Fit-date (5): Winter = min-D-er

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Ook last van een winterdipje? Dan is de kans groot dat je lichaam te weinig vitamine D aanmaakt. De zon speelt daar een belangrijke in. Toch is zonlicht alleen niet altijd genoeg, we leven tenslotte in België. Zeker in de winter halen we de ‘norm’ niet.

Heb je vitamine D te kort, dan krijg je last van moeheid, lusteloosheid, depressie, energietekort, krachtverlies, sneller zweten… Je merkt het ook soms aan je huid die doffer wordt, de donkere kringen rond je ogen of als je meer last hebt van acné.

Zet daarom tijdens de wintermaanden wat meer vette vis op het menu zoals makreel, haring, zalm… Die zit vol vitamine D, en zet het tekort aan zonlicht recht.

Work-out van de week

Kom, ondanks de koude, zoveel mogelijk buiten om je vitaminetekort zoveel mogelijk te beperken. Wandelen in het bos of aan ons zeetje is een superidee. Met deze drie oefeningen wordt je wandeling nog zo leuk.

Zwaai met je armen

Door met je armen te zwaaien verhoog je het tempo, waardoor je meer calorieën verbrandt. Het activeert ook veel spieren in je onder- en bovenlichaam en natuurlijk je buikspieren.

Bergje op

Door bergop te wandelen krijg je mooie strakke billen, ook je spiermassa neemt toe en je verbranding gaat omhoog. Wanneer je spiermassa groeit, versnelt je metabolisme, wat ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt in rust. Het resultaat (mits ook een gezond voedingspatroon) is een strakkere buik.

Trek je buik in

Trek tijdens het wandelen je buik in door je ribbenkast op te tillen en je taille naar binnen te trekken. Zo activeer je je buikspieren. Zorg ook dat je rug goed recht blijft.