Ieper wordt weer rallymekka

© GF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Van vrijdag 22 tot zondag 24 juni wordt Ieper opnieuw het mekka voor rallyliefhebbers tijdens de Renties Ypres Rally. Terwijl Thierry Neuville en co over de pittoreske landelijke wegen in de Westhoek scheuren, bruist de Grote Markt van de Kattenstad van de ambiance.

De shakedown van de Historics Rally op woensdagavond 20 juni zet traditiegetrouw het Ieperse rallyweekend in gang. Die start vindt nog altijd plaats in rallydorp Boezinge, maar de daaropvolgende dagen verhuizen de historics na twintig jaar terug naar Ieper. “Ze krijgen een plek aan de Menenpoort”, vertelt Jan Huyghe van de organiserende vzw Superstage. “De Leopold III-laan wordt servicepark. Voor de moderne wagens bevindt het servicepark zich op de Grote Markt van Ieper. De Menenstraat tussen de Grote Markt en de Menenpoort wordt een boulevard die we mooi zullen aankleden en die zo de historics en de moderne wagens met elkaar zal verbinden. Het wordt een soort openluchttentoonstelling met alle mooie momenten van de Ieperse rally door de jaren heen.”

Mooie boulevard verbindt de historics met de moderne wagens

Op de Grote Markt is opnieuw een viptent voorzien, naast de klassieke animatie. Op vrijdag 22 juni is er om 11 uur een penalty shoot-out tussen vijf Engelse en vijf Belgische rallypiloten, “kwestie van de spanning wat op te drijven in de aanloop naar de WK-match van de Rode Duivels tegen Engeland.”

Om 12.30 uur heeft de nummertrekking plaats. De 15 beste tijden van de shakedown die al op donderdag in Nieuwkerke wordt gereden, krijgen dan hun startnummer. “Ook de klassementsproeven lokken steevast veel volk. In het programmaboekje vind je alle info over hoe en waar je die kunt bekijken. Veiligheid heeft absolute prioriteit en daarin investeren we dan ook flink. Wij bewegwijzeren alle klassementsproeven zodat je gewoon maar de pijltjes hoeft te volgen om bij de gewenste proef te geraken. Ter plekke begeleiden we de mensen naar een veilige plaats, waar alles niettemin goed te zien is.”

www.ypresrally.com