De Michael Jackson in Mervyn Deblaere

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Maandag 25 juni is het exact negen jaar geleden dat The King of Pop Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Die dag treedt Mervyn Deblaere uit Oostkamp alias Mervyn Jackson als eerbetoon op in café Muttley’s in Brugge.

Voor Mervyn Deblaere begon het allemaal in 2008. Hij was toen pas acht en leerde toevallig de muziek van Michael Jackson kennen. “Ik kan er geen verklaring voor geven, maar opeens begon die artiest mij enorm te inspireren. Ik wilde meer over hem weten en begon opzoekingswerk te doen rond de persoon Michael Jackson. Het eerste wat ik onder de knie wilde krijgen, was zijn Moonwalk. Een eerste optreden volgde op het einde van het zesde leerjaar, tijdens een schoolfeest. De 350 leerlingen en leerkrachten waren laaiend enthousiast. Ik bleef mijn act verbeteren en ging op zoek naar passende kledij. Ik trok ook naar de dansschool, maar het meest leerde ik van Christophe Lequesne, de winnaar van het VTM-programma My Name is Michael. In zijn Move Dance Center in Aalst leerde hij mij alle details van de moves van Michael Jackson en ook hoe ik ze moest afwerken. Ik kocht professionele kostuums en een pruik in Amerika en de juiste make-up. Voor ik naar een optreden ga, ben ik toch een uurtje bezig om Michael Jackson te worden. Mijn stiefmama gaf mij het gezicht van Michael”, vertelt hij.

Weinig concurrentie

Mervyn zag nooit Michael Jackson live aan het werk, daarvoor was hij nog te jong. Toen hij op donderdag 25 juni 2009 het nieuws vernam dat de superster overleden was, zat hij op school. “Ik kreeg het moeilijk toen ik naar zijn begrafenis keek op tv. Michael was vroeger – meer dan nu – een god voor mij”, herinnert hij zich.

Mervyn Deblaere droomt van een eigen Tribute to the King.
Mervyn Deblaere droomt van een eigen Tribute to the King.

Maar is de Michael Jackson-hype ondertussen niet een beetje voorbij? “België telt niet veel imitators, maar wereldwijd zijn er wel nog altijd heel veel. In Brazilië heb je een hele grote, Rodrigo Teaser. Iedere week staat hij wel ergens in mooie theater- of concertzalen van Brazilië. En op zondag 9 juni 2019 wordt The King of Pop herdacht in de Stadsschouwburg van Antwerpen. De dansende en zingende Michael Jackson-vertolker Ben Bowman uit Engeland brengt er alle grote hits. Of ik concurrentie heb in Vlaanderen? Zelf ken ik maar twee imitators: Christophe Lequesne en Emmanuel De Reyghere. Sinds zijn dood heeft nu ook een andere generatie Michael Jacksons muziek leren kennen. Wie weet zitten er nog verborgen talenten in Vlaanderen, die in het geheim op hun kamer aan het oefenen zijn net zoals ik vroeger deed”, aldus Mervyn. En de toekomst? “Als het van mij afhangt, wil ik graag voortdoen en zelfs ooit toeren in theaterzalen. Een Tribute to the King? Is dat realistisch? Zou er volk op afkomen? Geen idee. De shows van Christophe Lequesne waren vorig jaar toch telkens uitverkocht. Er blijft dus een publiek bestaan voor de muziek van Michael Jackson.”

Optredens: maandag 25 juni vanaf 21 uur in café Muttley’s, Het Zand 3 in Brugge en zondag 1 juli vanaf 21 uur op Oostveld Kermis, Bruinbergstraat 1 in Beernem. Gratis toegang. Info: mervyndeblaere0@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier