Maandag 1 juni, 2020

Nieuws uit Vichte

Véronique Coppens (44) en Dimitri Dewaele (45) uit de Bosstraat in Vichte hebben samen vijf kinderen, waarbij Véronique ook nog eens nachtverpleegkundige is in woonzorghuis Ter Meersch in Avelgem. Geen simpele situatie, dus vroegen we ons af hoe zij de voorbije weken zijn doorgekomen.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Vanaf dinsdag kunnen studenten terecht op de bovenste verdieping van de Ansold (Landergemstraat 1) om samen te blokken. In de lokalen van het Deeltijds Kunstonderwijs kunnen ze een plekje reserveren in de gemeenschappelijke studeerlocatie.

Donderdag stelde Ghislain De Poortere, groenvrijwilliger Beukenhof, vast dat er twee boomplekken beschadigd waren in de geboorteboomgaard in de Hooiestraat in Vichte. Eén boom was halverwege doormidden gekraakt en de versteviging rond een andere boom was vernield.

Enkele jonge tieners waren dinsdag stomverbaasd toen ze merkten dat er plots een bord aan de Sint-Stephanuskerk in Vichte stond dat aangaf dat de doodlopende steeg met parking geen speelzone meer was. De diagonale zwarte streep op het bord was met zwarte tape aangebracht. Een gemeenteambtenaar vroeg hen bovendien om hun persoonsgegevens met de boodschap dat hij deze aan de burgemeester ging overmaken.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

In Anzegem heeft schepen Christophe Vandererven (SAMENéén) dinsdagavond de gemeenteraadszitting moeten verlaten nadat hij de coronamaatregelen niet had nageleefd. Toen hij de zittingzaal even wilde verlaten tegen de aangegeven richting in, haalde raadslid Rik Colman (CD&V-Eendracht) woedend uit. De schepen heeft zich inmiddels geëxcuseerd.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Elsje Vaernewyck, die al elf jaar het Waregemse café De Karekiet uitbaat, mag sinds vorige week haar zoon Thomas Roobrouck 'Robinson' noemen. Omdat we ons levendig kunnen voorstellen dat zij extra trots is op haar kanjer laat ze ons vlak voor Moederdag even binnenkijken in haar moederhart.