Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Wakken

Op zondag 12 juli gaat in en om Tielt een regionale Molendag door waar zeven molens aan deelnemen. De molens zijn niet alleen te bezichtigen, er is ook een waaier aan randactiviteiten voorzien. Eén van de gemotiveerde medeorganisatoren is Pittemnaar Lieven Braeckevelt, de molenaar van de Rysselendemolen.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Positief nieuws voor alle sites van Samen vzw (wzc Sint-Andries Tielt, wzc OLV van Lourdes in Wakken en Domein Kloosterhof) want aangezien zij nog altijd coronavrij zijn, kunnen ze overgaan tot een specifieke bezoekregeling. Ook de thuiszorgdienst 'Integra' is coronavrij.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

De overheid raadt ons nog steeds aan zoveel mogelijk thuis te blijven. Voor wie de maatregelen nog niet helemaal heeft begrepen, helpt papegaai James je op weg. De gevederde babbelkous van Bart Sabbe (62) uit Wakken krijst 'Blijf in uw kot'... op z'n West-Vlaams. "Ik heb het hem wel duizend keer tevergeefs in het Algemeen Nederlands geleerd. In het West-Vlaams kopieerde hij het zinnetje meteen", lacht de eigenaar.

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben besloten de Dag van de Landbouw, die traditioneel op de derde zondag in september valt, dit jaar te annuleren omwille van de coronamaatregelen. De organisaties werken aan een alternatief, zo laten ze dinsdag weten in een persbericht.

Réutile is de naam van de gelegenheidsfirma die vijf eindejaars KMO Management aan de Arteveldehogeschool in Gent in de loop van het huidig academisch jaar voor hun eindwerk oprichtten. Zoals de naam zelf aangeeft, recycleren of hergebruiken ze materialen voor de aanmaak van nieuwe producten. In het geval van Réutile gaat het over restanten van bruikbaar leer die de studentes als grondstof gebruiken voor sleutelhangers en kleine brieventasjes.