 mei om 20.35 uur op Eén.