Comeback langs de grote poort

Trompettist Ryan Ricks is helemaal terug naar zes jaar stilte.
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Met optredens op Het Schlagerfestival 2012 in de Ethias Arena in Hasselt begon de Nederlandse trompettist Ryan Ricks aan een succesvolle doortocht in Vlaanderen. Het mooie liedje bleef echter niet duren. Maar dit jaar maakte hij op hetzelfde schlagerfestival zijn comeback.

Rik Mol (32) alias Ryan Ricks is een van Nederlands jongste en meest succesvolle trompettisten. Op zijn achtste begon hij muziek te spelen. Al snel werd zijn bijzondere talent opgemerkt en werd hij toegelaten tot de opleiding voor jonge muzikanten aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Naast zijn klassieke opleiding volgde Rik privélessen bij Maurice André, Theo Mertens en Wynton Marsalis. Als jonge trompettist speelde hij vaak ‘s avonds in jazzclubs en won hij talrijke prijzen. Na een succesvolle samenwerking met Frans Bauer ontstond het idee om onder de naam Ryan Ricks een album op te nemen voor een groot publiek. In januari 2012 kwam dat uit. Het werd een groot succes in Vlaanderen met zelfs een eerste plaats in de Ultratop Album Charts. Ook in Nederland haalde Ryan Ricks de hitparade. Er volgden concerten in heel wat Europese landen. “Toen mijn cd in Vlaanderen op een stond, was ik zelfs aan het toeren in Azië. Alles verliep goed, maar door problemen met mijn toenmalige entourage mocht ik plots niet meer onder de naam Ryan Ricks optreden”, zucht de trompettist. “Dat was knap vervelend, want Ryan Ricks is mijn kindje. In de daaropvolgende ‘stille jaren’ speelde ik mee op albums van heel wat artiesten, onder wie Marco Borsato, Nick & Simon, Jan Smit, Armin Van Buuren… Maar halfweg vorig jaar kreeg ik dan toch groen licht om weer als Ryan Ricks te mogen optreden.”

Nummer met Yannick Bovy

Ryan Ricks bracht nu zijn tweede album C’est la vie uit dat hij voorstelde op Het Schlagerfestival 2018 in Hasselt. “Het is een feestelijk album geworden. Omdat ik er zo lang op moest wachten, wilde ik knallen. Er staan twaalf zomerse songs op. C’est la vie is een liedje van Khaled, die wilde ik er zeker bij. Ook Il Silenzio staat erop. Producer Hans Aalbers schreef speciaal voor deze cd Bailo Bajo La Luna, mijn huidige single en een heel graaf nummer. En dan is er nog Mambo Italiano met Yannick Bovy. Enkele jaren geleden hoorde ik zijn stem en die stem wilde ik zeker op mijn cd laten weerklinken”, glimlacht Ryan, die niet van plan is om nog eens zes jaar in de anonimiteit te verdwijnen. “We zijn volop bezig met mijn carrière verder uit te bouwen, verdwijnen zal ik nooit meer. Er staan ook al enkele optredens vast, er komt nog een single uit en we zullen ook samenwerken met internationale artiesten. Grote namen, maar daarover later meer.”

Het album ‘C’est la vie’ is nu te koop in de platenzaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier