“Bij elke stap had ik iemand in gedachten”

© Over Winnaars
Bert Vanden Berghe

In de eerste aflevering van ‘Over Winnaars’ op VTM duikt Hannelore Vens uit Brugge op. Zij verloor haar beide benen na een treinongeluk. Daarmee zag ze ook haar grote droom aan diggelen geslagen om ooit een voettocht naar Machu Picchu te ondernemen. Maar dat was buiten presentator Koen Wauters gerekend.

Het moedige verhaal van Hannelore Vens (27) uit Brugge greep heel wat mensen aan. Drie jaar geleden werd haar leven volledig overhoopgegooid toen ze een appelflauwte kreeg in het station en op de sporen viel. Ze werd gegrepen door een binnenrijdende trein en verloor haar beide benen. Sinds die dag staat haar leven volledig in het teken van revalideren. Met de hulp van een legertje artsen, verplegers, kinesisten en prothesemakers doet ze er elke dag alles aan om ooit opnieuw zelfstandig te kunnen lopen.

Vóór haar ongeluk had ze een ander doel. Ze wilde de ruïnes van de oude Incastad Machu Picchu zien. Ze had voor de verre reis gespaard en zocht enkel nog naar het geschikte moment om haar vliegtuigtickets te boeken. Maar door het ongeluk werd een bezoek aan de mythische plek onmogelijk. Want wie de Machu Picchu-ruïnes wil bereiken, moet immers eerst een paar dagen een bergpad met honderden trappen beklimmen. “Ik had mijn droom simpelweg opgegeven“, aldus Hannelore. “Ik probeerde er niet meer aan te denken.” Tot ze zich inschreef voor Over Winnaars en eind mei het vliegtuig opstapte. Een onvergetelijke ervaring, zo omschrijft ze het, maar het was allerminst makkelijk. Een heuse calvarietocht zelfs.

“Je stapt met het verstand op nul. Ik heb een paar keer een krak gekregen, want het deed echt overal pijn. Bij momenten was het de hel, maar mentaal zette ik toch door. Alleen al voor Koen en die hele ploeg, maar ook voor de mensen die thuis op mij wachtten. Bij elke stap had ik iemand in gedachten. Maar eenmaal boven was ik alle pijn vergeten. Wat ik toen voelde… Al heeft het zeker nog een maand geduurd voor ik het ten volle besefte.” Hannelore heeft een imposante veldslag gewonnen, maar de oorlog is hard en duurt lang. “Er werd onlangs boterosie vastgesteld, waardoor ik een nieuwe reis heb moeten afblazen en ik opnieuw heel veel pijn heb.”

Met het programma wil Hannelore onrechtstreeks ook aandacht vragen voor haar situatie. “Nog te vaak word ik vreemd bekeken of krijg ik stomme vragen. Bovendien zijn mijn protheses niet veilig. Met mijn gewone protheses, waarvoor een persoonlijke opleg van 5.000 euro nodig is, zou deze tocht niet mogelijk geweest zijn. Met elektronische protheses val je gewoon veel minder, maar ze zijn amper betaalbaar. Voor één been is er al een opleg van 43.000 euro…”

‘Over Winnaars’, op maandag 4 september om 20.35 uur op VTM.