Hoogmis voor hipsters

Redactie KW

De Holy Food Market is nu al de place to be in hartje Gent. De voormalige Baudelokapel werd omgebouwd tot een indrukwekkende trendy hal met drank- en eetstandjes en is nu de hoogmis voor hipsters. Wij namen er een kijkje en ontdekten er de Magnum Pleasure Store, een primeur voor de Benelux én het werk van een West-Vlaming: Chris Hullebusch uit Ruiselede.

We kunnen er niet omheen: chef-koks zijn net als voetballers de nieuwe heiligen. Hun kookboeken zijn bijbels, prediken doen ze op televisie. Citymarketeers, die merken hoe authenticiteit en beleving aan belang winnen in hun branche, zien intussen overdekte markthallen als de nieuwe hotspots, waar alle trends bijeenkomen in de vorm van pop-ups, nog zo’n modewoord in de marketing. Inspiratie halen ze bij onder meer Mercat de la Boqueria in hartje Barcelona, de Markthal in Rotterdam en het übergezellige Chelsea Market in New York, waar tal van hippe drank- en eetstandjes en masse foodies, hipsters én toeristen lokken. Antwerpen sprong vorig jaar al op die kar en pakte uit met Mercado op de Groenplaats. In een mum van tijd groeide die plek uit tot dé hotspot van Antwerpen. Ook Gent kon niet achterblijven. De voormalige Baudelokapel, in de uitgaansbuurt aan de Ottogracht, werd helemaal omgebouwd tot een volwaardige foodmarket, die de gepaste naam Holy Food Market kreeg. Zeventien standjes pakken uit met een heuse wereldkeuken, gaande van de Maleisische keuken bij Malar’s tot de Oost-Europese bij Marussia. Portugese tapas, streetfood uit Beiroet en Vlaamse kroketten… je kan het er allemaal krijgen. En met een stand die volledig rond de avocado draait, zien we het meteen bevestigd: dit is een hipstermekka.

Een van de populairste standen is de Magnum Pleasure Store. Het concept is simpel: je kan er je Magnum-ijsje pimpen met extra chocolade en een twaalftal toppings. Je hebt er onder meer keuze uit kleine marshmallows, chocoladeschilfers en gojibessen, waar ondergetekende zich dan ook aan waagt. Het ziet er wel leuk uit, ook hipstergewijs op Instagram, maar praktisch? Allerminst. Alhoewel het ijsje aan beide kanten wordt ‘bewerkt’, valt bijna alles er weer af van zodra je het ijsje omdraait. Het horizontaal naar binnen schuiven is bovendien de enige optie. Het recht vasthouden wordt al helemaal een geklooi. Dit voelt aan als een bakje frieten binnenspelen als copiloot in een rallywagen. Om de koudere dagen te overbruggen, pakken de standhouders uit met de Holy Waffle. Van deze klassieke wafel bestaan opnieuw een aantal varianten, waarvan de Holy Franciscus het meest tot de verbeelding spreekt. Een wafel, met daarin een Magnum, slagroom én banaan? Eén caloriebom is al meer dan genoeg, we passen beleefd voor een caloriebombardement.

Primeur voor de Benelux

Hoogmis voor hipsters

De drijvende kracht achter de Magnum Pleasure Store is Chris Hullebusch, overigens patissier van opleiding. Chris is gedelegeerd bestuurder bij Biebuyck nv in Ruiselede. Het bedrijf werd in 1966 opgericht door ex-burgemeester Etienne Biebuyck, schoonvader van Chris overigens. Het bedrijf staat bekend als toeleverancier van vriesverse producten voor de horeca en traiteurs. Hun focus ligt vooral op West- en Oost-Vlaanderen. Sinds een achttal jaar hebben ze ook een uitgebreide samenwerking met Unilever, dat onder meer Ola en Ben & Jerry’s in zijn portfolio heeft. In 2015 trok Chris, met dochteronderneming Fine Food Step, Ola en Focus-WTV langs de verschillende kustgemeenten. Slechts een drietal weken voor de opening van de Holy Food Market belandde de vraag voor de uitbating van de Magnum-stand op zijn bureau. “We zaten toen net met de Horecabeurs in Bredene, maar we zijn West-Vlamingen, hé”, lacht Chris. “We dóén het lukken.” Waarna hij de daad bij het woord voegde en op het eerste vliegtuig sprong richting de Magnum Pleasure Store in Milaan, om inspiratie op te doen. In Europa zijn er slechts een drietal vestigingen, met naast Milaan ook nog een filiaal in Warschau en Rome. De Pleasure Store in de Holy Food Market is dus een primeur voor de Benelux. “Vorig jaar dook deze zaak nog op als pop-up in Brussel, Antwerpen en aan onze kust, maar het is de eerste vaste vestiging op Belgische bodem. Gent is mijn tweede thuis geworden, ook al omdat mijn kinderen hier schoollopen. Ik heb het geluk dat ik in een korte tijd een goed team rondom mij verzameld heb.” Een team, dat sinds de opening meer dan de handen vol heeft. Voor de ijsjes is het drummen geblazen. Ze leveren niet alleen een leuke foto op voor de hipsters, maar zo’n heerlijke zonde in dit decor is ook niet te versmaden.

www.holyfoodmarket.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier