Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Varsenare

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van Alexander D. (26) met twee maanden verlengd op verdenking van de drievoudige moord in Moere en een moord in Sint-Amandsberg. Het onderzoek naar de feiten is ondertussen helemaal afgerond.

Gezellig. Anders kan je het decor voor deze eerste oefenpot mét publiek niet omschrijven. Prima organisatie, trouwens. Driehonderd toeschouwers zaten op plastic tuinstoeltjes rond het veld van provincialer Varsenare - het creëerde een leuke vakantiegvoel. Het talrijke publiek zag een energiek Oostende met veel goeie intenties.

In het zaalvoetbal speelt ZVC Assebroeke voor het tweede seizoen op rij in eerste nationale, drie ploegen uit West-Vlaanderen treden aan in de Vlaamse competitie en de Vlaamse Zaalvoetbalbond West-Vlaanderen gaf bij de mannen nu ook de provinciale reeksen vrij.

Bieke W. (31), de jonge moeder die haar drie kinderen thuis in Varsenare om het leven bracht, timmert aan de weg terug. Nog geen twee jaar na de feiten werkt ze parttime in een wijkgezondheidscentrum. Recent vroeg ze om haar verbod om in West-Vlaanderen te komen op te heffen. Zo kon ze haar moeder gaan bezoeken. Maar die vraag werd geweigerd.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

In de straat Coudeveldt in Varsenare brak zondagavond even voor middernacht brand uit in de tuin van een woonhuis.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het ook officieel: schoenenfabrikant CCC stopt als hoofdsponsor van het gelijknamige team. Kopman Greg Van Avermaet dreigt zonder werk te vallen, maar vooral voor de andere renners binnen het Poolse WorldTour-team dreigt een moeilijke zoektocht. Onder hen ook twee West-Vlamingen: Serge Pauwels (36) en Guillaume Van Keirsbulck (29). Die laatste hoopt echter om ook in 2021 deel uit te maken van de klassieke voorjaarskern rond Van Avermaet. "Ik geloof dat manager Jim Ochowicz opnieuw een grote sponsor aan de haak zal slaan."

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."