De kracht van de juiste kleur

© Getty Images
Bert Vanden Berghe

Je bent wat je draagt. En als we de trends mogen geloven, gaan we een heel kleurrijke lente en zomer tegemoet. Maar wist je dat die kleuren ook verraden wie je bent? Wij lijsten het even op.

Valt het je ook op dat mensen die weinig kleur dragen vaak ook effectief grijze muizen zijn? Onderzoek toont ook aan dat kleur wel degelijk een impact heeft op je humeur en gemoed. Dat valt overigens wetenschappelijk te verklaren. Kleur bestaat uit lichtstralen die ons oog binnenkomen en rechtstreeks de hypothalamus aanspreken, die onze hormonen regelt. Warmere kleuren, zoals rood, zorgen ervoor dat er dopamine vrijkomt, het hormoon dat ons gelukkig doet voelen. Koudere kleuren zorgen dan weer voor de productie van oxytocine, het hormoon dat onze hersenen een rustgevend gevoel bezorgt. Blauw is daar een goed voorbeeld van. En wat je voelt, straal je ook uit. Wat betekent dat dus voor je kleerkast?


Rood

De kleur rood springt meteen in het oog en zorgt dat de aandacht helemaal naar jou gaat. Het straalt zelfverzekerdheid en passie uit, en dus ook sexyness. Let wel: een overdaad aan de kleur, zoals rode accessoires op een rode jurk, kan wel agressief ogen.

Groen

Groen staat voor harmonie, veiligheid en balans. Donkere tinten stralen iets stoers uit, lichtere tinten associëren we met energie en positiviteit.

Blauw

Blauw straalt rust uit, maar ook betrouwbaarheid en stabiliteit. De perfecte kleur voor een belangrijk gesprek, omdat die meteen een zekere spanning wegneemt. Het is na rood de kleur met de meeste impact.

Geel

Geel is zonder twijfel de meest positieve kleur. Het doet je denken aan de zon en aan bloemen. Een kleur waar je instant vrolijk van wordt. Het bevordert ook de concentratie.

Roze

Roze staat voor onschuld en zachtheid. De nude-kleur straalt ook vrouwelijkheid en kalmte uit. Wie roze draagt, houdt van romantiek maar toont ook aan dat hij of zij zelfverzekerd is.

Paars

Paars staat voor rijkdom. Het is ook een kleur die de breinactiviteit stimuleert en tegelijkertijd ook heel romantisch is. Het is geen toeval dat de kleur vaak gebruikt wordt in verpakkingen van cosmeticaproducten.

Bruin

Bruin voelt aards aan, en dat straalt het ook uit. Bruin is ook een overwegend mannelijke kleur.

Oranje

Oranje is een vrolijke kleur en toont aan dat je positief in het leven staat en graag feest.

Zwart

Zwart is de perfecte kleur om er slanker uit te zien, maar straalt vooral elegantie, autoriteit en power uit. Het heeft ook iets mysterieus en spreekt daarom aan.

Wit

Wit staat voor onschuld en zuiverheid. Dé kleur voor mensen die optimistisch en georganiseerd in het leven staan. Het is ook heel neutraal, waardoor mensen er amper aanstoot aan nemen.



Mogelijk nog belangrijker dan de kleuren zelf, is de combinatie ervan. Wil je opvallen en tegelijkertijd tonen dat je goed in je vel zit? Dan is rood-geel de ideale combinatie. Dat geel (of oranje) kan perfect in een accessoire. Durf dus te combineren, maar met mate. Een rode jurk met rode schoenen en accessoires kan heel bedreigend en druk overkomen.

Belangrijk is ook dat de psychologie achter de kleuren zelf tijdloos is, en dat je dus niet noodzakelijk vasthangt aan bepaalde trends of seizoenen. Wees niet bang om uit te pakken met groen op winterse dagen of roze in de zomer. Als het je een goed gevoel geeft, dan straal je dat sowieso uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier