“De waarheid is aan het imploderen”

Freddy De Vadder: "Ik heb nooit een vrijblijvende show willen maken." © Phile Deprez
Redactie KW

Stelt Freddy De Vadder zich straks kandidaat voor de Europese verkiezingen? In zijn nieuwste show Freddy for president neemt Bart Vanneste als vanouds geen blad voor de mond, maar nog meer dan ooit is het ook een onderhuids pleidooi om politiek serieuzer te nemen. Is er in Freddy een nieuwe moraalridder opgestaan? “Aan #MeToo durfde ik me niet eens te wagen.”

Als Donald Trump president van de Verenigde Staten kan worden, zouden we dan nog vreemd opkijken als Freddy De Vadder zijn Europese tegenpool zou worden? De meest volkse antiheld van West-Vlaanderen en omstreken brengt in zijn nieuwste show, waarmee hij deze week in première gaat, een doorgedreven politieke retoriek, zonder dat hij het comedyaspect uit het oog verliest. Maar is politiek wel een thema dat past bij Freddy? “Politiek heeft eigenlijk altijd al in mijn shows gezeten. Voor de fun heb ik twee jaar geleden eens al mijn vorige shows opnieuw bekeken en ik schrok ervan hoeveel engagement er eigenlijk al in zat. Ik merk ook dat ik als Freddy het me wel kan permitteren om over moraliserende zaken te praten, omdat die figuur behoorlijk onverdacht is. Freddy is de gast van de statements, maar de laatste jaren is hij niet de enige.”

De politieke mentaliteit is behoorlijk gewijzigd.

“Je kon je vijf jaar geleden niet voorstellen dat een president als Trump weg zou komen met zoveel racistische praat. Maar over het algemeen is het een hele rare manier van aan politiek doen tegenwoordig. Hoe luider rechts roept, hoe meer stemmen ze halen, en hoe stiller het wordt aan de linkse kant. Het taalgebruik is veel harder geworden ook. In mijn show wil ik er tussen de regels vooral voor waarschuwen dat we politiek niet serieus genoeg nemen. Als ik op café stel dat Freddy gaat opkomen voor de verkiezingen, zeggen ze altijd dat ze op mij zullen stemmen. En waarom? Omdat hij populair is. Geen kat die al gevraagd heeft wat mijn programma zou zijn. Je denkt gewoon beter deftig na voor je gaat stemmen. Het heeft weinig zin om dat niet te doen en daarna dan vijf jaar van je kloten te maken.”

Waarom mikte je op Europa?

“Als er vandaag een onpopulaire beslissing wordt genomen, steken onze politici zich al snel weg achter het argument dat het verplicht wordt door Europa. Zo krijgt Europa een slechte naam, met als resultaat dat je dan zaken meemaakt als de brexit. Een hele hoop dwaze Engelsen, die tegen gestemd hebben zonder te weten wat het inhield. Liever tegendraads doen, dan het uitvlooien. Zo krijg je politiek een soort delirium, dat je vroeger helemaal niet had. Er wordt ook een soort angst gecreëerd, zoals het migratiethema. We zijn niet zozeer racistisch, maar wel cultuurracistisch geworden.”

“Je mag je op vandaag niet meer zwak tonen”

“Het beeld wordt opgehangen dat de moslims alles gaan afpakken, terwijl alles wat we hebben opgebouwd op sociaaldemocratisch vlak ondertussen afbrokkelt. Het is ongelooflijk raar dat we ons druk maken over een paar honderd man in het Maximiliaanpark, die hier niet eens willen blijven, terwijl alles zo verschrikkelijk duur is geworden: diesel, elektriciteit, noem maar op… Ik zie veel meer kansarmoede dan vroeger, zeker in de steden. Of kinderarmoede, dat is niet om te lachen, hé. En vroeger was dat haast evident dat het aangepakt werd, terwijl er op vandaag veel killer en polariserender wordt gedacht.”

