Indrukwekkende staaltjes design in Hamburg, Zagreb, Glasgow en Oslo

In Hamburg is de unieke architectonische Speicherstadt een absolute must. © Getty Images
Peter Soete

Verbluffende architectuur en tot de verbeelding sprekende designelementen spreken de ‘homo touristicus’ alsmaar meer aan. Stadsmarketeers begrijpen dat maar al te goed. Een blitzbezoek aan Hamburg, Zagreb, Glasgow en Oslo.

Hamburg

Hamburg is lang niet meer de ietwat ranzige havenstad waarvoor het van midden de vorige eeuw tot het begin van deze eeuw bekend stond. Zoals in zoveel havensteden zochten kunstenaars en architecten de waterkant op en bouwden er echte pareltjes. De Elbphilharmonie, door Hamburgers Elphi genoemd, bevindt zich op de rechteroever van de Elbe in het stadsdeel HafenCity. De bouw van de concertzaal begon in 2007 maar pas tien jaar later vond het eerste concert er plaats.

Een ander indrukwekkend bouwwerk is het Dockland. Dat kantoorgebouw in de vorm van een uiterst scheef parallellogram, staat vlak aan de Elbe in het stadsdeel Altona. Zelfs de liften in dit schuine bouwwerk lopen diagonaal.

Een absolute must in Hamburg is de unieke architectonische Speicherstadt. Dit gebied aan de Elbe is het grootste op eikenpalen gebouwde pakhuiscomplex ter wereld. De pakhuizen zelf bestaan uit karakteristieke rode baksteen en doen tegenwoordig vooral dienst als kantoor. Het vlootkasteeltje op de Holländischbrookfleet en de havenpolitie nr. 2 aan de Kehrwiederspitze zijn de meest gefotografeerde gebouwen.

De moderne luchthaven van Zagreb is meteen een schitterende kennismaking met Kroatië.
De moderne luchthaven van Zagreb is meteen een schitterende kennismaking met Kroatië.© Getty Images

Zagreb

Rondom Trg Bana Jelacica, het centrale plein in de hoofdstad van Kroatië, staan gebouwen die architectuurliefhebbers weten te waarderen. Art nouveau, postmodernisme, biedermeierstijl, je vindt het hier allemaal. Maar als het op designarchitectuur aankomt dan kan geen enkel gebouw tippen aan de luchthaven van Zagreb. Zaha Hadid Architects was een van de kandidaten om de Franjo Tudman Airport te bouwen, maar het was het bureau van Neidhardt Architects uit Zagreb dat uiteindelijk de opdracht binnenhaalde. De werken startten in 2013 en de eerste passagiers maakten gebruik van de luchthaven in maart 2017. Dit meesterwerk waarvoor veel toeristen toch iets langer dan normaal op de luchthaven vertoeven, is meteen een schitterende kennismaking met Kroatië.

Het Art Lover's House in Glasgow, een ontwerp van Charles Rennie Mackintosh.
Het Art Lover’s House in Glasgow, een ontwerp van Charles Rennie Mackintosh.© Getty Images

Glasgow

De Schotse stad die altijd in de schaduw staat van Edinburgh associëren we niet meteen met design en architectuur. Compleet verkeerd, want op het einde van de 19de eeuw zorgde de Schotse ontwerper en architect Charles Rennie Mackintosh ervoor dat Glasgow al toeristen mocht ontvangen die zijn huizen, gebouwen en decoraties kwamen bewonderen. Mackintosh vormde samen met zijn vrouw, haar zus en echtgenoot de Glasgow Four. Kenmerkend voor hun werk was de elegante, verticale lijnvoering. Zijn bekendste verwezenlijking is The Glasgow School of Art, de kunstacademie waar hij zelf leerling was en die hij later als architect heeft herbouwd. Je wandelt er tussen de erfenis van Mackintosh terwijl je kunstleerlingen en artiesten aan het werk ziet in de verschillende ateliers.

Het Operahuset is een van de opvallendste moderne gebouwen in Oslo.
Het Operahuset is een van de opvallendste moderne gebouwen in Oslo.© Getty Images

Oslo

De Havenpromenade is het paradepaardje van designstad Oslo. Leuke restaurants, hippe bars en kantoorcomplexen wisselen elkaar af maar ook museumliefhebbers komen aan hun trekken in de Noorse hoofdstad. Het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design is een Noors staatsmuseum, dat een samenvoeging is van het Noors Nationaal Architectuurmuseum, het Museum voor Decoratieve Kunsten en Design, het Museum voor Moderne Kunst en de Noorse Nationale Galerie. Het museum bezit de grootste kunstverzameling van Noorwegen. De collectie omvat werken van onder anderen Munch, zoals De schreeuw en de eerste versie van Meisjes op de pier. De nieuwbouw voor het museum gaat eind 2020 of begin 2021 open.