Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Tielt

2020 zal bij de zaakvoerders van 't Schoenenpaleis uit Ieper nog voor iets anders dan de coronacrisis in hun familiegeschiedenis gegrift staan. Ze stoppen met de markten om een bijzonder pijnlijke reden: een winkelbediende met lange staat van dienst werd betrapt met de vingers in de kassa.

Wie nog nooit van de term filatelie gehoord heeft, kan best eens een bezoek brengen aan de KVBP Tielt. De Tieltse afdeling huist onder de Koninklijke Vlaamse Bond van Postzegelverzamelaars en heeft diverse diensten en activiteiten te bieden aan de leden, behalve in coronatijden uiteraard.

Steevast kijken heel wat mensen uit naar het jaarlijkse kermisgebeuren in hun gemeente of stad. Het is het moment waar ze met hele gezin de verschillende attracties een bezoek brengen. Dit jaar liep alles anders, zo ook voor de kermisuitbaters zelf. Eén van hen is Jean-Pierre Lannoo (73) uit Meulebeke, die met zijn botsauto's op tal van kermissen terug te vinden is.

'Ondeugende zorg: humor in gekkenwerk." Zo heet het nieuwe boek van de Tieltse zorgethicus Linus Vanlaere en professor Roger Burggraeve. Daarmee onderstrepen ze het belang van spontaniteit en een glimlach in de zorgwereld. "De zorg wordt altijd als een zachte sector omschreven, maar kan vaak keihard zijn", zegt Linus. "En dan kan humor een groot verschil maken."

In de West-Vlaamse ziekenhuizen zijn vanaf maandag 112 covid-bedden voorzien op intensieve zorgen. Deze week werd een 30-tal daarvan bezet. Maar het aantal coronapatiënten stijgt snel. In Ieper worden al niet-dringende zaken uitgesteld, andere ziekenhuizen zijn dat van plan. "Het personeel wordt een kritische factor", klinkt het in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De West-Vlaamse ziekenhuizen zagen het aantal coronapatiënten in een week verdubbelen. Maandag lagen er 183 patiënten in onze ziekenhuizen, vorige week maandag 90 patiënten. 25 patiënten liggen op intensieve zorgen. De vrees voor wat nog komt in onze ziekenhuizen is groot.

Ook bij WZC Sint-Andries in de Krommewalstraat in Tielt heeft corona hard toegeslagen. 24 bewoners en zes personeelsleden zijn ondertussen positief getest. Er werd een aparte covid-afdeling opgericht en een nieuwe test van bewoners en personeel volgt later deze week. "We hebben het onder controle", klinkt het strijdvaardig bij Rita Barilla, gedelegeerd bestuurder van woonzorgroep GVO waaronder WZC Sint-Andries resorteert.

De intussen stilaan bekend wordende ambachtelijke Tieltse brouwerij De Poes blijft hoge ogen gooien met haar bieren. Twee van de bieren scoorden de voorbije week een zilveren medaille op de "Concurso Internacional De Cervezas Artesanas" of in het kort de CICA Awards, editie 2020 te Madrid (Spanje).

Het jaarlijkse 'Buren bij kunstenaars' gaat niet door, maar veel steden, gemeenten én vooral kunstenaars bleven niet bij de pakken zitten. Ook Tieltenaren zijn bezige creatieve bijen. Op 17 en 18 oktober kon men in Tielt deelnemen aan het mooie alternatief 'Kunstige Buren'.

Ondanks de strenge coronamaatregelen slaan drie jonge Wingense ondernemers de handen in elkaar om een uniek horecaconcept voor deze winter uit de grond te stampen. Hay Winterhotspot start als afhaalrestaurant, maar wanneer er weer versoepeld wordt, zal ook de fysieke versie de deuren coronaveilig openen.

Hij heeft een duidelijk doel voor ogen: van IzyCoffee dé koffiebarketen van België en - op termijn - het Europese vasteland maken. Izegemnaar Bart Buyse opent eind deze maand zijn vierde vestiging in Roeselare, maar heeft de blik permanent op de toekomst gericht. "In 2021 willen we één vestiging per maand openen, 2022 moet het jaar van de internationale doorbraak worden."