Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Veldegem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Laat het een gunstig voorteken zijn dat eerstejaarsaspirant Alexander Dekeyser (12) vorige zaterdag in Diksmuide de eerste cyclocross van het seizoen gewonnen heeft. Zondag hebben in het stadje Saint-Ghislain in de provincie Henegouwen de Belgische wegkampioenschappen voor aspiranten plaats en de Veldegemnaar heeft zijn zinnen gezet op de nationale titel.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Op dinsdag 29 september werd in Veldegem melding gemaakt van een autobestuurder die zich zeer vreemd gedroeg in de buurt van kinderen. Een kind vertelde aan zijn papa dat de man het linkerraam opende toen hij passeerde en een blad toonde met daarop de tekst 'Wil je een snoepje?' Burgemeester Annick Vermeulen (CD&V) vraagt iedereen om alert te zijn.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.

Het is algemeen geweten dat de coronacrisis pientere geesten aanzet tot creatief denken. Stan Schepens (18) en Lester Verschaeve (18), beiden jeugdspelers van TC Veldegem, hadden echter al voor het uitbreken van de pandemie het lumineuze idee om voor hun eindproef aan het VTI Sint-Rembert in Torhout een ballenmachine te ontwerpen. Doordat ook tennissers strikte maatregelen qua social distancing moeten respecteren, is het toestel in coronatijden heel nuttig en bruikbaar.

Woensdag staan zowel nieuweling Jin als juniore Laney Vercaemst aan de start van de oefentijdrit in Ruddervoorde. Broer en zus houden er namelijk van om hun lichaam tot het uiterste te drijven in deze veeleisende discipline. Daarnaast zijn ze beiden gemotiveerd om dit seizoen nog enkele mooie resultaten te behalen.

Wat is de leukste, warmste én mooiste provincie ter wereld? West-Vlaanderen, toch?! Klein probleem wel: in Limburg beweren ze net hetzelfde. Daarom gaan wij in duel met die Limburgers. Samen met Het Belang van Limburg willen we voor eens en altijd uitmaken welke provincie nu echt de beste is. Die strijd kan je de komende twee weken op de voet volgen. Bij deze krant zit dan een unieke extra bijlage: Het Belang van West-Vlaanderen.