Geknipt voor dit moment

Met leuke sjaaltjes of toffe mutsjes geef je jezelf zo een nieuwe look. © Getty Images/EyeEm
Nancy Boerjan

Het zijn hoogdagen voor kapsels die een eigen leven leiden. De kappersscharen zijn op rust, dus moeten we zelf inventief aan de slag. Neem de tijd om te experimenteren met je spiegelbeeld en uit te zoeken welke eindeloze variatie aan kapsels je kunt maken met speldjes, sjaaltjes en mutsjes. Creativiteit troef, niet alleen in maar ook op je hoofd.

Durvers kunnen natuurlijk altijd zelf aan de slag met de schaar. Je vindt online best wel wat instructiefilmpjes, al blijft je eigen haar (laten) knippen zonder echte kapperservaring een heikele kwestie. “Hoe verleidelijk ook, stel het knippen het liefst uit tot je weer naar de kapper kan”, drukt Kimberly Evrard die in Brugge kapsalon Cizau uitbaat, me op het hart. “De schade die je daarmee aanricht, is voor ons moeilijk recht te zetten nadien. Bovendien is de kans groot dat je kapsel er na je ingreep slechter uitziet dan wanneer het gewoon wat te lang is.”

Het bijknippen van een froufrou kan wel op kappersbegrip rekenen: “Knip dan het hoogstnodige af, en volg de haarlijn zoals die natuurlijk valt. Span de haren zeker niet op met de vingers of met een kam. Want als je dan knipt en de haren vervolgens loslaat, valt het resultaat een stuk korter uit.” Het hoeft niet gezegd te worden dat dit tot onbedoeld grappige resultaten kan leiden.

Tijd voor extra verzorging

Maar geen nood. Dit is hét moment om je haren de verzorgingsbehandeling te geven die ze verdienen.

Schaf je professionele verzorgende en hydraterende producten aan. Advies nodig? Dat kun je gerust telefonisch aan je kapper vragen. Alweer een manier om een lokale handelaar te steunen!

Geef je haren de verzorging die ze verdienen

Nu je toch vele uurtjes thuis doorbrengt, kun je een maskertje extra lang laten inwerken. Maak na het wassen je haar handdoekdroog. Breng het masker aan op lengtes en punten, kam je haren vervolgens goed door en wikkel ze in een droge handdoek of vlecht ze in. Nestel je in de zetel met je favoriete Netflix-serie of geniet van een uurtje in de zon… en spoel dan het maskertje uit je haren. Probeer vervolgens 24 uur lang geen hitte te zetten op je haren geen föhn bijvoorbeeld zodat ze optimaal profiteren van deze weldaad.

Tijd voor een experimentje

Toch bang dat je een paar badhairweeks tegemoet gaat? “Maak van de gelegenheid gebruik om uit te zoeken wat je met je haren kan doen”, raadt Kimberly aan.

Ga op Pinterest, Instagram en co op zoek naar filmpjes die uitleggen hoe je je haren op een verfrissende en gemakkelijke manier vlecht of opsteekt. Zoek op termen als ‘easy hair updo’, ‘messy buns’, ‘hairstyle tutorials’… Dit zijn overigens ideale tijden voor een messy bun! Of slordig dotje.

Stoort je uitgroei je? Wees creatief met leuke sjaaltjes, of toffe mutsjes. Ga online wat rondneuzen. Zo vind je leuke exemplaren op Instagram onder ‘lovecharlieheadwear’ of op www.lovecharlie.be.

Zelf je haar kleuren is geen aanrader. Kleur je het te donker, dan komt er nadien een intensieve behandeling aan te pas om de kleur te verlichten. Zelf blonderen eindigt niet zelden in een geel resultaat.

Finale tip: laat je haren, nu je toch even amper buitenkomt, eens goed ademen. Even geen krul- of stijltang. Je haren zullen je dankbaar zijn!