Jolien Roets en Hakim Chatar: “Onze fusion-relatie is verrijkend”

Nancy Boerjan

De Vlaamse Leeuw terugclaimen, omdat die aan álle Vlamingen toebehoort: mannen en vrouwen, witte en zwarte velletjes en alles daartussen, hetero en niet-hetero, gelovig of niet, rechts en links. Dat is wat het creatieve duo Noortje Palmers en Jasper Declercq beoogt met zijn vernieuwde versies van de Vlaamse vlag. En in dj’s Jolien Roets en Hakim Chatar, ook in het dagelijkse leven onafscheidelijk, vinden ze twee eigentijdse Vlamingen die deze missie dik onderstrepen.

Hij draagt dikwijls geel ja, want dat geel hem zo goed staat, glundert Jolien. Het flatteert de kleur van zijn huid zo mooi, vindt ze. Het mag duidelijk zijn: Hakim is haar vent en daar is ze geweldig blij om. En er is wel meer dat wijst op hoe graag de twee elkaar zien. Zoals hij geduldig met haar in zijn armen poseert tot de wind de fotografe eindelijk even géén parten speelt. En haar nog wat dichter tegen zich aan trekt als ze rilt. Zoals zij op verzoek van de fotografe voor de zoveelste keer met haar hand door zijn haren strijkt. We hadden het die namiddag zo geloofd als iemand had beweerd dat niet rood maar geel de kleur van de liefde is.

Maar hoewel er onmiskenbaar love in the air hing, wikkelde fotografe Noortje Palmers het koppel voor deze fotoshoot niet in een rode of met hartjes bezaaide vlag, maar in een gele met een zwarte leeuw op. Haar manier en die van haar partner in crime Jasper Declercq om duidelijk te maken dat de Vlaamse Leeuw symbool staat voor álle Vlamingen, welke achtergrond ze ook hebben. En dat samenleven met elkaar, ondanks culturele verschillen, de toekomst is. Geen koppel dus dat dat beter belichaamt dan Jolien Roets, geboren en getogen Oost-Vlaamse, en Hakim Chatar, Limburger met Marokkaanse roots. De twee liepen elkaar enkele jaren terug tegen het lijf in de mediawereld waar ze allebei hun weg in zoeken en zijn sindsdien onafscheidelijk. De voorbije maanden dus ook noodgedwongen.

Jolien Roets en Hakim Chatar:

Hoe hebben jullie de lockdown beleefd?

Hakim: “Omdat ik elke dag een clipje in elkaar steek voor het Eén-programma Vandaag was ik nog bijna dagelijks bij de VRT. Ik heb dus niet echt het gevoel gehad ‘opgesloten’ te zitten zoals sommige thuiswerkers. Bovendien vind ik het best wel prettig om thuis te zijn. Wat ik vooral gemist heb in die weken was het contact met vrienden en familie en het uitgaansleven.”

Het idee van ‘blijven gaan ondanks alles’ daar moeten we vanaf.

Jolien: “Dat gaat ook voor mij op, ik bleef al die tijd voort presenteren op Qmusic. Maar wat mij vooral zal bijblijven is hoe een job als die van ons, waarvan ik me vroeger wel eens de relevantie durfde af te vragen, in tijden van crisis plots toch essentieel blijkt te zijn. Mensen lieten weten hoe blij ze waren dat ze naar leuke radio konden luisteren. Ik vond het heel fijn om te ontdekken dat radio maken echt wel belang kan hebben, mensen wat afleiding en zelfs troost kan geven.”

Jullie treden ook vaak op als dj’s, die optredens zijn allemaal weggevallen.

Jolien: “Ja, en dat vond ik heel jammer. Hakim draait al jaren muziek, maar ik pas sinds drie jaar. Ik zat stampvol passie, leerde van alles bij nog, en plots kwam daar abrupt een eind aan. Maar goed, er komt stilaan weer beweging in.”

Hakim: “We hebben een paar dagen gebaald, maar dan zijn we naar creatieve oplossingen beginnen te zoeken. Werken met livestream bijvoorbeeld. Weliswaar niet hetzelfde als een optreden met publiek, je mist de interactie en de energie die je van een publiek krijgt, maar het schept mogelijkheden en die moeten we voor de toekomst durven te onderzoeken.”

Wordt alles binnenkort weer net als voorheen?

Hakim: “Je merkt aan alles dat iedereen zin heeft om weer uit te gaan en te feesten. Dus ja, het zal snel weer worden als voorheen, denk ik. De evenementensector heeft mensen nodig, maar mensen kunnen uiteindelijk ook niet zonder evenementen. Wat niet betekent dat zoiets als streaming of multicam op Instagram ook een plaats zal blijven hebben in wat we doen. Het kan ons werk alleen maar verbeteren.”

Jolien: “Toch vraag ik me af of mensen nog zo happig zullen zijn om zoals vroeger dicht op elkaar gepakt in een club te gaan staan dansen. Ik zie dat voorlopig zelf in elk geval niet zitten. Ik ben een beetje meer vies geworden van mensen die ik niet ken, denk ik.”

Jolien Roets en Hakim Chatar:

Jolien Roets en Hakim Chatar:

Beviel het tragere leven jullie? Hoe goed kunnen jullie niets doen?

Hakim: “Het idee om meer bewust te plannen, tijd te hebben voor wat je echt wil doen, bevalt me heel erg. Alleen stelde ik vast dat er al na twee uur trager leven een soort onrust over me kwam: ik moest íéts gaan doen. Ik ben dan maar een kast in elkaar beginnen te steken, heb onze tuin omgespit en mijn muziek gesorteerd. En we hebben sinds kort twee kittens, die vragen ook wel wat aandacht.” (lacht)

Jolien: “Hakim kan niet niets doen. Ik daarentegen ben luier geworden. Ik kijk tegen een drukke zomer voor Qmusic aan, maar als ik vier afspraken op een dag zie staan, word ik al zenuwachtig: zal dat wel lukken? Ik zal dat snellere tempo wel weer terugvinden, maar heb toch geleerd om meer neen te zeggen. Vroeger nam ik echt elke opdracht aan, ook al omdat je als freelancer toch altijd vreest dat anderen je plaatsje gaan afsnoepen. Maar de voorbije tijd heb ik geleerd om iets te weigeren als het me te veel stress bezorgt. Het is iets wat Hakim al langer doet: werk dat hem niet bevalt, laat hij los. Op naar het volgende. Dat durf ik nu ook meer te doen.”

Was ‘iets doen in de media’ voor jullie allebei al heel vroeg hét plan?

Hakim: “Ik heb nooit een plan eigenlijk. (lacht) Wel dromen, maar ik heb intussen ook al geleerd dat Vlaanderen klein is en de mediawereld hard om je weg in te zoeken. Ik ben in 2009 begonnen als promojongen bij Donna en MNM, nadien kwam altijd het een uit het ander voort. En dat bevalt me, zolang ik het graag doe, er anderen mee kan pleasen en er humor in zit.”

Ik heb er geen moeite mee om als multicultureel koppel opgevoerd te worden

Jolien: “We hebben het allebei in ons dat we mensen graag entertainen. Hij maakte zotte filmpjes samen met zijn broer, over zichzelf, over de wijk waar ze opgroeiden… En ik wilde als kind al het schoolfeest presenteren. Maar een plan zat daar ook bij mij niet achter. Pas op mijn 24ste kwam radio toevallig op mijn pad en ben ik daar ingerold. En ik blijf uitkijken naar wat nog allemaal zou kunnen. We houden allebei van nieuwe uitdagingen.”

Jolien Roets en Hakim Chatar:

Een tijdje terug zat je met jezelf in de knoop, Jolien. Je hebt daar geen geheim van gemaakt en zelfs een pleidooi gehouden om te durven praten over problemen.

Jolien: “Ik had het gevoel een beetje vast te zitten bij de radio. De media zijn ook een harde sector zoals Hakim al zei. Je krijgt veel te incasseren, soms opbouwend maar soms ook echt níét constructief. En dat groeide me allemaal stilaan boven het hoofd. Door te praten met een psycholoog ben ik eruit geraakt wat ik echt wil en hoe ik mijn job wil uitvoeren. Het gaat dus weer beter met me, ook al is dat met ups en downs zoals iedereen die kent. Maar ik vind het sindsdien inderdaad belangrijk om zulke problematieken bespreekbaar te maken. Niet iedereen heeft er nood aan, maar wie dat wel heeft, moet erover kunnen en mogen praten. Dat hoeven overigens geen dramatische problemen te zijn. Het is dat idee van ‘blijven gaan ondanks alles’ dat ik wil counteren. Er zijn dagen waarop het gewoon niet lukt, dan hoef je ook niet te doen alsof dat wel zo is. Zeker aan jongeren wil ik meegeven dat je je niet hoeft te schamen om te praten over wat je dwarszit.”

En daarbij worden jullie als koppel ook nog eens naar voren geschoven als rolmodel voor de multiculturele samenleving… Prima zo of stilaan genoeg van?

Jolien: “Daar heb ik geen moeite mee, neen. Ik antwoord op alles wat mensen daarover willen weten, zolang het relevant is.”

Hakim: “Ik wil niet om de haverklap opgebeld worden als het over dat thema gaat, maar ik heb er ook geen moeite mee om als multicultureel koppel opgevoerd te worden. Wij zijn een tof koppel toch?” (lacht)

Jolien: “We horen vaak dat onze relatie toch wel een uitdaging moet zijn voor ons. Niet meer dan voor een ander, denk ik dan. Twee mensen hebben altijd hun eigen ideeën, karakter, manier van doen… In elke relatie moet er naar compromissen gezocht worden. Als ik zo rond me kijk valt dat bij ons enorm goed mee.”

De multiculturele samenleving is anders wel hotter dan hot momenteel.

Jolien: “Ja, en daar willen we dus graag onze mening over laten horen. Soms is dat vermoeiend en we vallen ook in herhaling, ja. Maar de strijd tegen racisme en vooroordelen is te belangrijk om daar rekening mee te houden.”

Jolien Roets en Hakim Chatar:

Zegt het begrip ‘Vlaamse identiteit’ jullie nog iets?

Hakim: “In België is zoiets op zich al een eigenaardig begrip. We hebben Belgen, Walen, Vlamingen… Ik weet het niet, hoor. Ik ben hier geboren, ik zie mezelf als een Belg met Marokkaanse roots. Thuis groeide ik op met de Marokkaanse gebruiken van mijn ouders, op school kreeg ik de Vlaamse gewoontes mee. Ik heb altijd van de twee kunnen eten, ik snap de Vlaamse humor maar kan ook lachen met Marokkaanse mopjes… En ik heb dat altijd als verrijkend ervaren. Als Jeroen Meus een tajine klaarmaakt, moppert mijn moeder ook wel eens dat hij dat helemaal verkeerd doet. Maar hij doet het toch maar, en hij steekt er een Vlaamse touch in, en dat is óók lekker.”

Jolien:Fusion-kitchen heet dat dan. Net zoals onze relatie een fusion-relatie is.” (lacht)

Maar precies die mix die jullie als verrijkend ervaren, vinden sommigen vandaag bedreigend. Begrijpen jullie dat?

Jolien: “Neen. Eens over het muurtje kijken, kan je leven zoveel mooier maken. Wat heb je daarbij te verliezen?”

Hakim: “Vroeger kon ik me daarover opwinden, maar het is zonde van mijn tijd en energie. Ik ga nog altijd graag in debat. Maar als ik merk dat iemand zijn of haar mening niet eens wíl herzien, welke argumenten je ook aanhaalt, haak ik af. En dan moet je elkaar ook gerust laten, vind ik. Ik geef toe dat ik vroeger wel durfde uit te dagen, maar dat is voorbij. Het leidt nergens toe.”

Jolien: “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hoe meer mensen zich openstellen voor andere culturen, hoe meer bedreigd een kleine groep zich voelt en hoe wilder die om zich heen schopt. Ik heb de voorbije weken al goeie gesprekken gevoerd met mensen die een heel andere mening hebben dan ik. We zijn het niet eens, maar luisteren tenminste naar elkaars standpunten. En soms zegt iemand dan dat hij of zij het zo inderdaad nog niet had bekeken. Maar er zijn er ook die uit een soort koppigheid geen duimbreed willen wijken van hun standpunt. Ik word daar triestig van.”

Hakim: “Maar we blijven wel ons best doen.”

Jolien Roets en Hakim Chatar:

Wie zijn Jolien en Hakim?

Jolien Roets (35) is presentatrice bij Qmusic en heeft haar eigen voice-overbedrijfje, Het Stembureau. Ze treedt ook op als dj J. ROOTS.

Hakim Chatar (30) is dj, producer en acteur. Hij helpt al tien jaar mee bij de organisatie van Tomorrowland, is heel actief op Instagram en maakt videoclipjes voor het Eén-programma Vandaag.

Samen hebben ze een podcast, Tajine talks, waarin ze met elkaar babbelen alsof ze aan de keukentafel zitten. In het tweede seizoen willen ze ook andere gasten uitnodigen voor een praatje.