Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Torhout

Als gevolg van het coronavirus kan de Vlaamse feestdag niet uitgebreid gevierd worden, maar daar past het Torhoutse stadsbestuur op een leuke manier een mouw aan. Op zaterdag 11 juli vanaf 8 uur in de ochtend zijn er, verspreid over het hele grondgebied, duizend leeuwenknuffels te vinden. Gratis mee te nemen.

Vrijwel altijd goedlachs en positief ingesteld: Rik Cloet ziet het leven door een roze bril. De priester-leraar aan de scholengroep Sint-Rembert Torhout wil geen energie verspillen aan vitterijen en gekanker. En bovenal: onrecht kan hij niet verdragen. "Als ik mensen uitgesloten of gepest zie, word ik daar serieus kregelig van."

Ondanks een verbod van de burgemeester, hield vrijdagmorgen 10 juli een honderdtal dierenrechtenactivisten van Gaia en Animal Rights een stille actie voor de poorten van het varkensslachthuis Van Hoornweder in de Vredelaan in Torhout. Beide verenigingen zullen eerstdaags een klacht met burgerlijke partijstelling indienen tegen het slachthuis. De zaakvoerder wilde niet reageren.

In opvolging van Filiep Jodts, die twee weken geleden aan het hoofd van Cycling Vlaanderen is gekomen, heeft het dagelijks bestuur van de West-Vlaamse afdeling van Cycling Vlaanderen Geert Barbry zopas aangesteld als nieuwe voorzitter. Hij zal de West-Vlaamse wielerbond leiden tot de algemene vergadering van 13 februari 2021. Dan wordt de functie weer vacant en komt er een voorzitter voor een termijn van vier jaar.

De uit Torhout afkomstige Henk Cuvelier (52) is de nieuwe voorzitter van het NVKVV, de grootste Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen. Een vrijwillig engagement om de belangen van het verplegend personeel te verdedigen. "Ik heb een groot respect voor de zorgverleners", zegt hij. "Zij verdienen elke dag onze steun en waardering."

Bruneel Matrijzenbouw uit Gits, al zowat dertig jaar toonaangevend in precisiemaatwerk, is in nieuwe handen. Christ Bruneel, pionier en tot nu toe zaakvoerder, blijft weliswaar nog een tijdje meedraaien in de bloeiende onderneming. Maar sinds maandag is ze overgenomen door Torhoutenaar Maxime Pauwels. Die zet de zaak voort onder de naam Pameco. Een nieuwe vlag die dezelfde kwalitatieve lading dekt.

Het stadsbestuur heeft twaalf zones afgebakend waar er jaarlijks in de periode van 1 april tot 1 oktober op het openbaar domein gebarbecued mag worden. In Groenhove, waar er drie locaties voorzien zijn, werden de infobordjes geplaatst om de barbecuezones aan te duiden.

Je tong uitsteken naar de politie? Dat doe je maar beter niet! Dat heeft een korenslang ondervonden toen ze in de Zwanestraat vrolijk over het trottoir kronkelde. Prompt werd ze door motard Luc Bultinck van de politiezone Kouter bij het nekvel gegrepen.

1 april had het verjaardagsfeest van Visit Torhout moeten worden, maar corona stak er een stokje voor. Dus werd de start van het toeristische seizoen verschoven naar begin juli. Met naast fietsen en wandelen tal van belevingsmomenten, unieke vervoersmiddelen en gloednieuwe streekproducten. Van City Golf tot stadsspel, van Vespa tot luchtballon, van wijn tot bier. En dat allemaal in de eigen stad!

De stedelijke speelpleinwerking op het mooie domein De Warande is dit jaar anders dan anders van start gegaan, maar daarom niet met minder enthousiasme. Enerzijds noopt de coronacrisis tot strikte richtlijnen en anderzijds werden er nieuwe speeltoestellen in gebruik genomen.

Beachvolleybal, een echte buitensport, is duidelijk niet voor watjes. De discipline mag dan geassocieerd worden met zon en strand, het kan ook anders uitdraaien. Dat hebben de Belgische toppers Dries Koekelkoren en Tom Van Walle in Torhout ondervonden, waar ze bij Rembert Heren te gast waren.

Vanaf maandag 13 juli versoepelt het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus zijn bezoekregeling. Dan mogen de bewoners twee vooraf geregistreerde bezoekers op hun eigen kamer ontvangen. Na al die zware maanden een welgekomen versoepeling van de coronamaatregelen.

Na vier maanden van inactiviteit als gevolg van het coronavirus blaast het Houtlands Harmonieorkest op vrijdag 3 juli zijn repetities letterlijk nieuw leven in. Het internationaal befaamde orkest maakt samen met De Houtlandse Benjamins en Het Houtlands Jeugdensemble deel uit van de koepel vzw De Jongelingskring, de naam waaronder het eerstgenoemde gezelschap decennia furore heeft gemaakt.

Wellicht al in 2022 verdwijnt in de Aartrijkestraat de gevaarlijke hoofdingang van het speelplein De Warande, plus het smalle weggetje naar het achterliggende domein van tennisclub KTG Houtland. De stad koopt de bedrijfsgebouwen van zitmeubelfabrikant Leda langs de Warandestraat, waardoor zowel het speelplein als de tennisvereniging via een nieuwe, veilige toegang vanaf die straat bereikbaar zullen zijn.

Al vele jaren geniet haar jongere broer Brahim (36) als zanger en radiopresentator aanzienlijke bekendheid, maar in vervlogen tijden stond Fatiha Attaeb zélf in de schijnwerpers. Vooral in de eerste helft van de jaren negentig scheerde ze hoge toppen als wedstrijdturnster. "Opnieuw trainen op dat niveau, zou ik niet zien zitten", zegt ze.