Donderdag 16 juli, 2020

Nieuws uit Voormezele

Erik Dely uit Loker kwam vorige woensdag om het leven bij een verkeersongeval. Met zijn ligfiets dwarste hij de Ruusschaartstraat in Voormezele waar hij gegrepen werd door een auto. Op donderdag 25 juni is er de begrafenisplechtigheid in intieme kring. Wie wenst kan een gift doen op de rekening van Broederlijk Delen. Erik zette zich de voorbije zes jaren hard in voor deze organisatie door deel te nemen aan meerdaagse fietstochten.

Bij een verkeersongeval in Voormezele overleed woensdagnamiddag de 60-jarige Erik Dely uit Loker. Erik werd bij het oversteken van de Ruuschaartstraat met zijn ligfiets gegrepen door een auto. Erik kampte met een fysieke beperking, maar reed vorig jaar nog 400 kilometer voor het goede doel. "Hij zal enorm gemist worden. Wij konden altijd voor alles bij hem terecht."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Reeds even voor Pasen 2020 stuurde de voorzitter van het processiecomité, ere-gouverneur Paul Breyne, een persbericht de wereld in om te melden dat de Heilig Bloedprocessie afgelast werd omwille van de corona. Later deed Paul Breyne de suggestie om een filmopname van een vorige editie op het internet te plaatsen op zondag 7 juni, processiezondag.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het bestuur van vierdeprovincialer Gold Star Voormezele liet eind vorige week aan de spelersgroep anno 2019-2020 weten dat ze nog eventjes zullen moeten wachten op het resterende geld. Volgens voorzitter Jesse Dufloucq zit ook zijn vereniging met een gebrek aan 'cashflow' gezien de coronatijden. Tegen de zomermaanden zal alles evenwel vereffend zijn.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

De brandweer van Ieper heeft zowel zondagavond als maandagvoormiddag de handen vol gehad met het opruimen van stormschade.

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.