Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Vichte

Sfeer en supporters op een sportwedstrijd is anno 2020 geen evidentie. Dat het BK wielrennen in Azegem kon doorgaan, is al een half mirakel op zich. Vooraf werd er opgeroepen om weg te blijven. Toch waren er wielerfans op deze zonnige editie paraat: thuis, op café of langs het parcours met bijhorende mondmaskers.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Door corona drong het gemeentebestuur erop aan dat een aantal mensen in Vichte zich zouden verenigen om het kermisgebeuren veilig te laten verlopen. Kermiskramer Andrew Furniere nam het initiatief en sprak de Vichtse dorpsraad aan. Na wat studiewerk bij het ervaren kermiscomité van Anzegem werd een veiligheidsplan opgesteld.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

In het AZ Groeninge in Kortrijk is op maandag 14 september Pierre Standaert op 88-jarige leeftijd overleden. Hij werd op 17 februari 1932 in Vichte geboren. Pierre was ereburgemeester en eregemeenteraadslid in Anzegem. De textielindustrieel was burgemeester van de gapersgemeente tussen 1989 en 1998.

In Vrije Basisschool (VBS) De Beukennoot in Vichte zijn er op 1 september twee nieuwe meesters gestart in het vijfde leerjaar. Niet dat ze de enige mannelijke onderwijzers zijn op de vroegere gemeenteschool, maar wel de enige voltijdse mannelijke leerkrachten én komende van een andere school.

Op het moment dat het coronavirus uitbrak, was toneelgroep Streven duchtig aan het repeteren voor hun nieuwste productie 'Deurdedeurdeur' en stond het decor reeds in de steigers. "Een repetitiepauze van enkele weken konden we ons à la limite nog permitteren", vertelt bestuurslid Jonatan Baert. "Maar nog voor die enkele weken voorbij waren, beseften we dat er in april geen première zou zijn."

Sinds vorige week staat het licht op groen voor het lange kermisweekend van 4 tot 8 september in Anzegem. Met steun van het gemeentebestuur schakelde het kermiscomité een versnelling hoger. Het kloppende hart van dit gebeuren situeert zich sinds jaar en dag in café De Sportduif waar Rosette de pintjes tapt.

Sinds een aantal jaar was voetbalploeg Blauwe Haring vragende partij om hun erg verouderde infrastructuur te vernieuwen met financiële steun van de gemeente. "Yannick Ducatteeuw, buur en schepen van Sport, wist dat we geen eendagsvliegen zijn", vertelt Erwin Vanmaercke, voorzitter van Blauwe Haring. "Op 13 juni zijn we beginnen bouwen en ondertussen zijn we bijna rond."

Vanaf 1 september verandert het afvalbeleid in Groot-Anzegem. Vanuit de Vlaamse overheid worden lokale besturen uitgedaagd om het restafvalcijfer verder te doen dalen. Imog (Intergemeentelijke maatschappij voor openbare gezondheid) schiep hiervoor het kader waarbij het de bedoeling is dat de burger beter nadenkt over wat nog hergebruikt kan worden. Afvalsoorten die een grotere impact op het milieu hebben, zullen meer kosten.