Freddy De Vadder als moraalridder, het is ver gekomen…

“Ik vind het vooral heel vreemd dat er bij ons zo weinig protest is. Het is nog niet zover, maar we moeten er heel hard op letten dat we niet in een Amerikaans sukkelstraatje raken en een veredeld ontwikkelingsland worden. Kijk maar naar de infrastructuur bij ons. Recent was er nog die brug (in Italië, red.) die instortte. Je kan gewoon sterven door over een brug te rijden, terwijl je erop rekent dat de mensen die onderhouden.”

Ik dacht dat Freddy eerder #MeToo dan de politiek centraal zou zetten in een show.

“Als er één onderwerp nóg gevoeliger ligt dan politiek, dan is het wel dat. Aan #MeToo waag ik me niet eens. Er is een vreemd soort politieke correctheid ontstaan. Die kritiek gelezen dat het personage Apu in The Simpsons racistisch zou zijn? Het is een stereotype, net zoals élk personage. Het hoofdpersonage is verdorie een leeghoofdige, dikke, blanke man die alleen maar eet, zuipt en domme dingen uitvreet. Het dreigt soms de verkeerde kant uit te schieten. Maar goed, wat #MeToo betreft, is het heel moeilijk om daarover een standpunt in te nemen. Simpelweg omdat het afhangt van geval tot geval. Ik ben zelf geen seksist, integendeel. Alles wat naar boven kwam bij Bart De Pauw… dat is iets wat ik zelf nooit zou doen. Ik zou nooit misbruik maken van de situatie. #MeToo is een geval van extreme meningen, en ik zie niet in wat ik daartussen kon doen. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer ik de juiste toon vond. De show gaat ook lang niet alleen over politiek. Gokverslaving komt ook aan bod. We zijn tegen roken, drinken en vlees eten, maar we hebben er geen probleem mee dat jongeren massa’s geld inzetten op wedstrijden. Dat kan hele drama’s veroorzaken. We moeten daar paal en perk aan stellen, want de gevolgen zijn niet te overzien. Eerlijk, ik heb meer schrik voor die gokmentaliteit dan voor de islam. Ik voel het ook in mijn show dat dat heel gevoelig ligt. Iedereen kent wel iemand in die situatie, maar je ziet het niet altijd.”

Dat was ook de grote sterkte van ‘Bevergem’, dat je duidelijk maakte dat er heel wat gaande is achter de façade die mensen ophouden. Op dat vlak blijft Freddy relevant.

“Ik krijg die opmerking over Bevergem vaak te horen. Iedereen is beschaamd geworden, je mag je ook niet meer zwak tonen. Vaak wordt er automatisch van uitgegaan dat iemand die in de miserie zit, het aan zichzelf te danken heeft. Ik twijfel daar heel sterk aan.”

En toch slaag je erin om je show niet te zwartgallig te maken.

“Een comedyshow is niet alleen een stand van zaken over onze tijdsgeest, maar ook een goeie kans om taboes aan te pakken. Ik hoef echt niet te moraliseren. Als je het probleem aankaart of bespreekbaar maakt, dan is dat al een begin. Ik heb nog nooit een vrijblijvende show willen maken.”

Wat kan Bart Vanneste kwaad maken?

“Freddy is een soort parallelle biografie, dus met bepaalde ergernissen word ik ook geconfronteerd. Het is gewoon niet meer bij te houden. De waarheid is aan het imploderen. Het valt ook op dat meer en meer mensen niet langer geïnformeerd willen worden, net omdat er een overdaad aan informatie bestaat. Mensen hebben geen goesting meer in dat deprimerende nieuws, maar het gaat ook niet helpen dat iedereen tegen elkaar staat te roepen, of prediken dat het vooral de ander is die profiteert. Je moet het probleem analyseren en het daarna aanpakken. Ook op grote schaal, op Europees niveau zelfs.”

Je klinkt al als een politicus. Straks ga je nog écht in de politiek.

“Wie weet.”(grijnst)

http://www.freddydevadder.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier