Alles wat je altijd al wilde weten over wijn

© Getty Images/iStockphoto
Nancy Boerjan

Wijnkenner Gido Van Imschoot heeft alweer een nieuw boek over wijn uit. In ‘Wegwijs in wijn’ geeft hij op een eenvoudige manier antwoord op zowat alle vragen die een leek met een gezonde dosis nieuwsgierigheid zich kan stellen. “Omdat een beter begrip van wijn het genot ervan nog groter maakt.” Laat maar komen!

Vraagje…

Sulfiet: doen ze het of doen ze het niet?

Sulfiet of zwavel toevoegen aan wijn: mag het of mag het niet? Sulfiet fungeert als bewaarmiddel en wordt aan wijn toegevoegd al zolang als er wijnproductie bestaat. Op vandaag kijkt de wetgever streng toe op de hoeveelheid sulfiet in wijn. We mogen ervan uitgaan dat kwaliteitsbewuste wijnbouwers het gehalte zo laag mogelijk houden. En dat sulfiet voor hoofdpijn zorgt? Wetenschappers toonden aan dat die hoofdpijn meestal veroorzaakt wordt door de dehydraterende invloed van de alcohol, meer dan door de aanwezigheid van sulfiet…

Nog een vraag…

Natuurwijn, what’s in a name?

Alles wat je altijd al wilde weten over wijn

Gido vraagt zich af of natuurwijn – die de laatste decennia opgang maakt – wel bestaat. Wijn blijft een cultuurproduct, gemaakt door mensenhanden. Natuurwijn is wijn waarbij zo goed als geen interventies zijn gebeurd, vooral niet in de wijnkelder. Het blijft een nicheproduct, maar krijgt van langsom meer aandacht in de gastronomie. Onder meer René Redzepi van het beroemde Noma in Kopenhagen gelooft dat natuurwijnen perfect aansluiten bij zijn pure en natuurlijke keuken.

En ook nog…

Zegt de kleur iets over de wijn?

Alles wat je altijd al wilde weten over wijn

Zeker! Je kunt met de kleurbeoordeling de afkomst, de bewerking en de zorg aan de wijn vaststellen. Gebruik een proefglas met een steel en een conisch gevormde kelk. Om het uitzicht van de wijn goed te kunnen beoordelen, houden we ons glas vast bij de steel en houden we de kelk boven een witte ondergrond. Tijdens het kijken naar de wijn beoordelen we de intensiteit van de kleur, de zuiverheid en de viscositeit of vloeibaarheid. De kleur geeft aan of we met een jongere of oudere wijn te maken hebben, terwijl de zuiverheid wijst op een zorgvuldige manier van wijn maken.

En trouwens…

Wat is de juiste serveertemperatuur?

Alles wat je altijd al wilde weten over wijn

Breng jij rode wijn op de juiste temperatuur door de fles een dag in de eetkamer te plaatsen of, godbetert, bij de verwarming? De mythe van het op kamertemperatuur brengen, dateert van de 19de eeuw, toen kamers zelden warmer dan 17 °C werden. In onze warme huizen vandaag is dat niet langer nodig. Gido serveert wijn doorgaans net iets frisser dan wordt aangegeven. De wijn warmt snel op in je glas en veel wijnen hebben op vandaag een hoger alcoholgehalte, ze mogen dus een graadje koeler geschonken worden.

Conclusie?

Een boek voor beginnende wijnproevers!

Alles wat je altijd al wilde weten over wijn

Hoe ziet een jaar in de wijngaard eruit? Welke druivenrassen zijn er en hoe smaken ze? Kan je wijn leren proeven in je eentje? En waarom kauwen wijnproevers op de wijn? Waar koop je wijn en hoe bewaar je hem?

Gido Van Imschoot, van wie je overigens om de twee weken in dit magazine een wijntip vindt, brengt een bevattelijk antwoord op elke vraag die een beginnend wijnproever zich kan stellen. Achterin het boek vind je een handige tabel die rode en witte wijnen aan de juiste gerechten linkt.

‘Wegwijs in wijn’ door Gido Van Imschoot, uitgeverij Manteau, 224blz., 24,99 euro.