Grijze gevel verbergt urban jungle

Celine en Brent zien alleen maar voordelen aan hun huis. "Veel licht en veel plaats voor onze planten." (Foto Pieter Clicteur)
Bert Vanden Berghe

Wonen in een huis dat binnenin slechts 2,6 meter breed is? Het klinkt claustrofobisch, maar voor Celine Vandenberghe en Brent Delhaye is het dat allerminst. Ze wonen in een oase van groen en licht, met dank aan de hoge plafonds en het vele groen in huis. Hun urban jungle is een afspiegeling van hun tropische plantenwinkel in hartje Gent.

“We hebben nooit het gevoel gehad dat we ingesloten zitten, integendeel. Dat komt voor een groot deel door de grote ramen die veel licht binnenlaten”, weet Brent. Samen met Celine runt hij Broesse, een tropische plantenwinkel in Gent. Op een kwartiertje fietsen ligt hun huis in Wondelgem dat amper drie meter breed is. Drie, dat lees je goed, ja. De reden? De oorspronkelijke eigenaar vond zijn oprit naar enkele garageboxen te breed en klopte aan bij het Brugse architectenbureau dertien12 met de vraag of ze een huis konden bouwen van slechts drie meter breed. Een hele uitdaging, maar het resultaat is verbluffend.

De gevel is amper 3 meter breed. (Foto Pieter Clicteur)
De gevel is amper 3 meter breed. (Foto Pieter Clicteur)

Zo’n 150 kamerplanten

Wat het huis mist in de breedte binnen blijft er slechts 2,6 meter over maakt het ruimschoots goed in de hoogte en op het vlak van ruimtelijk gevoel. De woonst wordt verdeeld in zeven miniverdiepingen of platformen die trapsgewijs met elkaar verbonden zijn. Beneden vinden we de kelder, daarboven de badkamer, twee slaapkamers, de living, de keuken en helemaal bovenaan de zithoek, met aansluitend een buitenterrasje. De grote ramen halen heel wat daglicht binnen. Samen met de witte muren en dito keuken zorgt dat voor openheid. Het hele huis door zien we allerlei curiosa en andere spulletjes, maar de meeste waarde hechten Celine en Brent aan de kleine 150 kamerplanten die elk een eigen stek kregen.

(Foto Pieter Clicteur)
(Foto Pieter Clicteur)

“Ik botste op dit pand op tweedehands.be”, vertelt Celine. “Het voelde meteen goed aan”, vult Brent aan. “We konden alles afvinken wat we misten in ons vorige huis. In die rijwoning waren de weinige ramen gericht naar het noorden en moesten we kweeklampen gebruiken om onze planten toch wat extra licht te gunnen.”

(Foto Pieter Clicteur)
(Foto Pieter Clicteur)

Spelen met licht

Het ruimtelijke gevoel, de regenput en de mogelijkheden voor de planten, zijn volgens het koppel de grootste troeven van hun woning. Minpunten? Dat de twee op zoek moesten naar een kleinere zetel, maar die was toch aan vervanging toe. “Het enige wat we misschien missen is een tuintje, maar dat is vooral voor ons hondje. Voor het houden van buitenplanten zouden we ons overigens nog een beetje moeten bijscholen. Aan groen hebben we in elk geval geen gebrek. Een leuk extraatje is dat de planten luchtzuiverend zijn. En door ons hondje komen we toch vaak buiten. Wonen in een smal huis is niet zo anders dan in een klassiek huis. Het bevat dezelfde kamers, alleen is de indeling helemaal overhoopgehaald. De leefruimtes zijn bovenaan waar het meeste licht is. Slaapkamers, sanitair en nutsvoorzieningen zijn onderaan in het koelere gedeelte voorzien.”

(Foto Pieter Clicteur)
(Foto Pieter Clicteur)

Om ruimte te besparen, plaatsten Celine en Brent rekjes waar ze hun planten op kunnen zetten. De diversiteit is groot. Van zeldzame philodendrons tot het allereerste plantje dat Brent kocht, in een supermarkt dan nog. De plekjes voor de planten werden zorgvuldig uitgekozen, op basis van hun behoeftes. “Maar het gebeurde toch ook vooral op het gevoel”, merkt Brent op. “Ze verplaatsen doen we niet, in de natuur gebeurt dat ook niet. Bovendien geven we ze zo de kans om volop te ontwikkelen. We mogen dan wel veel planten hebben, eigenlijk kruipt er niet zo veel werk in. Eén keer per week doe ik een uitgebreide toer door het huis. Als ik zie dat een plant droog staat, dan geef ik wat water bij. Regelmatig zet ik er een aantal in de douche of buiten in de regen. Voor vrienden is het altijd even schrikken als we hen vragen om onze planten te verzorgen als we op reis gaan. (lacht) In de winter moeten we wat minder water geven, maar we zorgen er wel voor dat de temperatuur relatief gelijk blijft.” Op elke etage is er vloerverwarming.

(Foto Pieter Clicteur)
(Foto Pieter Clicteur)

Een groen coconnetje

De leukste ruimte vinden de twee de woonkamer, waar ze televisie kijken of lezen. “In de winter voelt het hier heel gezellig aan, dan zit je in een soort coconnetje”, aldus Celine. “Mijn vader bijvoorbeeld vindt het heel claustrofobisch hier, maar voor ons voelt dat absoluut niet zo aan.”

(Foto Pieter Clicteur)
(Foto Pieter Clicteur)

De urban jungle is al een tijdje hot, maar voor Celine en Brent is het helemaal geen trend, maar iets blijvends. “We zijn simpelweg gestart met één plantje te kopen toen we gingen samenwonen. We vonden het vooral leuk om plantenwinkels en tuincentra te bezoeken, voor de sfeer die er hangt. Dat proberen we ook te doen in Broesse, die dankzij het café een echte belevingswinkel is geworden”, aldus Celine. “We krijgen alle soorten publiek over de vloer, van ouderen voor wie onze zaak vaak iets nostalgisch heeft, tot jonge mensen, die komen voor het rustgevende van de planten. Het leukste is als kinderen voor het eerst zelf een plantje mogen kiezen. Dat is iets veiliger dan een kat. (lacht) We staan er zelf verbaasd van hoe groot de community van kamerplantenliefhebbers eigenlijk wel is.”

“Ik had vroeger altijd het idee dat kamerplanten superduur waren en veel werk vroegen. Maar eigenlijk houdt het bijna niets in. En hoe meer je erover leert, hoe interessanter het wordt. Je hoeft niet in een groot of chic huis te wonen om iets moois met je interieur te doen. Zeker als planten groeien, en hun eigen weg zoeken zoals de klimop hier, geeft dat extra karakter. Dat voelen we hier als geen ander.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier