Exclusief: op de set bij Sandra Bekkari

© Foto Kurt
Bert Vanden Berghe

Vanaf maandag 29 januari fleurt Sandra Bekkari weer onze vooravond op met haar gezonde en lekkere recepten in ‘Open Keuken’ op VTM. Wij mochten vorige maand al een kijkje nemen op de set in hartje De Haan, waar ze vier afleveringen op één dag inblikken. Ook dochter Anna mocht meedoen. “Stress? Ja, maar eerder gezonde stress.”

“Op tijd eten en rusten, hé”, maant regisseur Kurt de babbelgrage Sandra Bekkari aan, een tikkeltje streng maar met de glimlach. Sandra heeft er net de tweede opname van de dag op zitten en is even ontspannen achter als vóór de camera. We bevinden ons in een villa in De Haan, eigendom van een vriendin van Sandra. De ruime keuken vloeit over in de eetkamer en de woonkamer, waar de salontafel wordt ingepalmd door laptops om meteen na de opnames de beelden al in te kunnen laden. We zijn eind december, vlak voor de feestdagen, maar daar is weinig van te merken. De kerstboom werd strategisch opgeschoven en de belichting is zo ingesteld dat het voelt alsof het lente is. En hoewel we de champagne aan de feestdis nog moeten ontkurken, duidt de kalender al februari aan, met in grote letters Tournée Minérale. Op het menu staat dan ook onder meer een gezonde smoothie.

Exclusief: op de set bij Sandra Bekkari
© Foto Kurt

Twee uur eerder kwam een stralende Sandra ons al even begroeten, nadat ze de opname had doorlopen. Daar komt nogal wat bij kijken, zo blijkt al snel. Het recept wordt nog eens overlopen, net als de verschillende stappen die nodig zijn voor de opname. Welke groenten worden waar gelegd? Welke potten en borden gebruiken we? En waar staan ze precies? Het lijkt vanzelfsprekend, maar als je vlot wil overkomen op televisie, sta je maar beter niet te rommelen in de keukenkasten. Sandra oogt ontspannen, hoewel ze de avond daarvoor nog een lezing had. “Per opnamedag blikken we vier afleveringen in. Nu zitten we al aan nummer 77. Het blijft gek om te beseffen dat we vorig seizoen 70 afleveringen ingeblikt hebben. In volle draaiperiode hebben we één tot twee draaidagen per week”, zegt ze.

Exclusief: op de set bij Sandra Bekkari
© Foto Kurt

De camera blijft draaien

Naast de smoothie wordt ook een ovenschotel met onder meer rode biet, butternut en halloumi klaargemaakt. Er zit vaart in, zo is een deel van de butternut al voorgesneden. Als er al iets ontbreekt zoals de ajuintjes, dan lost Sandra dat snel en elegant op. “Welke dag zijn we technisch gezien? Maandag?” Ze kijkt weer naar de camera. “Tja, maandag”, glimlacht ze. “We waren bijna vergeten de ajuintjes erbij te doen.”

Exclusief: op de set bij Sandra Bekkari
© Foto Kurt

“Ik voel dat ik nog kan groeien”

Bepaalde handelingen moeten ze hernemen, om verschillende invalshoeken te hebben, maar op geen enkel moment verliest Sandra er haar glimlach bij. De regisseur bewaart niet alleen het overzicht, maar ook de rust. Net als de redactrice merkt hij af en toe iets op. “Moet dat gekruid worden? En waarom niet?” Sandra pikt het gezwind op. Er kan tussenin ook al eens gelachen worden, maar de camera stopt op geen enkel moment met draaien. Niezen, net niet de slappe lach krijgen, een zin die ze er niet uitgeperst krijgt… Ook de crew is bij de pinken. Geluidsvrouw Sarah merkt al snel dat een oplader een vervelend gezoem produceert of dat een vergeten potje saus nogal opzichtig in beeld komt. Er wordt uiteindelijk afgeklokt op een uur en drie kwartier voor een aflevering. Mooi op schema, klinkt het tevreden vanachter de kleine schermen. Nog even de ovenschotel en de smoothie apart inblikken en klaar.

Exclusief: op de set bij Sandra Bekkari
© Foto Kurt

“Stress? Dat valt goed mee, het is eerder een gezonde soort stress”, zegt Sandra als de camera’s even later weer uit staan. Even tijd om zich wat op te frissen, wat te eten en een babbeltje te slaan. Zelfs zonder camera’s multitaskt ze vrolijk voort, alsof ze nooit iets anders gedaan heeft. “Laat ons zeggen dat ik voel dat het evolueert”, lacht Sandra. “Ik kan nog altijd moeilijk de camera’s wegdenken, vooral als ik bijvoorbeeld groentjes moet snijden. Bij het begin zeiden ze ook bij VTM, dat het een kwestie is van kilometers afleggen. Ik weet dat ik nog heel veel kan groeien. Ik ben nogal een perfectioniste op dat vlak.”

Exclusief: op de set bij Sandra Bekkari
© Foto Kurt

Sandra heeft duidelijk zin in de volgende twee opnames, zeker omdat de laatste van de dag er eentje met dochter Anna is, die zich al de hele tijd in stilte bezighoudt. “Het leek een leuk idee. Het was haalbaar omdat ze net klaar is met haar examens. Ik vind het wel leuk, ja, want Anna helpt thuis ook vaak in de keuken en ook bij kookworkshops of demo’s is ze al eens van de partij. Ik heb er dus vertrouwen in, ja.” Waarna ze opnieuw achter haar kookpotten duikt. En actie!

Exclusief: op de set bij Sandra Bekkari
© Foto Kurt

‘Open Keuken met Sandra Bekkari’, vanaf maandag 29 januari om 18 uur op VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier