Binnenkijken bij Sophie en Wim van Minus: contrast en visuele rust

Door het terras in het verlengde van de ruimte te maken zorg je voor extra diepte. (Foto Pieter Clicteur)
Bert Vanden Berghe

Het huis van interieurarchitecten Sophie Popelier en Wim Carton van Minus bevindt zich achter hun zaak in Poperinge en blinkt uit in minimalisme. Opvallend wit en toch allerminst klinisch. Een huis dat oogt als een showroom, maar waar toch wordt in geleefd. Al springt vooral het spel van lijnen en contrasten meteen in het oog.

Met Minus zijn Sophie en Wim niet alleen in eigen land bekend, ze werken ook internationaal. Ze hebben klanten in onder meer Londen, Parijs, Amsterdam en Sardinië. Hun verste klant woont in Qatar. Hun expertise is niet min. In april bestaat het bedrijf 20 jaar. “Wim is eigenlijk de zevende generatie van een schrijnwerkersfamilie. Maar hij is net als ik een interieurarchitect in hart en nieren”, vertelt Sophie. Het huis waar ze vandaag wonen, hebben ze samen ontworpen. Op het vlak van smaak en stijl zitten ze, geheel toepasselijk, op één lijn. “We zijn nu volop bezig met de verbouwing van een huis van 1920 in Reningelst. Structureel blijft alles behouden, al bouwen we er achteraan wel een moderne vleugel aan. Nog meer samen ontwerpen? Dat zou niet goed zijn voor ons huwelijk. (lacht) Maar eerlijk: we vullen elkaar heel goed aan, en slagen er – ondanks onze koppigheid – toch in om elkaar te versterken.”

Sophie Popelier komt tot rust in haar living.
Sophie Popelier komt tot rust in haar living. “Hier wordt er ook echt geleefd.” (Foto Pieter Clicteur)

Uitkijken op de natuur

Het huis waar ze vandaag wonen, is een conciërgewoning. “Maar we wonen hier héél graag. Als we thuiskomen van vakantie, zijn we ook echt blij dat we weer thuis zijn”, lacht Sophie. Opvallend: na vijf minuten ben je al vergeten dat hun huidige woning zich eigenlijk op een industrieterrein bevindt. “We zitten op het uiteinde ervan, dus wat passage betreft valt het wel mee en we kijken op de natuur. Echt, we wonen hier heel graag.”

De diepte zorgt voor een ruim effect. (Foto Pieter Clicteur)
De diepte zorgt voor een ruim effect. (Foto Pieter Clicteur)

“Voor ons is ontwerpen gommen tot je bijna geen lijntjes meer overhebt”, grijnst Sophie. Ze omschrijft zichzelf als een lijntjesmaniak, als ze wijst hoe bijvoorbeeld de spoelbak dezelfde breedte heeft als de kookplaat, en de lijnen op de muur naadloos gelijklopen met het tapijt. “Iets dat niet afgelijnd is… dat klikt niet in ons hoofd.”

Wit maar niet koel

De woning van Sophie en Wim ligt achter de kantoorruimte van hun architectenbureau Minus. Door een smalle gang kom je in een brede ruimte, die is ingedeeld in drie delen: de woonkamer, de keuken en de eetruimte. De drie ruimtes vloeien over in elkaar, met aan weerskanten een ruime glaspartij, waarachter een buitenterras ligt. Dat wordt gebruikt als ochtend- en avondterras.

Overal in huis vind je een spel van contrasten. (Foto Pieter Clicteur)
Overal in huis vind je een spel van contrasten. (Foto Pieter Clicteur)

Het lijnenspel binnenin creëert de illusie dat de woonruimte nog groter is, al is dat ook te danken aan de hoge plafonds. Er zijn twee gangen, van slechts 80 cm breed. De deuren erin hebben dezelfde breedte, dus als die opengaan, wordt de gang netjes afgesloten. De ruimte die Sophie en Wim met de smalle gangen uitsparen, spelen ze uit in de centrale ruimte. Daarachter bevinden zich nog vier kamers en een badkamer. Ook daar is het opvallend wit. Dat contrasteert mooi met de grijs getinte eikenhouten vloer, wat ervoor zorgt dat de ruimte allerminst koel aanvoelt, laat staan klinisch. Het minimalisme keert terug in kleine details: de televisie zit achter een schuifwand, stopcontacten zijn zo onzichtbaar mogelijk geplaatst, er zijn geen deurklinken, het ventilatiesysteem werd weggewerkt en de schakelaars werden vervangen door een centraal aangestuurd domoticasysteem. Dat alles zorgt ervoor dat de grote witte vlakken overheersen.

“Alles in de keuken kan afgesloten worden, maar ze moet vooral praktisch zijn.” (Foto Pieter Clicteur)

Tijdloos en rustgevend

“Het wit brengt vooral visuele rust”, legt Sophie uit. “Het huis moest tijdloos zijn en tegelijkertijd ook rustgevend. We beseffen dat het niet ieders smaak is. Maar je kan er wel veel kanten mee uit. Kleur vind je bij ons vooral in de accenten. Dat is een raad die we ook geven aan onze klanten: steek kleur in zaken die je regelmatig kan veranderen. Wie bijvoorbeeld voor de keuken een specifieke kleur kiest, zit daar toch meteen een aantal jaar aan vast.”

Hoewel hun eigen keuken al 12 jaar oud is, is die nog opvallend hedendaags. “Die hebben we het eerst ontworpen”, aldus Sophie. “De keuken is het hart van het huis. Je staat hier letterlijk in het midden van het gezinsleven. De werkruimte is gemaakt uit hetzelfde materiaal als de vloer: gebouchardeerde carara (Italiaans marmer dat met een puntbeitel werd bewerkt, red.). Je moet wel kunnen leven met het feit dat je vlekken ziet, het is ook een natuursteen. Maar de zachte kleur contrasteert mooi met de donkere vloer rondom. Bovendien is de keuken wit, maar zijn de lades binnenin antracietgrijs. We kozen voor zebranohout, zelf gefineerd en donker getint. De hele keuken kan afgesloten worden. Alle functionele toestellen zitten netjes weggewerkt. Als we koken gaat alles open. Maar de keuken zelf is bijzonder praktisch. We ontwerpen nogal wat keukens en dat praktische staat ook altijd voorop. Een keuken wordt, ook bij ons, zo goed als elke dag gebruikt.”

Kleurrijke accessoires voelen warm aan in de witte ruimte. (Foto Pieter Clicteur)
Kleurrijke accessoires voelen warm aan in de witte ruimte. (Foto Pieter Clicteur)

In de eetruimte ten slotte zien we één tafel. Daaraan ontbijt en eet het gezin, en worden ook gasten ontvangen. “Als onze kinderen hun huiswerk maken, zitten ze hier ook vaak,” aldus Sophie, “alhoewel ze zelf een ruim bureau hebben. De lichtarmatuur boven de tafel heeft opnieuw een strakke lijn, die helemaal in het kader past. Ze is afkomstig van de Belgische fabrikant Kreon, waarvoor Minus de showroom in Parijs heeft ontworpen, waarna het concept wereldwijd werd toegepast.

Wie zijn Wim en Sophie?

Sophie Popelier (49) en Wim Carton (52) wonen met hun kinderen Jil (19) en Andres (16) in Poperinge. Het gezin heeft ook een hond en een kat.

Al bijna 20 jaar runnen ze architectenbureau Minus. Ze zijn naast interieurarchitecten ook ontwerpers en meubelmakers. Ze hebben een heel team rond zich verzameld.

Bewoonbare oppervlakte: 250 m².

www.minus.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier