Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Torhout

Na meer dan 20 jaar Torhout woont Johan Claus (65) sinds de zomer van 2008 in het Waalse dorpje Honnay in de provincie Namen. Hij runt er met vrijwilligers zijn eigen herbronningshuis Retour au Centre met sinds 2013 de vzw Adembenemend. Hij geeft cursussen over gelukzaligheid. En over liefde, ook voor jezelf. Na 17 jaar heeft hij het langverwachte boek klaar over zijn leven en zijn kijk erop. De vlag dekt de lading: 'Alles is goed, ook al lijkt het slecht'.

Het aantal Covid-19-patiënten dat donderdag 29 oktober (14 uur) werd verzorgd in AZ Delta bedroeg 160. Een dag ervoor waren dat er nog 146. 22 mensen krijgen intensieve zorgen. Er viel in de aflopen 24 uur ook nog één overlijden te noteren. Ondertussen besliste AZ Delta om volgende week geen niet-dringende ingrepen te doen. Algemeen directeur Johan Hellings roept ook op om de maatregelen strikt te blijven volgen.

AZ Delta, met campussen in Roeselare, Torhout en Menen, schuift vanaf volgende week heel wat ingrepen (minstens) een week door. "Het gaat om niet-dringende, planbare ingrepen. Maar soms ook om kankerchirurgie en ingrepen die hevige pijn moeten verhelpen", verduidelijkt dr. Paul Pattyn, diensthoofd chirurgie. Maar de arts maakt zich ook sterk dat iedereen geholpen zal worden. "We moeten nu even die curve afplatten. Daarom een oproep aan iedereen om de maatregelen strikt te volgen."

AZ Delta heeft voor een week de reguliere, planbare ingrepen vooruitgeschoven. "De cijfers zijn niet goed, dus moeten we nu ons ziekenhuis reorganiseren naar de maximale opvang van de Covid-19-patiënten. We maken ons sterk dat we daarin zullen slagen, maar daarvoor moeten ingrepen die kunnen uitgesteld worden zeker al een week wijken", zegt algemeen directeur Johan Hellings. "Maar we blijven paraat voor onze bevolking. Wie dringend medische zorgen nodig heeft, kan zeker bij ons terecht."

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Op Twitter sprak komiek Ricky Gervais zich lovend uit over de Eén-reeks De Twaalf, met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol. De serie verscheen bij ons bijna net een jaar geleden.

Torhoutenaar Rik Decombele, zijn vrouw Fabienne Decraemer en hun dochter Daphne hebben een dubbele verjaardag te vieren. Hun rouwcentrum in de Revinzestraat bestaat 25 jaar en hun aula De Bron in de Oostendestraat vijf jaar. Een zilveren jubileum en een lustrum tegelijk dus. "Een gemakkelijke periode is het zeker niet", zegt Rik. "De snel wisselende coronamaatregelen nopen ons constant tot aanpassingen."

Op de middag waren de coronacijfers in AZ Delta (Roeselare-Menen-Torhout) nog maar eens de hoogte in gegaan. Ook het aantal patiënten dat intensieve zorgen nodig heeft stijgt fiks. Voor het eerst in de tweede golf wordt de grens van 20 overschreden. Dat is een stijging van meer dan een kwart.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Zaterdagavond is Torhoutenaar Roger Deceuninck overleden, de man die jarenlang in zijn stad leraar wiskunde en economie is geweest. Liefst 33 jaar heeft hij als eminente kenner van klassieke muziek het internationaal hoogstaande festival Kamermuziek Houtland georganiseerd. Hij is 82 jaar geworden.

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond riep raadslid Delphine Levrouw (CD&V) het stadsbestuur op om zo snel mogelijk werk te maken van een breed ontwikkelde wijk- en buurtwerking. "De inwoners en de adviesraden dringen al langer aan om daarop in te zetten", zei ze.

Het Torhoutse stadsbestuur maakt zich zorgen over het lokale jeugdwelzijn. Er is nood aan een laagdrempelig aanspreekpunt. Dus heeft de gemeenteraad maandagavond beslist om binnenkort een jeugdopbouwwerker aan te stellen.

De nieuwe parkeerregeling in de Werkenstraat en de Langepijpestraat in Torhout, momenteel nog in proefopstelling, wordt definitief. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist. Voorts blijft het eenrichtingsverkeer behouden in de volledige Langepijpestraat. Dus ook in het laatste stukje, waar er vóór de proeftermijn in beide richtingen gemotoriseerd verkeer mogelijk was.

Net nu corona de cultuursector een hak zet, heeft de Torhoutse gemeenteraad maandagavond beslist om op zoek te gaan naar een stadsdichter. Dat gebeurt in eerste instantie voor een periode van twee jaar. De uitverkoren man of vrouw dient met een eigenzinnige pen en een scherpe blik het lokale leven op een originele manier op papier te zetten.