De kracht van de verbeelding

© Tim Graham/Getty Images
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor mensen zonder gezin of relatie, of mensen in licht ontvlambare relaties. Die van mij is, in Facebooktermen, op zijn minst ‘ingewikkeld’ te noemen. ‘Een warm bad heeft hetzelfde effect als een knuffel’. Ik las het ergens in een zoveelste ‘wat te doen wanneer de coronadip toeslaat’-artikel. Afgelopen weekend sloeg die dip een krater, dus maakte ik me op voor de ingebeelde knuffel. Tijdens het opruimen van de badkamerkasten – ook een tip uit zo’n artikel – vond ik een fluo bruisbal die de spannendste gebeurtenis van de dag zou vervolledigen.

Verveeld lag ik naar het bruisende chemische gedoe te kijken. Tot mijn gedachten afdwaalden en ik niet langer een paarse brij, maar een tropisch schildpadje zag. Dat tot mijn grote jolijt met zijn kleine pootjes rondjes draaide om zijn as. De schuimende belletjes die prompt vervelden tot het schuim op de golven van de zee. Mijn plastic vetplantje – ik heb geen raam in mijn badkamer – dat de allure van een palmboom kreeg en het peertje aan het plafond werd een gloeiende middagzon. Het kille tochtje een verkoelend briesje. De lawaaierige buren een groepje plaatselijke naderende schoonheden…

Ik weet het nu wel zeker. Het is niet de grote kuis die me mentaal overeind zal houden gedurende deze sociale deprivatie. Het is de verbeelding. De fantasie. De dromen.

Ik weet het nu wel zeker. Het is niet de grote kuis die me mentaal overeind zal houden gedurende deze sociale deprivatie. Het is de verbeelding. De fantasie. De dromen. De mogelijkheid om, zonder te moeten bougeren, de wildste plaatsen te bezoeken en de meest wereldschokkende dingen te doen of gewoon te kirren van plezier.

Vandaag zijn het de kunstenaars, de schrijvers en de muzikanten die hieruit kunnen vluchten zonder de regels te breken. Die ideeën uit hun geest spinnen en ze vertalen naar universa op papier, in noten of doek. Geniaal hoeft het resultaat niet te zijn. Het is de weg ernaartoe die telt. Het dromen van, is wat ons voortstuwt. Gisteren, vandaag en hopelijk morgen. Of dat nu gaat over een vaccin voor dit dekselse virus of over een paars schildpadje. Droom! Intussen ga ik nog wat op het strand van Cambodja liggen, terwijl ik van mijn wijntje sip en een bestseller neerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier