Binnenkijken bij Erwin Maddens in Roeselare: de keuken als paradepaardje

Bert Vanden Berghe

Interieurbouwer Erwin Maddens (51) breidde 26 jaar geleden een klein woonhuis aan de Roeselaarse haven uit met een industrieel ogend gedeelte. Het resultaat is een woning met veel licht- en ademruimte. Neusje van de zalm is zijn conceptkeuken.

Langs de drukke vaart in Roeselare, waar voornamelijk veevoederbedrijven huizen, verwacht je niet meteen een woonhuis waar ruimte en functionaliteit hand in hand gaan. Het grote woongedeelte, met een indrukwekkende glaspartij, is zo’n zes meter hoog. De keuken, die vijf jaar geleden werd gebouwd en net als de rest van het huis tijdloosheid uitstraalt, trekt meteen de aandacht. “Mijn vader begon op zijn 43ste een zaak in de straat hiertegenover”, vertelt Erwin. “Het ateliertje dat hij hier had was te klein geworden. Het aanpalende huis stond te koop en mijn vader maande mij aan om het te kopen.”

Vooruitstrevend ontwerp

Erwin kocht het huisje, waar vroeger een cafeetje was ondergebracht, knapte het wat op en bouwde er een paar jaar later een grote ruimte aan. “Erg basic, twee hoge muren en drie grote ramen, tot op de grond. Dat was toen best vooruitstrevend. Er waren ook geen profielen beschikbaar, dus ontwikkelden we die zelf. Het ontwerp was van de bekende Roeselaarse architect Christian Grimonprez.”

Binnenkijken bij Erwin Maddens in Roeselare: de keuken als paradepaardje

De grote ramen zorgen voor flink wat lichtinval, en uiteraard ook warmte, al komt die in dit huis vooral van de vloerverwarming over de hele benedenverdieping. De vloer, een warm aanvoelende Portugese blauwsteen, is nog altijd dezelfde als 26 jaar geleden, net zoals het meeste van het huis, dat glansrijk de tijd en alle trends heeft doorstaan. De ramen kijken uit op een vijver, met terras.

Binnenkijken bij Erwin Maddens in Roeselare: de keuken als paradepaardje

Het paradepaardje is de keuken. “Die wordt echt elke dag gebruikt, maar ik laat ze ook regelmatig zien aan klanten. Vooral om te tonen waar het ambacht en de kwaliteit van mijn werk, en dus ook het prijsverschil ligt. Veel interieurbouwers willen uitpakken met technologie, terwijl dat al snel vrij kitscherig oogt, en het ambachtelijke neigt te vaak naar het klassieke. Ik heb bij het ontwerp gezocht naar een gezonde balans tussen beide. Zo is de inrichting vrij strak, maar koos ik voor handgelegd fineer, dat overal fijn werd uitgewerkt.” In de keuken zijn er geen handvaten te vinden, Erwin koos voor touchbediening. De koffieautomaat die je met de smartphone in het keukeneiland kan laten zakken, is een spielerei. Niet alleen de ramen aan de straatkant zorgen voor veel licht, maar ook de doorsteek naar de speelruimte van dochtertje Elysée en het achterliggende tuintje. In die doorsteek werden onder meer de koel- en drankkast verwerkt. Speciaal zijn ook de lichtarmaturen achter de zithoek in de keuken. “Eigenlijk is deze keuken het perfecte voorbeeld van hoe je op maat kan werken. Alles is doordacht, aan elk detail werd aandacht besteed. Voor mij schuilt daar de grote uitdaging in.”

Binnenkijken bij Erwin Maddens in Roeselare: de keuken als paradepaardje

Altijd blijven dromen

De lampen boven de eettafel zijn een eigen ontwerp van aparte designlampen van Dark. De constructie boven de zitruimte herbergt nu een schoonheidsinstituut, initieel was die een extra slaapkamer. Het schoonheidsinstituut verkast dit jaar nog naar een nieuwe stek in het centrum van Roeselare. “Daar kruipt nu veel tijd en energie in, maar het is wel de bedoeling dat we daarna alles hier wat opfrissen, van decoratie tot een nieuwe zetel.”

Binnenkijken bij Erwin Maddens in Roeselare: de keuken als paradepaardje

“Al droom ik er nog altijd van om te verhuizen”, bekent Erwin. “Dat heeft overigens niets met de locatie te maken, nee. Tijdens de dag, als we zelf aan het werk zijn, is het hier wel druk voor de deur, maar ‘s avonds en zeker in het weekend is het hier erg stil. En het beruchte fijn stof in de haven? (blaast) De bedrijven hier doen veel inspanningen. Nee, ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 50ste graag een penthouse zou kopen, om er op termijn te gaan wonen. Maar onze prioriteiten liggen voorlopig elders. Bovendien is het aangenaam dat ik hier vlak naast mijn atelier en winkel woon. Zo kan ik ‘s morgens bijvoorbeeld heel vroeg beginnen om na een paar uur gezellig met mijn gezin te ontbijten, vooraleer zij ook aan de slag gaan.”

Woon-ID

Erwin Maddens (51) en Evelyn Vandeputte (30) wonen samen met hun dochtertje Elysée aan de Kaaistraat 60 in Roeselare.

Erwin runt Interieur Maddens, een interieurbouwbedrijf, met vier personeelsleden. Evelyn heeft haar eigen schoonheidssalon Glamish.

Bewoonbare oppervlakte: 170 m².

www.interieurmaddens.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier