Eerste feit: Kroaten roken (nog altijd) veel.

"Dat klopt misschien wel", lacht onze gids Ivan wanneer hij ons op zondagmorgen om tien uur door het centrum van Dubrovnik loodst. "En we eten graag vlees, houden van lekkere wijn en drinken 's morgens twee uur koffie. Ondertussen bladeren we door de krant en overlopen we met onze buur de wereldgebeurtenissen. Zowel jong als oud gelooft sterk in 'fjaka'. Fjaka kun je nog het best vertalen als 'de kunst van het nietsdoen'. Nu en dan moet je de tijd nemen om te genieten van de mooie omgeving en van de mensen om je heen."
...

"Dat klopt misschien wel", lacht onze gids Ivan wanneer hij ons op zondagmorgen om tien uur door het centrum van Dubrovnik loodst. "En we eten graag vlees, houden van lekkere wijn en drinken 's morgens twee uur koffie. Ondertussen bladeren we door de krant en overlopen we met onze buur de wereldgebeurtenissen. Zowel jong als oud gelooft sterk in 'fjaka'. Fjaka kun je nog het best vertalen als 'de kunst van het nietsdoen'. Nu en dan moet je de tijd nemen om te genieten van de mooie omgeving en van de mensen om je heen."Wanneer we de toeristenstroom volgen die Dubrovnik om tien uur al ontdekt, staan we plots met honderden te genieten van de prachtige middeleeuwse huizen, kerken en paleizen die de ommuurde stad telt. Wanneer mijn Kroatische gids mij in Sponza-paleis over de val van Joegoslavië vertelt, wordt hij zowaar tot stilte aangemaand door een Spaanse toerist. Ivan kan er smakelijk om lachen. Fjaka, weet je wel."In Sponza werden in de middeleeuwen de munten geslagen en in dit paleis was er ook het plaatselijke takskantoor. Nu hangen hier eveneens foto's van de verwoesting van Dubrovnik tijdens de val van Joegoslavië (1991-1995) en ook de foto's van de 300 slachtoffers. Ik was een kind toen het hier oorlog was, het was hier verschrikkelijk met alle granaatinslagen."De drukste en meest centrale winkelstraat Stradun heeft een marmeren bestrating en is prachtig. Het is er superdruk. Boven de vele souvenirwinkels zijn er allemaal Airbnb's die vlotjes verhuurd raken. De prijzen in bars en restaurants zijn Belgisch te noemen. Een ander verhaal is het in de kleine zijstraatjes waar de terrasjes gewoon op straat staan en rust primeert. Rustige jazzmuziek komt vanuit de bar gewaaid. Voor een negroni met een perfecte verhouding gin-martini betaal ik in bar Azur slechts 58 kuna of 8 euro. Een koopje!Het officiële document dat verkondigt dat de oesters van Ston de beste ter wereld zijn, hangt aan de muur van restaurant Vila Koruna in Ston. Een muggenzifter die valt over het feit dat deze gouden medaille in 1936 in Londen werd uitgereikt. Ston bevindt zich op een uurtje rijden van Dubrovnik en heeft net als zijn bekendere broer een vestingmuur. Dit dorp is hét centrum van de oestercultuur. De oesters worden gewoon à la minute uit de oesterkweekplaatsen in zee gehaald. En een toevallig passerend kreeftje belandt eveneens in het mandje van de vissers.De patron en zijn personeel zijn even authentiek als de zaak en dat maakt het precies zo charmant. Hier geen poespas maar gewoon supervers lekkers uit de zee in een interieur dat ver teruggaat in de vorige eeuw. Zalig.Dubrovnik is 450 jaar een onafhankelijke republiek geweest die geregeerd werd door handelaars en ondernemers. Het Rector's Palace was het paleis waar de rector of president van Dubrovnik woonde. De rector mocht slechts één maand regeren omdat de handelaars bang waren dat corruptie haar intrede zou doen op het hoogste niveau. Dan liever een rector die geen tijd had om corrupt te worden en ... te regeren. In dit paleis in gotische-renaissancestijl waar ongeveer 5.400 presidenten hebben gewoond, worden nu vaak klassieke concerten gehouden.