Het seizoen van de wijnproeverij

Wim Lybaert
Wim Lybaert Moestuinier

Televisiemaker, moestuinier en Bruggeling Wim Lybaert laat zich inspireren door mensen die zijn hart verwarmen, momenten die hij nooit wil vergeten en het goeie West-Vlaamse leven.

De herfst is officieel begonnen. Voor velen het seizoen van vertraging en mijmeringen, maar voor mij is de herfst het enige echte seizoen van de wijnproeverijen! Een traditie die ik elk jaar opnieuw met een groep vrienden heel graag in ere hou. Maar u begint mij al een beetje te kennen, die uitstapjes verlopen natuurlijk niet zomaar willekeurig. Zondagochtend om 9.30 uur blazen we verzamelen ten huize Lybaert en na de obligate verwelkoming arriveert de taxi. Het is nooit ver, maar een Bob vinden als er naar een wijnproeverij gegaan wordt, is nu eenmaal niet evident… Aangezien smaakpapillen ‘s morgens vroeg het beste werken, doen wij graag mee de deuren van de wijnhandel open en staan we op de voorste rij als de eerste kurken knallen of ploppen.

Zo’n proeverij neemt toch gauw een uur of drie in beslag en in die tijdspanne proberen we 50 tot 60 wijnen te degusteren, geen sinecure! Het is een kwestie van het kopje erbij te houden: welke wijnen hebben we al geproefd, welke komen er nog? Welke slik ik door en welke spuw ik uit? Gelukkig krijg je bij aankomst een bundel waar alle wijnen in staan, zo kan je nauwgezet al je bevindingen noteren. Het is altijd grappig om te zien hoe we bij de start keurig bij elke geproefde wijn schrijven of hij bloemig is of eerder droog, bij welk gerecht hij perfect zou passen en hoe lang de afdronk is. Naarmate de wijnproeverij vordert, worden onze notities alsmaar beknopter: van ‘goed’ of ‘slecht’ tot louter nog + of -. Dan weten we dat het tijd is om af te ronden. 😉

Op een wijndegustatie ben ik altijd geneigd om vooral naar de Franse en Italiaanse wijnen te gaan. Maar enkele jaren geleden deed ik eens heel zot en proefde ik een wijn uit het Heuvelland. Wat een aangename verrassing was dat! Tot dan dacht ik bij Belgische wijnen steevast aan Rik Daems, die in een legendarische uitzending van De Laatste Show bij een blinde proeverij, zijn eigen Hagelander-wijn ‘bocht’ noemde. Maar niets is minder waar. Belgische wijnbouwers werken alsmaar professioneler en nu onze zomers jaar na jaar warmer worden, hebben de druiven ook hier bij ons meer kans om mooi te rijpen. Van de Kemmelberg over het Hageland tot in het diepe Limburg vind je tegenwoordig voortreffelijke wijnen. België was al het bierland bij uitstek en nu komt daar nog wijn bij. Als je ‘t mij vraagt, staan ons hele mooie tijden te wachten.

Rond 13 uur nemen we dan een taxi naar huis voor een simpele maar heerlijke pasta met wildragout. We houden het dan wel bij een fris pintje en een stevige koffie. Dan is iedereen weer nuchter. Ongeveer.

(Foto Flickr)