Bomen doen dromen (1): de boomhutten van Wouter

Wouter is ook boomverzorger en kan restjes hout verwerken in nieuwe zaken. (Foto Pieter Clicteur)
Bert Vanden Berghe

Het is de droom van elk kind met een tuin: een boomhut. In hun fantasie is het een kasteel, dan weer een piratenschip. Wouter Doornaert (33) maakt naast die voor anderen ook zijn eigen droom waar, door ze te bouwen.

Eigenlijk stond het zo goed als in de sterren geschreven dat Wouter zou doen wat hij vandaag doet. Als kind speelde hij veel buiten, sjorde hij met veel plezier mee aan grote constructies bij de scouts en stak hij tijdens zijn vakantiejob picknicktafels in elkaar. Toch koos hij voor de richting industrieel productontwerp in Kortrijk en begon daarna een eigen ontwerpbureau met een medestudent. “Maar na vier jaar had ik er genoeg van om aan een bureau te zitten. Ik wilde iets fysieks doen.”

Wouter maakt allerlei constructies in hout, van boomhutten tot boomdouches. (GF)
Wouter maakt allerlei constructies in hout, van boomhutten tot boomdouches. (GF)

Om uit te zoeken wat dat was, kocht Wouter een zelfhulpboek met tips. “Het deed me terugblikken op alles wat ik had gedaan in mijn leven, en waar ik telkens veel plezier aan beleefde.” Zijn jeugdherinneringen kwamen naar boven en rond diezelfde tijd verscheen op Discovery Channel het programma Treehouse Masters, waarbij Amerikanen hallucinant grote boomhutten bouwden. De puzzel viel ineen, maar Wouter wilde niet onbezonnen aan zijn nieuwe uitdaging beginnen. Uit respect voor de natuur volgde hij eerst een opleiding boomverzorging, terwijl hij parttime onderzoek deed rond creatieve workshops voor bedrijven. Het was in die periode dat hij zijn eerste boomhut bouwde. “Dat was met het collectief Lieve Zusjes Stoere Broers. Die boomhut werd in ons vorige atelier gebouwd. We moesten hem met twintig man naar buiten dragen. We claimden de bosjes langs de Leie naast ons atelier en plaatsten daar onze boomhut. Illegaal eigenlijk, maar omdat het zo’n succes was, liet de lokale overheid ons die zomer begaan.” De boomhut kreeg uiteindelijk een andere plek. De media-aandacht errond zorgde ervoor dat het plots snel ging voor Wouter. “Opeens moest ik een naam en een logo bedenken voor mijn bezigheid. Niet veel later was Nester geboren.”

Wouter realiseerde zijn eigen kinderdroom en wil kinderen meer zien spelen. (Foto Pieter Clicteur)
Wouter realiseerde zijn eigen kinderdroom en wil kinderen meer zien spelen. (Foto Pieter Clicteur)

Douche in het groen

Vandaag bestaat zijn job uit drie zaken. Allereerst het bouwen van boomconstructies. Dat gaat van platformen en boomhutten tot zelfs douches. “Omdat ik wil dat de boom kan blijven groeien en de bomen over het algemeen in Vlaanderen niet groot genoeg zijn, staan de meeste constructies op palen.”

Maar wat kost nu zo’n boomhut? “Dat varieert uiteraard. Dat begint vanaf een kleine 5.000 euro. Het zijn lang niet alleen jonge gezinnen die bij mij aankloppen, maar ook grootouders. Soms vragen ze enkel platformen en bouwen ze die zelf verder op, wat de beleving nog groter maakt. En ik krijg ook alsmaar vaker vragen van overheden en scholen, voor vaste of tijdelijke constructies. Bij grote projecten laat ik me adviseren door ingenieurs, die een stabiliteitsonderzoek uitvoeren.” Naast het bouwen van boomconstructies verzorgt hij ook bomen en maakt hij er objecten uit. Mensen die bijvoorbeeld erg gehecht waren aan een boom, vragen vaak om er iets mee te maken.

Maar voor Wouter gaat het verhaal nog veel breder. Zo werkt hij met duurzaam hout voor zijn boomhutten en pleit hij ook voor meer groen. Eigenlijk niet zomaar meer groen, maar een beredeneerde aanleg. “Een boom die geplant is op een klein stukje groen op een parking en nergens verankering vindt, heeft nauwelijks een meerwaarde. Er moet daar beter over nagedacht worden, over groen in de stad. Dat zorgt er ook voor dat alsmaar meer kinderen kunnen spelen in de stad. Groenzones omvormen tot heuse speelterreinen, waar kinderen weer kunnen ravotten zoals vroeger. Een kamp bouwen in de stad, dat klinkt toch fantastisch?”

Wie is?

Wouter Doornaert (33) is afkomstig van Marke en volgde de richting industrieel productontwerp in Kortrijk.

Na een opleiding boomverzorging specialiseerde hij zich in het bouwen van boomconstructies. Dat resulteerde in het bedrijfje Nester.

www.nester.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier