“De Kreuners klinken nog als De Kreuners”

"Toen we weer een eerste keer samen speelden, wisten we het al na vijf minuten dat het bingo was." De Kreuners zijn terug en komen ook naar West-Vlaanderen.
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Wingene, Tielt, Zwevegem, Knokke-Heist, Middelkerke, Koekelare… staan allemaal in de touragenda van De Kreuners. De nummers op hun nieuw album De Singles komen zeker en vast aan bod.

Eind vorig jaar lanceerden de rockers een nieuwe single Viktoria (edit 2018) en nu de hitsingle Layla. Plots zijn ze helemaal terug van zes jaar weggeweest. “Eric, Jan, Ben, Axl en ik zagen elkaar in die voorbije jaren minstens twee keer per jaar voor een etentje”, vertelt Walter Grootaers. “We lagen niet in ruzie, we kwamen dus nog bij elkaar. Tijdens die stille periode werd er wel al eens over gesproken om weer op te treden. Ik zag het echt niet zitten, tot vorig jaar. We besloten om eens te repeteren. Als het nog altijd zou klinken zoals De Kreuners zouden moeten klinken, dan konden we er eens over praten. Waarom we stopten ? Ik had het gevoel dat het op was, dat het genoeg was geweest.

“In die voorbije jaren bleven we toch muzikanten, maar deden we allemaal ons ding op andere terreinen”, aldus Jan Van Eyken. “Toen we weer een eerste keer samen speelden, wisten we al na vijf minuten dat het bingo was. Was het niet juist geweest, klonk de stem van Walter niet meer goed, dan moesten we wel stoppen met zingen. Toen we besloten van weer op te treden, voelden we ons direct twintig jaar jonger (lacht).”

“Optreden tussen de patatten”

In 2012 kwam De Laatste Kreun, een Best Of met drie cd’s uit. Warner Music bracht nu De singles uit. “Er staan een aantal singles op, die nooit op een Best Of zouden prijken zoals Sha-La, Er komt een tijd, In de zin van mijn leven…”, zegt Jan.

Hebben De Kreuners nog dromen ? “Je kan moeilijk uitleggen aan een niet-muzikant wat dat is, voor een publiek van 100, 1.000 of 10.000 mensen spelen die allemaal je liedjes meezingen. Voor die mensen staan, die mensen entertainen, dat is super”, bekent Jan. Walter vult aan : “Het zijn enkel de mensen, hét publiek, die je erkenning geven als muzikant.” Toen De Kreuners afscheid namen, zaten de fans in zak en as. Ook West-Vlaamse trouwe fans ? “De béste fans zitten in West-Vlaanderen en Limburg. Ik speelde altijd heel graag in West-Vlaanderen. Ik denk dat wij in ieder dorpje in West-Vlaanderen al minstens één keer optraden. Ik herinner mij dat ons podium ooit opgesteld stond rond een boom. Voor een ander optreden had een landbouwer zijn aardappelloods leeg gemaakt. Wij mochten spelen waar normaal de patatten lagen opgeslagen. En in Oostende aan de havengeul zaten de mensen zelfs op het dak om ons aan ‘t werk te zien. In Moen… och, ook onvergetelijk hé (geheimzinnig lachje, n.v.d.r.).”