Dubbele regenboog

Liefde heeft alle kleuren van de regenboog. © Getty Images
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Soms heb ik weinig inspiratie voor een nieuwe column en dan vraag ik mijn siblings om raad. Meestal volgen ingenieuze voorstellen als: ‘Corona!’ of ‘Het is bijna zomer!’. Wat stuk voor stuk shitty suggesties zijn. Een column begint namelijk niet met een feit. Het is in essentie een observatie in het dagdagelijkse leven waar je vervolgens wat dieper over nadenkt. Schrijven is het minste werk, het vinden van zo’n interessante observatie is iets waar ik elke dag alert voor ben.

Een voorbeeld: op maandag keek ik naar een Amerikaanse serie en verbaasde me er nog maar eens over hoe beladen de zin ‘I love you’ daar is. Pas wanneer je iemand honderd jaar kent en/of DNA met hen deelt, mag je zeggen dat je van die persoon houdt. Ik vind dat een tikje hypocriet van een land waar haat – toch een minstens even beladen emotioneel concept haast tot religie wordt verheven. En waar aan de andere kant boerenkool of het bleken van je aars wél openlijk en ten overvloede worden bejubeld. Misschien kan ik daar wel iets mee, dacht ik op dinsdagavond. Met boerenkool. Of anders met haat en religie. Twee zaken waar het land van hoop en glorie zich de laatste jaren in gespecialiseerd heeft.

Als God dan toch zou bestaan, dan heeft Hij bij deze zijn standpunt wel duidelijk gemaakt

Dus keek ik op woensdag bij wijze van research naar Hate Thy Neighbour op Vice. Wist-je-datje: anno 2020 bestaan er nog altijd geestelijken die prediken dat God aids de wereld in heeft gestuurd om homoseksuelen te straffen. Ik weet dat ik soms nodeloos kritisch kan zijn maar op zulke momenten denk ik: gaan we hier niet wat kort door de bocht? Zou God niet met een efficiënter plan gekomen zijn als dat wérkelijk Zijn bedoeling was? Ik bedoel maar: de bijkomende schade in Afrika is aanzienlijk. Die mensen zijn al arm. Wat heeft Afrika God in Zijn naam misdaan om daar nog eens aids bovenop te krijgen? En ook nog: waarom pas in de jaren tachtig? We hebben het hier over een figuur die een volledig universum schept in zes dagen maar over aids doet hij dan wel duizenden jaren. Ik ben geen specialist in extreem religieus gedachtegoed maar misschien waren de jaren tachtig Zijn favoriete decennium niet? Misschien zag hij George Michael en dacht: ‘Nee, nu is het echt welletjes geweest! Hier! Aids!’ Ik geloof niet in God. En al zeker niet in het misbruiken van dergelijk gedachtegoed om haat te prediken en mensen te discrimineren. Maar toen twee van mijn liefste (mannelijke) vrienden zich afgelopen vrijdag verloofden verscheen er boven hun woonplaats in Brussel een prachtige dubbele regenboog. Als God dan toch zou bestaan, dacht ik, dan heeft Hij bij deze zijn standpunt wel duidelijk gemaakt.