Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Tiegem

Vanaf september 2020 zal Debbie Vandenberghe zetelen in de Anzegemse gemeenteraad namens de meerderheidsfractie Inzet. Raadslid Nathalie Kint neemt ontslag en geeft de fakkel door omdat zij door persoonlijke ambities keuzes moet maken. Jean-Marie Vandenheede zal Debbie Vandenberghe opvolgen in het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Eventorganisator Bram Defoirdt kreeg vijf klassen op bezoek van de vrije basisscholen in Ingooigem en Vichte in 't Vossenhol op Tiegemberg. In overleg met de scholen organiseerde hij een welgekomen dagje ontspanning voor zo'n honderd kinderen om het schooljaar in schoonheid af te sluiten.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Er werd opnieuw een zoektocht uitgeschreven door de gemeente naar een geschikte uitbater voor de pop-up zomerbar in het Sint-Arnolduspark, of Tiegembos. Een aantal sterke kandidaten boden zich aan en vakman Kenneth Van Belleghem kwam als meest geschikte persoon uit de bus.

Op vrijdag 22 mei kwam het verlossende nieuws voor de jeugdbewegingen dat ze op kamp kunnen. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kondigde daarbij heel wat regels aan. De afgelopen week sprokkelden we een aantal reacties van een aantal Anzegemse jeugdbewegingen.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Vanaf dinsdag kunnen studenten terecht op de bovenste verdieping van de Ansold (Landergemstraat 1) om samen te blokken. In de lokalen van het Deeltijds Kunstonderwijs kunnen ze een plekje reserveren in de gemeenschappelijke studeerlocatie.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.