Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Staden

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Zowel Chirojongens Sint-Jan als Chiromeisjes 't Piegoetje vatten op zondag 27 september een nieuw werkjaar aan. Wie wil kennismaken met de Chiro is die dag vanharte welkom.

De dames van SK Staden kunnen sinds vorig weekend terug voetballen, en hoe! Zowel de A-ploeg (1-8 winst bij Avelgem A), B-ploeg (1-7 winst bij Avelgem B) en C-ploeg (0-9 winst bij Avelgem C) wonnen met zware cijfers hun wedstrijd.

Maison 3 opent op 1 oktober de deuren in de Ieperstraat, pal naast het voormalige gemeentehuis. De gemeente beschikt daarmee opnieuw over een brasserie nadat 't Spoor in de Diksmuidestraat een tijdje geleden de deuren sloot. De drie vennoten beperken zich niet tot een brasserie. Vier dagen per week fungeert 'Maison 3' ook als tearoom. Die is er momenteel immers ook niet in Staden.

Harmonie De Verenigde Vrienden is door de coronacrisis al sedert half maart niet meer actief. Alle activiteiten werden geschrapt waardoor de vereniging ook een pak inkomsten mist. Inkomsten die voor de harmonie volgens voorzitter Regy Peperstraete heel belangrijk zijn. De Verenigde Vrienden hopen dat hun eindejaarsconcert nog zal kunnen doorgaan. Als alles meezit worden de repetities eind augustus hervat.

Tom Lemahieu startte begin juli elektriciteitswerken Lematec op. Je kan bij Lematec terecht voor algemene elektriciteitswerken, maar ook voor metaalwerken en tuinierswerk. Daarnaast hoopt Tom eind deze maand met nog een extra bezigheid te kunnen starten: hij is kandidaat-brandweerman.

Chiro 't Scamanderke, de Oostnieuwkerkse meisjeschiro, organiseert op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus een tapas-drive-in nabij hun huidige lokaal. De opbrengst van het gebeuren is bedoeld voor de bouw van hun nieuwe heem langs de Brabandstraat.

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) vertrekt vrijdagochtend met de fiets richting Lourdes. 1.200 kilometer en 9.000 hoogtemeters later hoopt hij daar rond 1 september aan te komen. Een eerbetoon voor zijn overleden moeder Christine, die zelf een heel gelovig iemand was. "Ik heb mijn moeder beloofd om ieder jaar op bedevaart te gaan."