“Heel blij met de vrijheid die we als muzikant krijgen”

Bert Huysentruyt: "Net omdat we er niet te lang op gekauwd hebben, klinkt het album bijzonder fris." © Douglas Moors
Bert Vanden Berghe

Mocht je je afvragen waarom er afgelopen zomer zoveel wespen rondwaarden in je tuin: Lennaert ‘Lenny’ Maes en de zijnen werkten hard aan een nieuw muziekalbum, het vierde al voor Lenny en de Wespen. Drummer Bert Huysentruyt uit Lendelede is opnieuw van de partij én verzorgde ook de vormgeving van de cd.

Bert Huysentruyt is een meer dan bekend televisiegezicht. Kinderen kennen hem vast van jeugdreeksen als Koning Lou, Zingaburia en Kosmoo, terwijl volwassenen hem (her)kennen van de vele primetimeseries waarin Bert een (gast)rol speelde. Sommigen kijken dan ook vreemd op als ze hem achter een drumstel zien zitten. Toch verdiende Bert ook als drummer al ruim zijn strepen, bij onder meer Het Zesde Metaal, Nathalie Meskens, Helmut Lotti en Gorki. Momenteel toert hij met Guido Belcanto. En met Lenny en de Wespen (L&DW) heeft hij het album Instant aan het grote publiek voorgesteld. Het is het vierde album voor de groep. Bert is erbij sinds het derde album.

“Toen hadden ze acht jaar stilgelegen en zochten ze onder meer een nieuwe drummer. Andries Boone, die ook violist is bij Guido Belcanto, tipte mij en er was meteen een klik”, herinnert Bert zich. Al vrij snel na hun vorige album, kwam het idee naar boven voor het nieuwe album Instant. “Oorspronkelijk zou het Nostalgia heten, maar er werd uiteindelijk gekozen voor Instant, wat verwijst naar het feit dat alles veel sneller gebeurt dan vroeger. Toevallig ging dat ook op voor dit album. Lennaert kwam met enkele nummers af en na een paar repetities hadden we enkele weken later het finale resultaat al beet. Als drummer is het een kwestie van aanvoelen en een zeker ritme en groove te vinden. Dat ging heel organisch, want als muzikant krijg je daar in de groep de nodige vrijheid in. Ik ben heel blij met het resultaat, ja. Net omdat we er niet te lang op gekauwd hebben, klinkt het bijzonder fris.”

“‘Instant’ gaat over hoe alles zo snel gaat. Toevallig ging dat ook zo met deze cd”

Met het nieuwe album gaat de groep ook op tournee. In februari 2019 staan ze ook op de planken in Lendelede, waar Bert opgroeide. “Voor mij maakt dat niet zoveel uit, maar het is er wel altijd heel fijn spelen, ja”, glimlacht hij.

Eigen ontwerp

Opvallend: Bert ontwierp ook de cover en de lay-out van het album. “Omdat een cd maken veel geld kost, stelde ik de vorige keer een paar ontwerpen voor, die in de smaak vielen. Zo kwamen ze nu opnieuw bij mij terecht. Lennaert had enkele ideetjes in zijn hoofd, waar ik op voortborduurde. Voor de fotoshoot zochten we een locatie die iets nostalgisch uitstraalde. Oorspronkelijk hadden we de Commandobunker in Kemmel op het oog, maar het werd uiteindelijk De Grote Post in Oostende, waar je fotografisch gezien veel kanten mee uit kunt. Zeker die vrouwentongen pasten perfect bij de sfeer.”

Naast de optredens met L&DW, kan je Bert nog tot eind dit jaar aan het werk zien in de musical De zoete smaak der zonde van Guido Belcanto. “Het is heel leuk switchen tussen de twee. Bij Guido Belcanto is het er fantastisch zwaar over, terwijl we met Lenny & De Wespen dan weer heerlijk integere rock-‘n-roll kunnen brengen. Ze hebben elk een aparte thematiek, maar tegelijkertijd een heel energieke dynamiek.”

Ook volgend jaar is de agenda van Bert al aardig gevuld. Halfweg januari staat hij op de planken met de muzikale theatervoorstelling Badaboem, samen met Nic Balthazar en Annebelle Dewitte. “Het is een ode aan alle vormen van percussie en de trommelkorpsen, maar tegelijkertijd ook een hartverwarmend liefdesverhaal. We gaan in première in de Gentse Kopergietery, om dan in het voor- en najaar volop met de voorstelling te toeren. Ook al iets om naar uit te kijken!”

De wereld draait alsmaar sneller

Instant van Lenny & De Wespen (18 euro) is een trip down memory lane. Zanger Lennaert Maes haalt herinneringen op aan zijn jeugd, maar observeert tegelijk de wereld om zich heen, die sneller draait dan ooit tevoren.

Tickets en info: www.lennyendewespen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier