“Heel fijn om enkele pareltjes te ontdekken”

© © VRT - Joost Joossen
Bert Vanden Berghe

Deze zomer trekt Canvas er opnieuw opuit met ‘Cinema Canvas’. De aftrap geven ze in Knokke, waar alles in goede banen wordt geleid door Klara-stem Greet Samyn, zelf verknocht aan arthousecinema. “Ik was van mijn stoel geblazen door ’12 Angry Men’.”

Na een succesvolle editie vorig jaar keert Cinema Canvas terug. Drie keer per week presenteert de zender nu een topfilm, op tv én op een groot scherm in onder meer Dendermonde, Mechelen en Aarschot. De aftrap wordt gegeven in Knokke, waar de filmvoorstelling wordt voorafgegaan door een inleidend gesprek. Klara-presentatrice Greet Samyn neemt de rol van gastvrouw op locatie voor haar rekening. Zij stelt in Knokke de films JFK (een keuze van Adil El Arbi), The Apartment (een keuze van Joris Hessels) en The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (een keuze van Felix Van Groeningen) voor.

“Ik ben een grote filmliefhebber”, klinkt het enthousiast bij de van Ardooie afkomstige radiostem. “In Gent zijn we gelukkig gezegend met twee heel goeie arthousecinema’s. Je vindt me daar al eens op zondagavond, omdat dat vaak een wat verloren avond is. Bovendien heb ik geen tv thuis én is het een aangename manier om met mensen af te spreken.”

Als voorbereiding op Cinema Canvas verdiepte Greet zich in het repertoire dat aan bod komt. “Ik was echt van mijn stoel geblazen door 12 Angy Men, een prent die in de tweede week aan bod komt. Bijna de hele film speelt zich af in een kamer waar juryleden zich beraden over schuld en onschuld. Ik dacht dat hij zou vervelen, maar dat deed hij geen seconde. Het was heel fijn om enkele pareltjes te ontdekken, waar ik anders nooit naar zou grijpen.”

“Een lievelingsfilm? Goh, alle films die me zijn bijgebleven verzamel ik op dvd, maar er eentje uitkiezen is moeilijk. Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain misschien, of de Before-trilogie van Richard Linklater, met Ethan Hawke en Julie Delpy. De films Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight brengen één groot verhaal. De eerste werd gemaakt in 1995, de laatste in 2013. Fantastisch om te zien hoe de personages meegroeien in het verhaal.”

Voor Greet is Cinema Canvas een aangename uitstap, die smaakt naar meer, al blijft ze verknocht aan haar radiostudio. “Dit najaar verandert mijn schema, waardoor ik in de week en op zaterdag geprogrammeerd sta en niet langer op zondag. En na 20 jaar stop ik met lesgeven aan de academie van Roeselare, om mij wat meer te richten op presentatie- en stemmenwerk. Ik kijk ernaar uit om straks weer wat zondagen vrij te zijn…” En om ongetwijfeld nog wat meer films mee te pikken!

‘Cinema Canvas’, vanaf woensdag 4 juli om 21.25 uur op Canvas.