De troeven van Beaufort

Sandra Rosseel

De zesde editie van Beaufort is er een om u tegen te zeggen. Opvallende kunstwerken op makkelijk toegankelijke plaatsen, verspreid over de kustlijn: de kunsttriënnale aan zee zet duidelijk in op die aspecten die van de eerste edities van Beaufort een succes maakten, en vult die aan met nog een hele reeks andere troeven.

Beaufort is terug, en hoe. Na de tegenvallende editie van 2015, die in het straatbeeld tamelijk onopgemerkt voorbijging en op heel wat kritiek van onder meer de deelnemende gemeenten werd onthaald, nam Westtoer op vraag van de provincie West-Vlaanderen de organisatie van het kunstevenement in handen. Het provinciebedrijf voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen staat in voor het organisatorische en de communicatie, de kustgemeenten zelf werden actief bij de voorbereidingen betrokken en Heidi Ballet werd aangesteld als externe curator.

“Een titel wou ik op deze zesde editie van Beaufort niet plakken, omdat dat te beperkend zou zijn, maar gaandeweg kwamen wel enkele rode draden naar boven, zoals de rol van monumenten in onze samenleving en een ecologisch aspect”, aldus de Limburgse curator, die voor Beaufort2018 een beroep deed op 18 kunstenaars. Zij stellen in negen van de tien kustgemeenten (Blankenberge doet dit jaar niet mee, red.) in totaal 20 kunstwerken tentoon. Het resultaat is een boeiend kunstproject, met vijf heel bijzondere troeven…

1. Fotogeniek

Wie Beaufort bezoekt, neemt best zijn fototoestel of smartphone mee, want heel wat werken zijn erg fotogeniek. Neem nu ‘The Navigator Monument’ van Simon Dybbroe Møller aan de strandzone bij de Kwinte in Westende: een reusachtig half roer in brons, gebaseerd op het logo van de voormalige zoekmachine Nescape Navigator, dat tegen de achtergrond van de Noordzee werd geplaatst. Niet alleen verwijst het zo naar de fysieke kabels van het internet die door de Noordzee lopen, maar het levert ook prachtige plaatjes op. Post je je foto’s op sociale media, vergeet dan de hashtag #beaufort2018 niet.

2. West-Vlaams

De troeven van Beaufort

Beaufort is niet alleen een project van Westtoer en negen van onze tien kustgemeenten, maar telt nog heel wat andere West-Vlaamse aspecten. Zo liet Jean-François Fourtou zich voor ‘Beach Castle’ inspireren door het feit dat de strandcabines er in elke kustgemeente anders uitzien. Zijn toren van strandcabines is te zien in Knokke-Heist. In De Panne komt dan weer het kunstwerk ‘De wijsneuzen van De Panne’ door Jos De Gruyter en Harald Thys. En met Frederik Van Simaey en Edith Dekyndt nemen ook twee West-Vlaamse kunstenaars aan Beaufort deel. Kortrijkzaan Van Simaey plaatst een draaimolen op een rotonde in Bredene, de uit Ieper afkomstige Edith Dekyndt laat voor ‘The Ninth Wave’ (foto) een vrouw het beeld van Albert I in Nieuwpoort poetsen, om zo de vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog de rol van de mannen overnamen te eren. Deze performance is enkel in het weekend live te zien (in juli en augustus van donderdag tot zondag), op andere dagen kan je een video bekijken aan de ingang van het Westfrontmuseum.

3. Vol humor

De troeven van Beaufort

Goede kunst verwondert, ontroert, laat je dingen ontdekken en kan ogen openen, maar kan ook erg grappig zijn. Zoals ‘Sorry’ van Guillaume Bijl, een monument voor een hond in het Leopoldpark in Oostende waarmee de kunstenaar mensen wil laten stilstaan bij de geldigheid van monumenten. Een opzet waar hij in slaagt, want heel wat voorbijgangers geloven echt dat dit een monument is voor een in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde hond. Visueel grappig is dan weer ‘Eternity Poseidon’ (foto) van Xu Zhen (Produced by Madein Company) in De Haan, waarbij de Chinese kunstenaar een aantal gepluimde pekingeenden op de armen van een beeld van Poseidon (of Zeus?) plaatst. Een werk waarmee hij eigenlijk de grote scheidingslijn tussen de westerse en oosterse wereld aankaart.

4. Onzichtbaar

Een kunstwerk dat je niet kan zien? Ook dat is Beaufort2018. De Amerikaanse kunstenaar Jason Dodge installeerde een seinbel op de campus van het Zeepreventorium, onzichtbaar voor de buitenwereld. De kinderen die in het Zeepreventorium verblijven kunnen de bel luiden wanneer ze willen communiceren met voorbijvarende schepen, en worden zo ook ‘zichtbaar’ voor de andere inwoners van De Haan. Zekerheid dat je de bel zal horen als je op Beauforttocht bent, heb je dus niet, al kan je natuurlijk wel het aangename aan het nuttige koppelen en gewoon een hele dag op het strand van De Haan blijven.

5. Eetbaar

De troeven van Beaufort
© Getty Images/iStockphoto

Beaufort kan je niet alleen zien en horen, maar ook proeven! In Zeebrugge pakt het Belgische kunstenaarscollectief Rotor uit met ‘Who’s Eating the Chinese Mitten Crab’, een project rond de invasieve Chinese wolhandkrab, die een bedreiging vormt voor onze lokale biodiversiteit. De oplossing volgens Rotor? De krab, die een delicatesse is in China, opeten! Maandelijks zullen topchefs gerechten maken op basis van wolhandkrabben en andere invasieve exoten. Inschrijven kan op de website van Beaufort. Daar vind je trouwens ook informatie over ‘Koken is kunst’, waarbij negen kustchefs zich door een kunstwerk in hun gemeente lieten inspireren voor een uniek Beaufortmenu.

Praktisch

Beaufort2018 is gratis te bezoeken van 30 maart tot 30 september.

De overzichtskaart is gratis te verkrijgen bij de diensten voor Toerisme en kan je ook downloaden op de website van Beaufort.

De meeste werken bevinden zich in de openbare ruimte en zijn dus 24/7 toegankelijk. De werken van Iman Issa (Toerismekantoor Oostduinkerke-bad) en Basim Magdy (De Grote Post Oostende) bevinden zich in gebouwen, en kan je enkel tijdens de openingsuren van die gebouwen gaan bekijken. Check daarvoor de website van Beaufort. URB SEA in Zeebrugge is dagelijks open van 12 tot 18 uur.

De installatie van het kunstwerk ‘De Drie Wijsneuzen van De Panne’ op het strand van De Panne heeft vertraging opgelopen en staat voorlopig ingepland op 7 april, al kan het weer nog roet in het eten gooien.

www.beaufort2018.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier