Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Veurne

2020 zal bij de zaakvoerders van 't Schoenenpaleis uit Ieper nog voor iets anders dan de coronacrisis in hun familiegeschiedenis gegrift staan. Ze stoppen met de markten om een bijzonder pijnlijke reden: een winkelbediende met lange staat van dienst werd betrapt met de vingers in de kassa.

Voor velen wordt 2020 een jaar om snel te vergeten, maar voor Matthew 'Metjoeww' Verstraete ligt dat anders. Nadat hij eerder dit jaar al enkele opmerkelijke muzikale samenwerkingen kon verwezenlijken, komt nu zijn eerste eigen single uit: 'Your Hero'. "Het is een heel persoonlijke song, die iedereen echter op zijn eigen manier kan interpreteren."

In de West-Vlaamse ziekenhuizen zijn vanaf maandag 112 covid-bedden voorzien op intensieve zorgen. Deze week werd een 30-tal daarvan bezet. Maar het aantal coronapatiënten stijgt snel. In Ieper worden al niet-dringende zaken uitgesteld, andere ziekenhuizen zijn dat van plan. "Het personeel wordt een kritische factor", klinkt het in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.

Momenteel liggen er in het Veurnse ziekenhuis AZ West 12 patiënten in de covid-afdeling, waarvan twee op Intensieve Zorg. Dat brengt de algemene zorgverlening nog niet in gevaar, maar er wordt deze week grondig overlegd of zich eerstdaags aanpassingsmaatregelen opdringen.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Voor de tweede dag op rij was een brandweerpost uit de regio urenlang in de weer om een dik en meterslang modderspoor van de weg te ruimen. Deze keer was de klus voor brandweerpost Veurne die dinsdagnacht nog voor middernacht was opgeroepen naar de Reygaerdijkstraat in deelgemeente Avekapelle. Ook daar hadden landbouwers bieten uitgereden van op de akkers.

Sedert 28 maart 2017 heeft de stad Veurne een beleidskader voor het plaatsen van kleine windturbines op haar grondgebied. Enkele landbouwers raakten deze zomer overtuigd van de meerwaarde van deze technologie en vroegen een vergunning aan. Het College van Burgemeester en Schepenen vergunde intussen twee kleine windturbines.

De horecasector is zoals bekend zwaar getroffen door de verstrengde coronamaatregelen. Jan Vandenbussche van immokantoor ERA Vastgoed Vandenbussche uit Veurne vond evenwel een originele manier om de café- en restauranthouders in de buurt een hart onder de riem te steken. Bij elke transactie geeft het kantoor deze maand een cadeaubon weg aan de (ver)kopers en (ver)huurders.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De brandweer van Diksmuide was maandagnacht en dinsdagvoormiddag urenlang bezig om de Booitshoekestraat in Diksmuide vrij te maken van een dikke modderlaag. Op die weg passeren zowel vandaag als morgen de renners van de wielerwedstrijd Brugge - De Panne. De opruimactie kwam er op vraag van de koersdirectie.

De West-Vlaamse ziekenhuizen zagen het aantal coronapatiënten in een week verdubbelen. Maandag lagen er 183 patiënten in onze ziekenhuizen, vorige week maandag 90 patiënten. 25 patiënten liggen op intensieve zorgen. De vrees voor wat nog komt in onze ziekenhuizen is groot.

Vandaag opende het splinternieuwe provinciaal centrum Acasus in Veurne de deuren voor het publiek. Hier kunnen voortaan particulieren, bouwprofessionals, starters en lokale besturen onder één dak terecht wanneer ze meer willen weten over duurzaam wonen, bouwen en renoveren.

Achter de toog van De Botermand staan twee nieuwe maar vertrouwde gezichten. Nick van Crugten en Charlotte Galle verhuisden immers van de Appelmarkt naar de Grote Markt. Vorige week openden zij daar voor het eerst de deuren van 'De Botermand 2.0'.

Kappers Isabelle Verlodt (55) en Jean-Luc Stroeken (63) hanteren niet alleen de schaar met passie, ze zijn ook ambitieuze ondernemers. Op een leeftijd waarop de meesten al uitkijken naar hun welverdiend pensioen, zet het kappersstel de schouders onder twee nieuwe projecten: Savagan Durbuy en een nieuw concept in Steenkerke.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.