Fit-date (8): Pijn is (niet) fijn

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en

is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Een grote valkuil is dat spierpijn na het sporten al te vaak gezien wordt als dé referentie van een ‘goede’ work-out. De burn of pump mag dan wel voldoening geven aan de patsers onder ons, voor een niet-ervaren sporter die zijn/haar lichaam nog niet zo goed kent, kan het het begin zijn van fysieke kwaaltjes.

Wanneer je gezond eet, voldoende drinkt en goed slaapt heb je minder kans op pijnlijke en stramme spieren na het sporten.

Een pilates- of yoga-work-out kan wonderen doen voor je mobiliteit, net zoals een sporadisch bezoekje aan de sportmasseur.

Het kan nooit kwaad om je spieren na het sporten in te smeren met een goede ontstekingswerende zalf.

Work-out van de week

Deze twee ontspannende oefeningen zijn ideaal om de spierpijn te verminderen.

Oefening 1

Zit in kleermakerszit met je handen op je knieën. Adem in en duw je borst naar voren terwijl je je knieën blijft vasthouden. Maak een holle rug en kijk omhoog. Adem uit, kantel je bekken, maak een bolle rug en kijk naar je navel. Doe deze oefening vloeiend gedurende 1 minuut.

Oefening 2

Zet je rechtervoet naar voren met je been in een hoek van 90 graden. Je linkerbeen strek je naar achteren. Je kan je linkerknie op de grond laten steunen of laten rusten op de tenen van je linkervoet. Zet je beide handen aan de binnenkant van je rechtervoet. Duw je rechterknie naar buiten. Duw je heup naar de grond. Doe hetzelfde aan de andere kant. Probeer deze houding minstens 1 minuut vast te houden aan beide kanten.