Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Tielt

Op woensdag 1 juli is Laurent Vandewalle overleden in Kortrijk. Hij was sinds april de oudste West-Vlaamse man. De gewezen Wevelgemse apotheker heeft zijn 104de verjaardag net niet gehaald.

Geen Tieltse Europafeesten zonder festival in de Patersdreef. Normaal had het net zoals op zoveel plaatsen in Tielt vanavond gezellig druk moeten zijn in de Patersdreef. Maar net als de Europafeesten werd ook het Dreef-festival geannuleerd door de geldende coronamaatregelen.

Door de coronamaatregelen moesten ook de leden van het Koninklijk Koor & Orkest Zanglust hun repetities en optredens stopzetten. Ze kijken alvast uit naar het moment dat ze terug uit de startblokken kunnen schieten. Anderzijds is men verheugd om drie nieuwe mensen aan boord te zien binnen de bestuursploeg.

Op vrijdag 29 mei was het voor iedereen die De Kiste lief heeft, toch serieus schrikken toen het overlijden van de barmoeder Clarine Coene binnen sijpelde. Nu ruim een maand later openden vader Geert en zoon Dieter op donderdag 2 juli opnieuw de deuren. Al is het vooral Dieter die de tapkraan zal bedienen.

Tony Lambrecht is een van die Tieltenaren die je in één adem aan een school linkt. In zijn geval is dat BLO De Vlinder, waar hij sinds tien jaar als een goeie huisvader over zijn leerlingen en leerkrachten waakt. De coronacrisis noemt hij een bizarre, maar tegelijk boeiende periode. "Vooral de dynamiek bij onze mensen blijft me bij", zegt hij.

De leider van de Roemeense bende die verantwoordelijk is voor de diefstal van de beeldengroep op 't Zand in Brugge heeft maandag 4,5 jaar cel gekregen. Nog 27 anderen werden veroordeeld. De Brugse kunstenares Livia Canestraro kreeg een schadevergoeding van 20.000 euro toegekend. Zij en haar twee kinderen hadden nochtans een miljoen euro gevraagd.

Op 27 juni bracht trompetlerares Mieke De Meyer haar 100ste en meteen ook laatste serenade voor de zorgsector. Sinds de start van de lockdown speelde Mieke elke avond stipt om 20 uur een korte serenade in de deuropening van haar woning in de Bruggestraat naar analogie met de mensen die dagelijks om 20u applaudisseren voor de zorg.

Sinds 26 juni is Tielt een gezellige pop-upbar in het centrum van de stad rijker. De uitbaters van de populaire jongerencafe's D'Hespe, De Keet en Piece Unique, die door de geldende coronamaatregelen en het gebrek aan terrasruimte genoodzaakt waren om de deuren van hun zaak slechts heel beperkt te openen, slaan deze zomer de handen in elkaar om van 'Dé Terrasse' een succes te maken.

Hallelujah. Het heeft vorige week goed geregend. En daar zat ook David Lannoo op te wachten. Jaarlijks kweekt hij 100 voetbalvelden aan graszoden en die grassprietjes smachten naar wat water. Al vertrouwt de Pittemnaar ons ook wat tips voor ons eigen gazon toe. "Bij een langere droge periode is het beter één keer per week goed te beregenen, dan om de twee dagen beperkt. Je moet het gras trainen in het leren zoeken naar water."