Het ideale valentijnscadeau

Wim Lybaert
Wim Lybaert Moestuinier

Televisiemaker, moestuinier en Bruggeling Wim Lybaert laat zich inspireren door mensen die zijn hart verwarmen, momenten die hij nooit wil vergeten en het goeie West-Vlaamse leven.

Als ik onze straat uit rij, kan ik niet naast het grote rode hart kijken dat onze buren in hun voortuin hebben opgehangen. Ook de menukaart van het restaurant op de hoek bulkt van de lustopwekkende gerechten. Mijn dochter van zeven zit bij mij in de auto en fronst haar wenkbrauwen als ze mij hoort zuchten dat het weer Valentijn is. “Al die hartjes zijn toch leuk, papa? Jij ziet mama toch graag?” “Natuurlijk zie ik mama graag, schattie, bij ons is het elke dag Valentijn”, mompel ik snel. Maar ze laat zich niet van haar stuk brengen. “Wat heb jij gekocht voor mama?” Als ik niet meteen antwoord, springt ze in de bres: “Ik wil je wel helpen… Ik kan een mooie tekening maken, of een versje, of we kunnen iets bakken voor mama?” Haar ogen kijken me verrukt aan, zij is al helemaal in valentijnstemming, en ik moet toegeven, het werkt aanstekelijk…

Het idee om zelf iets te maken spreekt me wel aan, want na de kerst- en nieuwjaarscadeaus, viert mijn vrouw ook nog eens haar verjaardag in januari. Mijn ideeënbus is leeg. Dus ik voel een win-winsituatie opborrelen: mijn dochter die zich volledig kan laten gaan in haar roze periode en ik die een persoonlijk valentijnspresentje uit de brand sleep. Twee straten verder zitten we samen op een roze wolk en maken we een deal. Zij zorgt voor een mooie roze tekening met hartjes waarop ik mijn naam mag schrijven en we bakken tegen de 14de samen een grote hartvormige carré confiture. Dat laatste wordt een uitdaging, want hoe graag ik ook kook, bakken vind ik een stuk minder leuk. Dat exact afmeten en -wegen is niet echt mijn ding… Maar mijn vrouw eet heel graag carré confiturekes, dus neem ik me voor om mijn grenzen te verleggen! Als dat geen liefde is, dan weet ik het niet meer. 😉 Ik heb een topreceptje gevonden van Jeroen Meus en mijn dochter is een krak in hartjes maken: dit kan niet fout gaan. Valentijn: check!

Dus als er nog iemand onder jullie op zoek is naar een ideaal valentijnscadeau, dan heb ik deze tip: liefde gaat door de maag, bovendien kan je dit cadeau zelf koken of bakken. En als je een (klein)dochter hebt rondlopen van een jaar of zeven, vraag of zij geen tips heeft of je wil helpen bij de voorbereidingen, meisjes van die leeftijd doen niet liever!