Maandag 1 juni, 2020

Nieuws uit Staden

Op de Bombebeek in Oostnieuwkerke werd vrijdagnamiddag ter hoogte van het kruispunt van de Meiboomstraat en de Galgestraat een zware stookolieverontreiniging vastgesteld.

De gemeente is bereid om voetbalclub SK Staden een investeringstoelage van 200.000 euro toe te kennen. Die zou gebruikt worden voor renovatie van de infrastructuur. De gemeenteraad dient daarvoor wel een protocol goed te keuren dat een aantal afspraken duidelijk vastlegt.

Bijen spelen een belangrijke rol bij de productie van een derde van alle levensmiddelen. Hun bestaan staat evenwel onder druk. Daarom maakten de gemeente Staden, Stad-Land-Schap 't West-Vlaamse hart, Inagro en de Stadense imkers op Wereldbijendag bekend dat ze hun krachten bundelen om kruisbestuivers te helpen.

Een aantal bewoners van de Lucasstraat, de Koninklijke Wijk en Mispelaere Eik maken zich zorgen rond de aanvraag voor het bouwen van een braadkippenstal in de Lucasstraat 4. Ze zeggen te vrezen voor geurhinder, zware transporten en gezondheidsrisico's voor omwonenden. Vincent Lesage, aanvrager voor het bouwen van de stal, wuift de bezwaren weg.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Ter gelegenheid van Memorial Day, de dag waarop Amerikaanse militairen herdacht worden die sneuvelden tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, organiseerde het Stadense gemeentebestuur een intieme plechtigheid aan het oorlogsmonument op de terreinen van vakantiehoeve Open Huis.

Niet Bart Tommelein maar Egbert Lachaert is de nieuwe voorzitter van Open VLD. Francesco Vanderjeugd, die een tijd kandidaat-voorzitter was, maar finaal tot het team rond Bart Tommelein toetrad, schopt het wel tot het partijbestuur.

In Staden wordt de vierde editie van de Zombietrail afgelast. De Zombietrail, een loop- en wandelevenement waarbij de deelnemers diverse zombie- en griezelzones moeten doorkruisen, zou dit jaar op zaterdag 31 oktober plaatsvinden.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.