Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Vlamertinge

In Ieper bestaat de kans dat er van de 14 spooroverwegen er in totaal vier worden afgesloten. Van een daarvan is dat zelfs al gebeurd. De beslissing daarvoor ligt bij Infrabel, maar oppositiepartij CD&V vraagt duidelijkheid van het stadsbestuur. Dat bevestigt dat er op korte termijn geen verdere overwegen meer dicht gaan.

Een handvol bankkantoren van BNP Paribas Fortis verdwijnt de komende drie maanden uit het West-Vlaamse straatbeeld. De filialen zullen fusioneren met nabijgelegen kantoren. "We garanderen dat mensen maximum een kwartier moeten rijden om een kantoor van BNP Paribas Fortis te vinden", klinkt het bij de bank.

Bij een verkeersongeval in Voormezele overleed woensdagnamiddag de 60-jarige Erik Dely uit Loker. Erik werd bij het oversteken van de Ruuschaartstraat met zijn ligfiets gegrepen door een auto. Erik kampte met een fysieke beperking, maar reed vorig jaar nog 400 kilometer voor het goede doel. "Hij zal enorm gemist worden. Wij konden altijd voor alles bij hem terecht."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Nu de voetbalcompetitie stilligt, werden de werken aangevat voor de aanleg van een kunstgrasveld in Vlamertinge. De werken moeten afgerond zijn tegen de start van het nieuwe voetbalseizoen, tenzij de maatregelen voor het coronavirus nog roet in het eten zouden gooien.

Bouwbedrijf Valcke Prefab Beton wil de lokale handelaars een hart onder de riem steken. Iedere werknemer krijgt daarom een cadeaubon van 20 euro die ze in Groot-Ieper kunnen spenderen. "Een mooi initiatief dat onze handelaars een welgekomen duwtje in de rug kan geven", aldus Diego Desmadryl, schepen van Economie bij Stad Ieper met wie het familiebedrijf hiervoor samenwerkt.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Veel wielrenners zijn niet vies van een uitdaging en dan zijn deze competitieloze maanden de ideale periode om een keer gek te doen. Ook Korneel Decaestecker wou zichzelf eens testen en waagde zich twee weken geleden, op zaterdag 16 mei, aan de Basecamp Everesting Challenge. Ofwel: dezelfde strook op en af fietsen tot je meer dan 4.424 hoogtemeters overwonnen hebt.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.