Maandag 30 maart, 2020

Nieuws uit Veldegem

De sportieve plannen van langeafstandsloper Frederik Ameloot (41) uit Veldegem worden door de coronamaatregelen helemaal overhoop gegooid. De Oostendse postbediende hoopte in de zomermaanden zijn honderdste marathon te lopen, maar door de (tijdelijke) afgelasting van alle loopwedstrijden in binnen- en buitenland moet hij deze ambitie eventjes opbergen.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

In navolging van de beslissing om alle indoorvolleybalactiviteiten voor het seizoen 2019-2020 definitief stil te leggen, werd er door Volley Belgium en Volley Vlaanderen een beslissing voor komend beachvolleybalseizoen genomen.

Basketbal Vlaanderen beslist om alle competities in Vlaanderen met onmiddellijke ingang stop te zetten. De competities worden ook op latere datum niet meer hervat. In overleg met AWBB is ook beslist om de competities op niveau van Basketball Belgium per direct en definitief te staken.

In overleg tussen Volley Belgium, dat zaterdag al de volleybalcompetitie in heren Liga A stopzette, Volley Vlaanderen en de Fédération Volley Wallonie-Bruxelles werd beslist om alle competities op Belgisch grondgebied met onmiddellijke ingang stop te zetten voor de rest van het seizoen 2019-2020.

Al honderd jaar lang is 'Rijwielen Galle' een begrip in fietsminnend Veldegem. Al drie generaties gaan tweewielers er de deur uit en worden ze kundig hersteld in de volkse werkplaats. De stiel ging over van grootvader Leon, op vader Daniël, op zoon Kurt.

Vandaag raakte al bekend dat in onze hoogste basketbalklasse, de Euromillions Basket League, niet meer zal gebasket worden tot begin april, daarnet werd beslist om alle competities stil te leggen tot en met 31 maart.

Het percentage bedrijfswagens is in West-Vlaanderen opnieuw gestegen, maar meer en meer mensen combineren de auto met de fiets of het openbaar vervoer. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.

De provincie West-Vlaanderen heeft het steunpunt Onderwijs voor Zieke Leerlingen West-Vlaanderen opgericht, of kortweg Klasziekaal. Momenteel bestaan er al heel wat initiatieven om ervoor te zorgen dat kinderen die langdurig zijn niet te veel lessen missen. Maar daardoor is het moeilijk voor ouders door de bomen het bos nog te zien en daar wil de provincie iets aan doen.

Int Wroede ende int Sotte brengt vanaf vrijdag 20 maart de voorstelling Minor Swing. Noël Latruwe regisseert zijn 61ste voorstelling voor de Veldegemse toneelkring. "Minor Swing is verteltheater, iets wat we nog nooit eerder brachten. Het is een uitdaging voor mezelf, maar ook voor de acteurs."