De cyclotoerist in Stijn Streuvels

Patrick Cornillie schreef velo-sofische beschouwingen over de fiets- en wielerliefhebber die Stijn Streuvels was. © Foto Kurt
Redactie KW

Lichterveldenaar Patrick Cornillie heeft al zo’n 80 boeken op zijn palmares. Zijn jongste, ‘De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist’ noemt hij zelf een literair zijsprongetje. Beide schrijvers delen alvast hun grote liefde voor de fiets.

Het Lijsternest, de vroegere woning van Stijn Streuvels in Ingooigem, is ‘s zomers een museum en opent in de winter de deuren als schrijversresidentie. Eind 2016 was Patrick Cornillie een van de uitverkorenen om er enkele weken door te brengen. Zijn verblijf daar inspireerde hem tot het schrijven van zijn nieuwe boek.

“Stijn Streuvels heeft me altijd al geïntrigeerd en zeker ook zijn boekje Mijn Rijwiel, een lofzang op de fiets, uitgegeven in 1915. Hij was een van de eerste fietsers in zijn streek, een hippe vogel eigenlijk! De lage fiets bestond toen nog niet zo lang en de meeste mensen leefden rond de kerktoren. De fiets stelde Streuvels echter in staat om zijn horizon te verbreden en zijn kijk op het leven te verruimen. Zo heeft hij bijvoorbeeld in volle oorlogstijd een zesdaagse fietsreis van 350 km ondernomen langs verwoeste steden als Leuven en Dendermonde, wat toch best gevaarlijk was. Zijn liefde voor de fiets was groot en hij heeft er ook prachtige proza over geschreven. Zeker tot zijn 85ste bleef hij een fervente fietser, hij heeft zelfs nooit een auto gehad”, vertelt Patrick. “In de loop der jaren werd de schrijver ook een wielerliefhebber. Zo was Karel van Wijnendaele, stichter van de Ronde van Vlaanderen, een goede vriend van hem. En de grootste ontdekking is misschien wel dat Gino Bartali, de grote Italiaanse wereldkampioen, nog bij hem thuis is geweest in 1946 of ’47.”

Geen essay

De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist is niet opgevat als een studie of essay over het werk van Streuvels. Het boek bundelt korte, vlot leesbare stukjes. Het bevat velo-sofische beschouwingen over de fiets- en wielerliefhebber die Streuvels was. Voorts is er ook ruimte gelaten voor zijsporen, bijvoorbeeld over de geschiedenis van de fiets en fietsen met een cardanas, want Streuvels had zo’n fiets. Ook de indrukken die Patrick Cornillie opdeed tijdens zijn verblijf in Het Lijsternest zijn in het boek verwerkt. “Het zou moeilijk geweest zijn om dit boek thuis te schrijven. Mijn verblijf in Streuvels’ huis was echt een heel bijzondere ervaring, die zeker heeft bijgedragen tot het tot stand komen van dit boek”, zegt hij.

“Het boek is zeker niet alleen bedoeld voor Streuvels- of fietsfanaten, maar wel voor een zeer breed publiek.”

‘De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist’, uitgeverij Les Îles, 120 blz., 18 euro.

Info: www.patrickcornillie.bewww.lesiles.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier