Bart Moeyaert stelt nieuwe ‘Broere’ voor

Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Uitgeweken Bruggeling Bart Moeyaert is niet alleen een meester met woorden, maar kan ook meer dan aardig tekenen. Dat bewijst hij in de nieuwe uitvoering van ‘Broere’, zijn verhalenbundel uit 2000 waarin hij vertelt over zijn kindertijd met zijn zes oudere broers.

Vanwaar komt het idee om ‘Broere’ opnieuw uit te brengen?

“De bundel was al een halfjaar uitverkocht. De uitgeverij speelde met het idee voor een herdruk. Twee weken nadat alles klaar was, liet ik de uitgeverij weten dat ik zelf de omslag voor de geplande paperback wou tekenen. Ik toonde enkele tekeningen en het enthousiasme was zo groot dat we het volledige concept omgooiden. Het is een luxe-editie geworden, met stofomslag en uitsluitend tekeningen van mijn hand. Het is eigenlijk geen herdruk, maar een volledig nieuwe editie.”

Wanneer heb je ontdekt dat je naast schrijven ook kon tekenen?

Bart Moeyaert stelt nieuwe 'Broere' voor

“Dat tekenen zat er altijd al in. Maar er is een verschil tussen graag tekenen en weten dat je kán tekenen. Mijn jaren aan het Sint-Leocollege in Brugge waren geen succes en op mijn 16de schakelde ik over naar een kunstrichting in Gent. Daar leerde ik dat ik graag tekende én dat ik er ook beter in kon worden. Ik kreeg les in het schetsen, maakte kennis met nieuwe technieken… Dat deed het plezier toenemen. Ik ben blijven tekenen, voor mijn website en dagboek. Op de iPad ontdekte ik intussen de ontzettend handige app ’53’, die een enorme vrijheid biedt. Trek je een lijntje verkeerd, dan kan je dat verwijderen of verplaatsen. Ik voel bij het tekenen geen druk of stress.”

Welke plaats krijgt ‘Broere’ in je carrière?

“Er zijn drie mijlpalen: mijn debuut Duet met valse noten in 1983, Broere in 2000 en het stadsdichterschap van Antwerpen in 2005-2006. Na Broere ondervond ik aan den lijve wat je met literatuur kan doen. Voor die tijd was ik ervan overtuigd dat literatuur niet erg veel macht had. Na 2000 leerde ik dat woorden bijvoorbeeld voor troost en herkenning kunnen zorgen. Broere is dan wel een verhaal over zeven broers, over mijn eigen familie, maar lezers en lezeressen laten me weten dat ze bepaalde situaties met hun ene broer of hun drie zussen herkennen.”

Wat ligt er dit jaar nog op de boekenplank?

Bart Moeyaert stelt nieuwe 'Broere' voor

“Twee dingen zou ik dit jaar nog graag doen. Eén: ik wil mijn derde gedichtenbundel af hebben. En twee: ik ben bezig aan een nieuw boek, waarover ik nog niets kan zeggen behalve dat ik hoop dat het in de loop van volgend voorjaar in de boekhandel ligt. Dan zal ik vanaf nu wel stevig moeten doorwerken. Tot Nieuwjaar had ik het razend druk als artistiek intendant van de Frankfurter Buchmesse. Anderhalf jaar moest ik constant mailen, regelen en beslissingen nemen, nu probeer ik weer te vertragen. Dat lukt me alsmaar beter. Na zo lang in het buitenland verbleven te hebben, doet het deugd om weer thuis te zijn. Hier zal ik schrijven in plaats van me af te zonderen aan de zee, wat ik vroeger graag deed. Ik ben dus thuis, maar soms zal ik doen alsof ik er niet ben.” (knipoogt)

‘Broere’ is uitgegeven bij Querido, telt 232 pagina’s en kost 17,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier