Dinsdag 21 januari, 2020

Nieuws uit Tielt

Na vier jaar kunnen de acteurs en actrices van het Tielts Volkstoneel eindelijk weer spelen op het podium van cultuurcentrum Gildhof. Ze staan er vanaf 1 februari met de komedie 'De eerste viool', in een regie van Johan De Craemer. Annelies Wille is er dit jaar voor het eerst bij.

In 2014 deed hij zijn levenswerk, Pita Ramses II, van de hand om meer tijd te kunnen spenderen aan zijn gezin. Maar sinds 2018 is Ahmed Bearm opnieuw het vaste gezicht van het Egypitische restaurant. "Ik zag alles wat ik opgebouwd had, de dieperik in gaan", zegt hij. "Dat kon ik niet laten gebeuren. Nu weet ik dat ik hier tot mijn pensioen aan de slag zal zijn."

Hij was al van september 2011 tot eind 2012 burgemeester van Tielt, maar sinds begin 2019 staat Luc Vannieuwenhuyze opnieuw aan het roer van zijn geliefde stad. Een oppositiekuur van zes jaar heeft de man alleen maar ambitie bij gebracht. "Ons meerjarenplan ligt op tafel, nu moeten we ermee aan de slag." Met de Collegesite als blikvanger.

In september 1974 werd Kiwanis Tielt opgericht, om een jaar later officieel van start te gaan. Dit werkingsjaar, dat nog loopt tot en met september, neemt Jan Ide, gewezen topman van Spano, het voorzitterschap op zich.

Zelf is ze meter van De Traagheid. Dus lag de locatie voor de expo die modejournaliste Veerle Windels wou organiseren voor haar overleden oom Willy Verbrugge voor de hand. "Als kind kwam ik vaak in zijn atelier. Hij was altijd bezig met schilderen. Hij realiseerde naar schatting zowat 800 werken, waarvan nog een groot deel in handen van de familie zijn. Maar ook bij heel wat Tieltenaars hangen er thuis. Hij hoorde zowat tot de Latemse School." Willy Verbrugge overleed in 2017 op 91-jarige leeftijd.

Ons land heeft te veel materniteiten, of ziekenhuisafdelingen waar bevallingen gebeuren. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een nieuw rapport. Het Kenniscentrum heeft berekend dat een materniteit jaarlijks minstens 557 bevallingen moet uitvoeren om kostenefficiënt te zijn. En dat aantal halen ze niet allemaal. Ook in onze provincie zijn er aantal materniteiten die dit minimum niet halen, maar ze zijn niet van plan de deuren te sluiten.

In Ruiselede komt volgende zomer een einde aan een onderwijstijdperk van bijna 300 jaar. Het Instituut Sancta Maria verhuist namelijk naar Tielt. Daar zullen de leerlingen van de Ruiseleedse middelbare school samen met hun collega's uit de eerste graad van het Sint-Jozefsinsituut worden ondergebracht in het vroegere Vives-gebouw in de Beernegemstraat.