De werkplek van Jennie Vanlerberghe

Redactie KW

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Jennie Vanlerberghe.

Wie is Jennie Vanlerberghe?

Jennie Vanlerberghe (74) was journaliste en vredesactiviste toen ze in 1991 een bezoek bracht aan het toenmalige Joegoslavië. Geraakt door de schrijnende verhalen van vrouwen, heeft ze daar in 1992 Moeders voor Vrede opgericht, naar de organisatie Majke Za Mir, Ljubavi, Mothers for Peace. Nu is de organisatie vooral actief in Afghanistan. Haar engagement bleef niet zonder erkenning. In 2014 werd ze barones.

Jennie is ook voorzitter van Moeders voor Vrede, die haar onderkomen heeft in de Lakenhalle in Ieper. Maar door werken voor het nieuwe stadsmuseum, zitten Jennie en haar medewerkers tijdelijk in het Belle Godshuis in de Rijselstraat in Ieper.

Jennie is bezig aan haar tiende boek. Dat zal gaan over kinderen in oorlogsgebieden.

Sjaal met een verhaal

De werkplek van Jennie Vanlerberghe

“Deze sjaal kreeg ik een jaar of twee geleden van enkele van onze plaatselijke medewerkers in Afghanistan, waar ik op 24 april voor de zoveelste keer – ik ben echt de tel kwijtgeraakt – naartoe ga. Ze hebben er hun naam en verschillende boodschappen op geborduurd. Dear Jennie, you bring light in our life of darkness, staat er onder andere op. Wij geven de Afghaanse vrouwen respect, maar we krijgen ook veel respect en dankbaarheid terug. Deze sjaal illustreert dat. We voelen ons nu ook welkom in Afghanistan.”

Reizen met droombus

De werkplek van Jennie Vanlerberghe

“Als ik niet goed kan slapen, dan grijp ik telkens naar dezelfde droom, waarbij ik samen met mijn kinderen, kleinkinderen en andere dierbaren een wereldreis maak met een autobus die ik helemaal zelf ingericht heb. Het is een droom die ik ook al verschillende keren verteld heb aan mijn kinderen. Een zestal jaar geleden maakten ze voor mij deze mooie miniatuurbus met foto’s van mezelf, de kinderen en de kleinkinderen. Toen ik onlangs van Kemmel naar Ieper verhuisde, was deze bus het eerste wat ik meenam.”

Foto’s als herinnering

De werkplek van Jennie Vanlerberghe

“Foto’s zijn herinneringen, er staan er altijd wel een paar op mijn bureau. De foto links is genomen in New York, waar we mochten gaan spreken over de verkrachtingen in kampen in Bosnië. Een andere foto is met Hawa in Somalië, waar we – dankzij Hawa – een tijdje actief zijn geweest met Moeders voor Vrede, vooral om de gruwel van de vrouwenbesnijdenissen aan de kaak te stellen. Later werd Hawa vermoord. Het doet pijn om naar die foto te kijken. In zulke situaties kan je ofwel huilen, ofwel actie ondernemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier