Bart Van houcke van Studio Achoo: “We moéten wel kiezen voor ecologie”

Bart Van houcke: "We moeten afstappen van massaconsumptie en meer op maat werken." (Foto Mathieu De Raeve)
Bert Vanden Berghe

Bart Van houcke (38) was altijd al creatief, maar tijdens zijn opleiding industrieel ontwerpen viel alles pas echt in de plooi. Eerst ontwierp hij kantoormeubelen voor het Kortrijkse Mewaf, daarna kon hij aan de slag bij Delta Light als productdesigner. Vandaag werkt Bart zelfstandig onder de naam Studio Achoo. Daarmee zet hij in op productdesign, meubels, accessoires en architecturale verlichting. Vanuit zijn achtergrond neemt Bart dan ook elke stap van het proces in eigen handen. Zijn belangrijkste missie is om zijn eigen ideeën en die van de klanten in een zo functioneel mogelijke vorm te gieten. Bart gooide al hoge ogen met enkele ontwerpen: zijn functionele tafel Luzette, die evengoed als eettafel en als bureau gebruikt kan worden en zijn 3D-geprinte zeteltjes Moro, die bestaan uit gerecycleerd materiaal. Daarnaast is Bart ook lid van het designcollectief Copain, dat een roestvrije en warmtebestendige vuurkorf en een modulaire schommel ontwikkelde.

Eyecatchers

“De grootste uitdaging voor designers zal erin liggen om producten te ontwikkelen die vernieuwend zijn, passen in een hedendaags interieur en tegelijkertijd ook tijdloos zijn. Trends uiten zich in kleur, materiaal en tijdsgeest. Meubels uit de jaren 60 of 70 komen terug, met veel fluweel en zachtere pastelkleuren. Felgekleurde meubels, tegen neutralere muren worden echte eyecatchers. Een ideale combinatie om het ruimtegevoel te vergroten, mooi meegenomen in een tijd waar we kleiner gaan wonen. Patina, de algemene term die gebruikt wordt om aan te geven dat een materiaal van uitzicht verandert in de loop der jaren, komt ook meer voor. Ook brass (messing, een legering van koper en zink, red.) en marmer zijn nog altijd populair.” Voorts ziet Bart materialen zoals bioplastic en hergebruik belangrijker worden, de zogenaamde circulaire economie. “Op industrieel niveau kunnen we niet anders dan de ecologische richting uit te gaan, omdat bepaalde grondstoffen steeds moeilijker te verkrijgen zijn.” De productdesigner ziet nog een belangrijke trend: “Ook het menselijk kapitaal wordt alsmaar belangrijker. We moeten afstappen van massaconsumptie en meer op maat werken. Lokale bedrijven aanspreken hoeft niet noodzakelijk duurder te zijn. Integendeel, je krijgt net een juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit. De toekomst wordt een zoektocht naar balans en een nieuwe mindset, eentje waar we ons aan moeten aanpassen.”

Wie is Bart Van houcke?

– Na zijn opleiding industriële productontwikkeling en meer dan tien jaar ervaring als designer richtte hij in 2014 Studio Achoo (Algemeen Creatief Huis voor Ontwerpen) op. Daarnaast lag hij ook aan de basis van designcollectief Copain.

– Met Copain ontving hij al een X50 DesignAward en een nominatie voor de Henry Van de Velde Awards. Hij heeft ook een Design Award Stad Eindhoven op zak.

– Bart pakte al uit met zijn tafel Luzette en de Moro, een 3D-geprint zeteltje in opdracht van Tomorrowland.

Info: www.achoo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier