“Ik ben een momentenplukker”

Redactie KW

Low Budget Jet Set, onder die naam treedt singer-songwriter Arne Vanhaecke (29) voortaan op. In een niet zo ver verleden was deze Brugse spring-in-‘t-veld onder andere te zien op kinderzender VtmKzoom en te horen op Qmusic. Maar nu is het weer tijd voor zijn grote liefde: muziek. ‘High Maintenance Guy’, de eerste single van zijn nieuwe plaat, komt eerstdaags uit.

Een appel. Jawel, die krijgt van Low Budget Jet Set een glansrol. Er prijkt er eentje op de platenhoes, geïnspireerd door een uitspraak die de Franse kunstschilder Cézanne wereldfaam zou bezorgen: ‘Met een appel zal ik Parijs verbazen’. De plaat komt pas uit in oktober, maar je kunt haar vandaag al online bestellen.

“Ik verkoop ook echt appels met een downloadcode van de plaat erbij. Weinig mensen hebben nog een cd- of lp-speler, dus kies ik voor iets symbolisch. Plus: het is gezonder dan een cd opvreten”, lacht Arne Vanhaecke. In april zet hij met zijn gitaar en bakken enthousiasme misschien wel úw living in vuur en vlam, want de hele maand gaat hij op huiskamertournee om de release van zijn nieuwe single te vieren.

“Mijn grote droom? De wereld rondreizen met mijn muziek”

Arne, je single heet ‘High Maintenance Guy’. Ben jij een onderhoudsintensieve gozer?

“Ja, maar tot op zekere hoogte. Mijn lief zal dat niet ontkennen.” (lacht) “Ik heb weinig geduld en wil instant voldoening. Als we uit eten of op café gaan en ik voel mij er niet goed, dan moeten we direct ergens anders naartoe. Dit lied brengt ook wel een Beyoncé-boodschap naar mannen toe: leve de sterke onafhankelijke kerels! Trouwens, High Maintenance Guy is de ideale meezinger om met een open dak naar de zee te rijden.”

Onder de noemer 'Low Budget Jet Set' brengt Arne Vanhaecke een single uit.
Onder de noemer ‘Low Budget Jet Set’ brengt Arne Vanhaecke een single uit.

Waar staat Low Budget Jet Set voor?

“Mooie momenten beleven, zonder dat je er veel middelen voor nodig hebt. De plaat is dan ook voortgevloeid uit een trip die ik als straatmuzikant door Europa maakte. Dan stond ik met mijn gitaar op een straathoek en verdiende ik in één uur 20 euro. Maar met dat geld kon ik een sangria op een zonnig terrasje in Malaga kopen en dan voelde ik mij de koning te rijk.

Was de plaat een soort creatieve bevalling: het moést eruit?

“Ja! De jongste jaren schreef ik wel honderd liedjes, maar ik wilde een verhaal vertellen. Alle songs op de plaat gaan over een 29-jarige die zijn weg zoekt in deze woelige wereld en stilstaat bij de zin van het leven. Ik wil verbinding maken, de vonk van nieuwe ontmoetingen voelen en plezierige dingen doen met de mensen die ik graag zie. Als mens moet je je bewust zijn van de belangrijke dingen. Ik ben een momentenplukker. Elke dag boetseer ik de werkelijkheid tot een parelmoment en dat wil ik met anderen delen. Of dat nu kindjes wakker maken was op VtmKzoom of in de AB met Jan De Wilde optreden voor een kleinkunstpubliek.”

Jij bent één brok enthousiasme. Waar komt dat positivisme vandaan?

“In het middelbaar staarde ik tijdens saaie lessen uit het raam en dacht ik: ‘Ik wil hier niet zijn. Er is zoveel dat ik wil doen!’ Die vijftienjarige met zijn grote dromen wil ik trots maken. En mijn dromen najagen maakt mij gelukkig.”

Wat is het grootste compliment dat jij al kreeg?

“Iemand zei na een optreden: ‘Je zingt over een plaats waarvan ik vergeten was dat die bestond’. Ik dénk dat ze het over een mooie plek had, waar je het leven even door een roze bril ziet.” (glimlacht)

Wat is je grote droom?

“Met Low Budget Jet Set de wereld te kunnen rondreizen. Liever in grote concertzalen dan in livings, maar als het al couchsurfend is zal ik even gelukkig zijn.”

Arne strikken tijdens zijn huiskamertournee? Meer info op www.lowbudgetjetset.com