Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Vlamertinge

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Naar aanleiding van de heraanleg van De Leet en het Astridpark in Ieper moest het speelterrein op het Astridpark, bedoeld voor kinderen tussen 3 en 6 jaar, verhuizen. De Jeugddienst vond in de Du Parcwijk in Vlamertinge een gepaste nieuwe locatie voor het terreintje.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent ruim 617.000 euro strategische steun toe aan het bedrijf Avasco Solar in Ieper. Het bedrijf gaat op een nieuwe site in Vlamertinge een nieuw montagesysteem produceren waardoor zonnepanelen sneller geplaatst kunnen worden. Avasco Solar wil de volgende jaren het personeelsbestand van 11 naar 30 medewerkers uitbreiden.

In amper twee weken tijd is het leven van Beverley Derycke en Dries Dehollander helemaal overhoop gegooid. Bij hun zoon Damion (12) werd zaterdag acute leukemie vastgesteld, waardoor de jongen een lange chemobehandeling van ruim twee jaar voor de boeg heeft. Om de ziekenhuiskosten te kunnen betalen, startten zijn ouders een crowdfundingcampagne op.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

"We staan vol enthousiasme in de startblokken om de poorten van de Kerstmagie-kastelen eind dit jaar in alle veiligheid te openen." Dat zeggen de organisatoren van het evenement dat straks niet op vijf maar op zes locaties zal georganiseerd worden, onder meer voor de derde keer in het kasteel in Vlamertinge.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Het kermiscomité van Vlamertinge organiseert een aangepaste kermis van vrijdag 2 tot en met maandag 5 oktober. "We vragen wel nadrukkelijk om de coronamaatregelen te volgen", klinkt het bij het kermiscomité.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Duivenmelker Ronny Debal (60) en zijn vrouw Anne Leniere (59) werden afgelopen weekend getroffen door een drama. Een heus inferno vernielde er hun grote duiventil en een dertigtal duiven bleef achter in de brand. "Ik kon er zelf nog enkele op gevaar voor eigen leven naar buiten gooien", zegt een aangeslagen Ronny.

Woensdag 9 september stond op de Wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke een extra meeting op de planning. Er werd in elke categorie tot de laatste meter gestreden voor de ereplaatsen.